Trollmannen som tryllet seg til Toronto

Av Even Lübeck

 

Da All-Star lagene ble offentliggjort denne uken var det ikke mange overraskelser. Kobe Bryant er med for siste gang, ligaens beste spiller Stephen Curry er selvskreven, superstjernen LeBron James er det samme. Da reservene ble offentliggjort noen dager senere stusset kanskje noen over en spiller ved navn Isaiah Thomas. 

Laveste aktive spilleren i NBA

Isaiah Thomas måler nemlig bare 175 centimeter på strømpelesten. Gjennomsnittshøyden i Norge er på drøye 180 centimeter, mens gjennomsnittshøyden hos startfemmeren til NBA-laget Milwaukee Bucks er 205.2 centimeter, i følge Hispanos NBA. Thomas er den laveste aktive spilleren i NBA og gjennom tidene er han den 24. laveste spilleren som har spilt i verdens gjeveste basketballliga. Det skiller 47 centimeter mellom Thomas og Boban Marjanovic, som er den høyeste aktive spilleren i NBA med en høyde på 2 meter og 22 centimeter. 

Hva har Alex Acker, Will Blalock, Milovan Rakovic, Semih Erden, Robert Dozier, Dwayne Collis, Isaiah Thomas, Robert Sacre, Janis Timma, Cory Jefferson og Luka Mitrovic til felles? I tur og orden har disse elleve spillerne blitt draftet sist i hvert sitt år, altså som nummer 60 i den andre runden av draften. Av de elleve har fem spilt i NBA, og av de fem som har fått spille i NBA har Thomas vært den største stjernen.

Thomas spilte collegebasketball for Washington Huskies i tre år, fra 2008-2011. Etter å ha snittet på drøye 16 poeng per kamp i løpet av de tre årene for Huskies ble pointguarden draftet som den siste spilleren i 2011-draften av Sacramento Kings. Han kom på NBA All-Rookie Second Team i 2012 og fikk prisen for "Rookie of the Month" da han i februar 2012 storspilte for Kings med 12.2 poeng og 4.4 assists per kamp. Dette er også den eneste gangen en spiller som har blitt valgt sist i draften har vunnet prisen for "Rookie of the Month". Thomas snittet på drøye 30 minutter per kamp i løpet av hans tre års lange karriere hos Sacramento, og noterte seg i tillegg for en triple-double 18. mars 2014. Det gjorde han til den laveste spilleren noensinne til å notere seg for minst 10 poeng, returer og assists i en og samme kamp. 

 

Svipptur i Phoenix før Boston

Thomas ble tradet til Phoenix Suns sommeren 2014. Han ble den korteste spilleren i NBAs historie til å delta i NBA Skills Challenge (en event som foregår under All-Star helgen, som blir arrangert i februar måned), men slet noe med skader i løpet av hans ett år lange opphold i Phoenix. 19. februar 2015 signerte han for Boston Celtics, klubben han også spiller for den dag i dag. Han gjorde seg bemerket umiddelbart med sine innhopp fra benken, og kom på andreplass bak Lou Williams for prisen "Sixth man of the Year" (beste spilleren som kommer fra benken). Thomas har hatt en svært positiv utviklingskurve siden han signerte for Boston for et drøyt år siden. Han gikk fra å være en benkspiller til å bli en nøkkelspiller for de grønne fra Boston. Fra 4. november har han vært fast på Celtics-laget og har scoret minst 16 poeng i 39 av de 44 siste kampene. Han snitter så langt i 2015-16 sesongen på 21.5 poeng og 6.7 assists per kamp. Kyle Lowry, som har blitt valgt ut av fans over hele verden til å starte All-Star kampen snitter på 21 poeng og 6.5 returer, ganske identiske tall med Thomas. Celtics-spilleren snitter på det høyeste poengsnittet av alle point guarder i øst og ligger på syvende plass i ligaen av alle guarder i NBA, bak spillere som Steph Curry, James Harden, Russell Westbrook og Jimmy Butler.

Etter å ha økt poengsnittet, retursnittet og assistssnittet i 2015-16 sesongen ble han 28. januar belønnet med en plass på benken da All-Star reservene ble offentliggjort. Det gjorde at Washington Huskies-produktet ble den niende spilleren under 180 centimeter som har blitt en All-Star, og blir med Calvin Murphy den minste spilleren noensinne i NBAs historie til å delta i en All-Star kamp. Det går an å være liten og god. Det beviser Isaiah Thomas.

Pizza Boy

Thomas fikk kallenavnet "Pizza Boy" da han spilte for Sacramento Kings. Han fikk navnet fordi han ser ut som en av de unge gutta som leverer pizza på døra. Og da han spilte for Kings likte han å tulle med det, og det kan du også se i snutten nedenfor! 

Hurtig, smidig og et sjeldent godt blikk for spillet

For hva gjør Thomas til en så god spiller? Han er en hurtig og smidig spiller som hverken har høyden og styrken til spillere som Anthony Davis, LeBron James og Kevin Durant. Men Thomas har et sjeldent godt blikk for spillet og har en evne til å se ting ingen andre i ligaen ser. For det er ganske vanvittig at en spiller som ble draftet som nummer 60, helt sist, skal spille All-Star kamp med LeBron, Curry og Durant.  Basketballkommentator Frederik Gnatt mener Thomas' styrke ligger i ballbehandlingen og skuddene. 

- Thomas er en veldig morsom spiller å se på. Han har en fantastisk ballbehandling og skudd, men det som imponerer meg mest er hvor god han er på avslutninger rundt kurven inne blant "trærne". Han er så tøff, både fysisk i forhold til hvordan han ofrer seg, og psykisk i forhold til hvordan han ikke ser noen begrensninger, sier Gnatt.

Boston Celtics-supporter Tommy Surlus-Hansen har fulgt Thomas siden han signerte på deadline day i 2015, og er strålende fornøyd med sin lille trollmann.

- Jeg digger Thomas som spiller. En 1,75 cm høy kar, som helt uredd og uten hensyn til egen kropp angriper kurven mot den ene kjempen etter den andre, er utrolig gøy å se på. Når han i tillegg kan score 3 poengere og treffer nesten 90% på straffer, er han et funn for Celtics. I tillegg har han en meget gunstig kontrakt som faktisk blir billigere og billigere for hvert år som går. Perfekt når capen forøvrig går opp, sier Hansen.

- I tillegg er det morsomt at Thomas har vært veldig tydelig på at det betyr mye for ham. Også fordi han ønsker å være et forbilde og inspirator for andre lave basketspillere, avslutter Gnatt.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits