Slik ble "klovnelaget" en del av NBA-eliten

Klubben Torgeir Bryn spilte for i 1989 har til gode å vinne en NBA-tittel. Skal det endelig løsne for lillebror fra Los Angeles?

Av Even Lübeck

I 1970 skjedde det mye. 11. januar ble den fjerde Super Bowl-finalen spilt mellom Kansas City Chiefs og Minnesota Vikings med norske Jan Stenerud som vinner for Kansas. 31. mars kapret åtte japanske terrorister utstyrt med samuraisverd et japansk fly. 13. januar kom en liten krabat ved navn Dan Eggen til verden. Den engelske storscoreren Alan Shearer blir født 13. august. Strømsgodset vant både cup og serie i Norge, mens Ole Paus debuterer med «Der ute ? der inne».

Likevel skjedde det noe helt annet det året. Tre basketballklubber blir stiftet i 1970 - Cleveland Cavaliers, Portland Trail Blazers og Buffalo Braves. Sistnevnte hadde åtte skuffende sesonger i NBA før klubben byttet både navn og by. Braves nådde semifinalen i øst i tre strake år på rad fra 1973 til 1975, men kom ikke lenger og eier Paul Snyder solgte laget. I 1978 flyttet Buffalo Braves til San Diego og byttet også navn fra Buffalo Braves til San Diego Clippers. De kom ikke høyere enn 7.plass i vest på seks år og nådde aldri sluttspill i perioden de het San Diego Clippers.

«Klovnelag»

Basketballekspert og Viasat-kommentator Arnstein Friling forteller om et lag som har hatt gode spillere, men vært elendig drevet.

? Clippers har tradisjonelt sett vært kanskje det største klovnelaget i NBA. De har vært elendig drevet, og til tross for mange gode spillere, har de svært sjelden vært med blant de 10-12 beste lagene i ligaen. Og de har tradisjonelt sett alltid vært lillebror, til de grader for LA Lakers. Kun i et fåtall av de 30 sesongene har Clippers kunnet matche Lakers, som alltid har vært det største glamourlaget i NBA.

Flere talentspeidere hadde fulgt Torgeir Bryn nøye i løpet av de to årene han var i Texas State University, og etter en turnering i Alaska i 1987 og gode kamper mot anerkjente lag fikk Bryn tilbud fra Clippers om å delta på deres sommer camp. Etter en vellykket sommer camp fikk Bryn gode signaler fra ledelsen i Clippers, men laget fra Los Angeles brukte lang tid på å bestemme seg. Derfor takket han ja til en kontrakt fra Damme BAC, men han ble ikke lenge i den belgiske klubben. Men Damme, som akkurat hadde signert Bryn, ville ikke gi slipp på nordmannen. Det så lenge ut som NBA-drømmen skulle gå i den berømte vasken, men til slutt ga Damme etter, og Bryn satte seg på første fly til Los Angeles.

21. oktober 1989 signerte Torgeir Bryn for Los Angeles Clippers, som den første nordmann og skandinav noensinne til å signere en kontrakt i NBA. Etter å ha gjort sakene sine bra i pre-season, ble Bryn tatt ut på laget. Hans første kamp var mot Houston Rockets, 3.november 1989.

? Det var en surrealistisk opplevelse. Det å høre navnet mitt ropes opp i LA Sports Arena og entre parketten mot Houston Rockets var og er det største jeg har opplevd. Kommer fra Kalbakken og Ammerud og komme igjennom det lille nåløyet. Jeg var meget nervøs da jeg kom innpå, og i etterkant så kjente jeg på at jeg ikke var helt klar for denne oppgaven. Men at jeg helt klart hadde noe å gjøre der, det var jeg helt sikker på.

Torgeir Bryn sammen med sin trener Robert Holm før kampen mot Houston. (Foto: Kjartan Helge Monsen/Privat)

Bildet: Torgeir Bryn etter debuten i 1989. Foto: Privat. 

Chris Paul, DeAndre Jordan og Blake Griffin-æraen

Vi hopper 20 år frem i tid, nærmere bestemt 25. juni 2009. Los Angeles Clippers har førstevalget i draften og velger Blake Griffin fra Oklahoma College. NRK-journalist og Clippers-fan Mads Støstad husker godt perioden etter at Griffin ble draftet.

? Vi Clippers-fan visste ikke helt hva vi skulle forvente, men rakk å få et helt sinnssykt forventningsnivå da han fløy inn til en av de råeste dunkene jeg har sett i preseason. Problemet var bare at han ødela seg i landingen - og var ute hele året. The Clipper Curse hadde slått til igjen, sier Støstad.

I 2011 ankom point guarden Chris Paul klubben, mens dere tredje stjerne DeAndre Jordan allerede var i Clippers da Griffin ble draftet. Han ble draftet i andre runde som nummer 35 i 2008-draften, men slet med spilletid de to første sesongene og var ikke fast før i 2011. Griffin ble skadet etter dunken i 2009 og var utilgjengelig det første året hans i NBA, men var klar igjen før seriestart i 2010 og spilte samtlige 82 kamper, attpåtil alle fra start!

I 2011-12 begynte resultatene å komme. Fra å ha rekorden 32-50 i 2010/12 ble den kraftig forbedret i 2011-12 da Clippers vant 40 og tapte kun 26. Dette var også året det var streik i NBA og Chris Paul ankom laget. Clippers var desperate etter en stjerne, og fikk uventet hjelp av NBA. Chris Paul var på vei til LA Lakers, men ligaen la på oppsiktsvekkende vis ned veto for byttehandelen. Dermed gikk Paul til Clippers i stedet.


 

I 2012-13 vant laget fra Los Angeles Pacific Divisjon med 56 seire og 26 tap, men røk 4-2 i kamper mot Memphis Grizzlies i første runde. I 2013-14 sesongen vant de Pacific Division, men røk i semifinalen i vest mot Thunder etter seks kamper. Etter at trioen med Jordan, Paul og Griffin ble for alvor dannet i 2011, har laget gradvis blitt bedre.

Friling mener draftingen av Griffin og traden for Paul har gjort at Clippers har blitt en del av NBAs elite.

? I løpet av de siste sesongene, konkret muliggjort med draftingen av Blake Griffin som første pick, og traden for Chris Paul, har de meldt seg inn i NBAs elite. Og dette har sammenfalt med Lakers' fall. Nå er det plutselig det heiteste laget i LA.

? De har ikke klart, i den knalltøffe Western Conference, å bli en maktfaktor i sluttspillet. I fjor gjorde de en bragd ved å slå ut favorittene San Antonio Spurs i første runde, dog en tanke ufortjent. Deretter ble det tap i neste runde mot Rockets (Clippers ledet 3-1 etter fire kamper og hadde tre matchballer, men rotet bort alle. De ledet med 19 poeng i tredje periode i kamp seks, men rotet bort ledelsen og tapte kampen, red. anm). I år står alt og faller på hvor gode Chris Paul og Blake Griffin er når det virkelig gjelder. De er gode, men motstanden er også fryktelig god, fortsetter Friling.

Til den nåværende sesongen har Clippers beholdt kjernen i laget, samt plusset på noen spillere i Paul Pierce, Lance Stephenson og Josh Smith, som alle tre teoretisk sett kan være en hjelp i sluttspillet. Støstad er mer optimistisk enn noen gang.

? Dette laget har aldri fått de siste puslespillbrikkene til å falle på plass. I fjor var det benken. I år er benken kun marginalt bedre, og man har et stort hull i startfemmeren på small forward også. Alt faller på plass hvis Lance Stephenson lykkes. Men det er så usannsynlig at jeg ikke tør å vurdere tanken engang.

DeAndre Jordan, som var med i sommerens overgangssaga, snittet på 15 returer per kamp i fjor og ledet ligaen i returplukking. Han godtok muntlig et tilbud fra Dallas i starten av juli på 650 millioner kroner, men etter at flere i Clippers-ledelsen fløy til Houston, som er DeAndres hjemby og tok en prat med centeren, ombestemte Jordan seg og signerte ny kontrakt med Clippers noen timer senere.

? For oss fans var det helt surrealistiske å følge timene da han ombestemte seg. Og nå har vi plutselig vår største tittelsjanse noensinne, sier Clippers-supporteren.
 

God sesongåpning

Clippers har åpent årets utgave av NBA sterkt. 26 seire og 13 tap etter halvspilt serie - laget ligger i rute.

? Klarer de det ikke å nå minimum en Conference-finale i vårens sluttspill, tror jeg det er siste gang vi får se denne lagoppstillingen. Med nok en sluttspillfiasko vil de prøve å stokke om i laget, sier Friling.

Så gjenstår det bare å se om Clippers representerer vest i finalen i slutten av mai. Det er virkelig ikke umulig, selv om konkurransen i vest er knallhard.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits