- Tidenes eldste rookie kunne vært faren min

Pablo Prigioni ble i 2012 den eldste rookien noensinne da han signerte en ett-års kontrakt med New York Knicks. Fire år senere holder han fortsatt koken i Los Angeles Clippers. Her er historien om den argentinske playmakeren som kom inn i verdens gjeveste basketballliga 13 år etter at han ikke ble draftet. 

Av Even Lübeck

De fleste i Norge forbinder 17.mai med Norges nasjonaldag. Vi går i tog, feirer og spiser god mat. Det de færreste vet er at på dagen 163 år etter at Norge fikk sin egen grunnlov ble en liten krabat født i Rio Tercero i Argentina. Pablo Prigioni startet tidlig med basketball og debuterte i den argentinske toppdivisjonen 18 år gammel. Etter totalt tre klubbbytter på fire år i Argentina signerte Prigioni for spanske Fuenlabrada som 22-åring, i 1999. Samme året var han med i NBA-draften uten å bli draftet av noe lag.

Etter en liten svipptur innom Lucentum Alicante signerte han 24 år gammel for den spanske storklubben Tau Ceramica. Flere tidligere eller nåværende NBA-spillere har vært innom klubben, deriblant Jose Calderon, Kevin Seraphin, Lamar Odom, Luis Scola, Goran Dragic og Mirza Teletovic. I løpet av Prigionis seks års lange karrière vant klubben totalt åtte titler, blant annet tre cuptitler og fire supercuptitler. Argentineren snittet ikke på noen ut-av-det-blå tall, men ledet Euroleague i assists i 2005-06 med 6.2 assists per kamp. Viasat-kommentator Arnstein Friling husker Prigioni godt fra tiden i Tau Ceramica.

- Det første jeg så av ham var i Tau var da han var backupen til Jose Calderons i 03-sesongen. Argentineren har alltid vært en glimrende spiller. En knallhard, pass first, god forsvarer, en av de beste pick 'n roll-spillere som fins, til tross for at han aldri har vært noen stor skytter, sier Friling.

 

Pablo Prigioni til venstre sammen med Luis Scola, som spiller for Toronto Raptors.

OL-bronsen, telefonsamtalen med Scola og debuten i NBA

I 2009 skiftet Prigioni nok en gang beite, denne gang fra Tau til Real Madrid. Året før var Prigioni en viktig brikke for Argentina i Beijing-OL. Han noterte seg for syv assists i bronsefinalen mot Litauen, en kamp Argentina vant 87-75. I tillegg til OL-bronsen i Beijing henger det muligens en gullmedalje fra FIBA Americas Championship i 2011 i Mar Del Plata i stua hans. For også i dette mesterskapet var Prigioni toneangivende. Point guarden snittet på 4.7 assists per kamp og noterte seg blant annet for 10 poeng og 5 assists i finalen mot Brasil. 

- Han har alltid vært den samme. Han gjorde det samme i Spania som han gjør i NBA. 10 000 superatletiske, unge guarder som vil ha jobben hans, men han har noe de ikke har: En nærmest perfekt forståelse av hva som må gjøres for å vinne basketkamper, fortsetter Viasat-kommentatoren. 

Luis Scola sin telefon ringte i ett sett sommeren 2012. Prigioni trengte tips fra Scola, som hadde spilt flere år i NBA på den tiden. Knicks hadde vært interessert i point guarden, som ikke visste hva han skulle gjøre. Ville han trives i USA? Hvor mye spilletid ville han få? Spørsmålene var mange, og etter en lang samtale med landsmannen Scola bestilte Prigioni en enveisbillett til USA og New York. Han skulle leve ut drømmen og spille i verdens gjeveste basketballliga - NBA.
2. november 2012 ble Pablo Prigioni den eldste rookien i NBAs historie, 35 år gammel, da han fikk 16 minutter mot Miami Heat. Han ble umiddelbart en publikumsfavoritt og gikk rett inn på laget til Knicks med stjerner som Tyson Chandler, Carmelo Anthony og Jason Kidd. Laget endte på 2.plass i Eastern Conference i 2012-13 sesongen og kom til semifinalen i øst før de tapte 4-2 i kamper mot Indiana Pacers, ledet av Paul George. 

Etter 198 kamper for Knicks  ble Prigioni tradet til Houston Rockets i bytte mot Alexey Shved 19.februar 2015, på "Deadline Day". I alle de 41 kampene argentineren spilte for Houston startet han på benken, men snittet på drøye 17 minutter per kamp og 3 poeng per kamp. Tallene er ikke ekstreme, men han er en uegoistisk spiller som har et sjeldent godt blikk for spillet. 

Sommeren 2015 var Prigioni nok en gang på flyttefot, denne gangen til Denver. Problemet var at Nuggets ikke hadde bruk for pointguarden, så han fikk sparken umiddelbart. 3.august signerte han for Los Angeles Clippers.

Femte eldste aktive spilleren i NBA

Nå har Prigioni rukket å bli 38 år, og er dermed den femte eldste aktive spilleren i NBA. Kun Andre Miller, Tim Duncan, Kevin Garnett og Vince Carter er eldre enn argentineren. Ligger han på latsiden av den grunn?

Aldeles ikke. Senest i januar noterte han seg for åtte steals på 16 minutter mot Miami Heat, en færre enn klubbrekorden til Clippers. Og hvem har den? Trener Doc Rivers, selvfølgelig. Det Pablo Prigioni har gjort er intet mindre enn svært imponerende, og det at han fortsatt holder koken og leverer kamp på kamp, selv om han står langt bak Chris Paul i point guardkøen til Clippers, er morsomt. Det viser også at ingenting er umulig, selv ikke for en 38 år gammel argentiner som i 2012 ble signert av New York Knicks etter å ha vært undraftet i 1999. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits