Umenneskelige Steph Curry

Verdens beste basketballspiller? Det er nok LeBron James eller Kawhi Leonard. Nå tenker de fleste - Hæ, er du helt skrudd? Hva med Stephen Curry? Nei, han er ikke verdens beste basketballspiller lenger. Måten han spiller på for øyeblikket gjør at han ikke lenger er verdens beste basketballspiller. Han er fra en annen planet.

Av Even Lübeck

Før nattens kamp mellom Oklahoma City Thunder og Golden State Warriors sto sistnevnte med en rekord på 52 seire og fattige 5 tap, noe som gjør at de ligger an til å ha tidenes beste NBA-sesong. Chicago Bulls-laget fra 1995-96, med legender som Michael Jordan og Scottie Pippen på laget, sto med 51 seire og 6 tap etter 57 kamper. Enkelte har sagt at rekorden til Bulls var umulig å ta igjen. Nå er Steph Curry og co. nærmere enn noensinne.

Kampen i går var helt ellevill. Den startet 02.30 norsk tid, så mange av nordmennene som følger NBA sov i sengen sin. Men jeg er også 100 % sikker på at enkelte blodfans holdt seg våkne. For en slik kamp kommer ikke hver natt. Mads Støstad er en av de som så kampen live.

- Når man sitter og ser hundrevis av kamper, så er det fordi man håper på å en sjelden gang få se en sånn en. For meg er dette den beste regular season-kampen jeg har sett. Se på kombinasjonen av alt: storylinesene på forhånd med ryktene om Durant til Warriors, Draymond Greens utbrudd i pausen, Currys skade, Durants briljante kamp, dramatikken på slutten av ordinær tid, og selvfølgelig Currys magiske kamp med flere NBA-rekorder. Jeg ble helt svett i sofaen av å se på dette, sier Støstad, som er basketballekspert for NRK.  

La oss kjapt gå gjennom kampen mellom 1.plass og 3.plass i Western Conference. For 2-3 minutter ut i 3.periode var det ikke mye som skulle tilsi at Steph Curry skulle bli den store helten for Golden State. 

For Russell Westbrook, den ene superstjernen hos Oklahoma City Thunder, tråkket på foten til Curry i starten av 3.quarter. Etter å ha sett reprisen flere ganger så det bare mer og mer vondt ut, og Curry måtte forlate banen. Undertegnede har vært en uke i New York og sett Knicks mot Raptors og Magic, og avsluttet uken med middag og kamp på pub i går. Golden State-supporterne i puben vi satt på begynte å fortvile og sank litt og litt lenger ned i setene sine for hvert minutt som gikk uten Curry på banen. Da Curry imidlertidig kom tilbake på parketten etter 5-6 minutter i garderoben spratt de opp fra stolen. tok en liten slurk vodka og danset. De var bombesikre på at Curry skulle avgjøre kampen. Undertegnede ristet på hodet, for på den tiden ledet OKC både 66-55 og 67-57. Til og med etter halvspilt 4.quarter ledet OKC med flere poeng. Nei, tenkte jeg. Curry kommer aldri til å avgjøre dette. 

Curry avsluttet faktisk januar med kun 13 poeng mot Knicks og 14 mot Mavericks. For Curry er 13 og 14 poeng ikke veldig imponerende. Kampen i mellom hadde han også "kun" 23 poeng mot 76ers. For en drøy måned etter disse tre kampene scoret han 51 poeng mot Magic, altså flere poeng på disse 34 minuttene han spilte mot Magic enn totalt 98 minutter mot Knicks, Mavericks og 76ers. Det er imponerende.

Der hadde jeg feil. Golden State krøp sakte, men sikkert innpå, og etter 47 minutter og 45 sekunder lå de plutselig under med bare 2 poeng. Og da Kevin Durant, som scoret 37 poeng og plukket ned 12 returer, kastet bort ballen med 10 sekunder igjen, snappet Draymond Green ballen, kastet den på mirakuløst vist til Klay Thompson, som sentret videre til Andre Iguodala. Med 0.7 sekunder igjen feiler Durant Iggy, og sistnevnte får to straffer som han setter. Etter straffene trekker Iggy på skuldrene og mener nok "de kan feile meg så mye de vil, jeg treffer uansett. Dette var ingenting for meg". Durant får faktisk av et skudd med 0.7 sekunder igjen, men ballen treffer kurven og ut.

Overtime. Morro.

Tidlig ut i ekstraperioden blir Durant feilet ut av kampen med seks feil. Kyle Singler, en middelmådig NBA-spiller, kommer inn for Durant. De neste minuttene for Singler blir vonde. Svært vonde. Curry utnytter at han får Singler på seg, og treffer på tre trepoengere i ekstraperioden på fem minutter. Det gjør at han tangerte NBA-rekorden for antall trepoengere i én kamp med 12. I tillegg tok han rekorden for antall trepoengere i løpet av en sesong med 287 trepoengere. Den forrige rekorden var på 286, og lurer du på hvem som hadde den? Ja, det var Steph Curry fra 2014-15 sesongen. Og det sykeste er at det fortsatt er 24 kamper igjen av sesongen! 

På streamable.com, en side hvor brukere legger ut klipp fra diverse kamper, skriver en bruker "det er helt sykt hvor rolig han er i disse avgjørende øyeblikkende". Og det er veldig sant. Med litt over 1.5 sekunder igjen på skuddklokka i overtime tar Curry med seg ballen litt over midtstreken, sjekker klokka og skyter fra "umulig" skuddlege, fem-seks meter bak trepoengslinja. Som reporterne på ESPN TV sa etter kampen i går - "for hvilken som helst annen spiller her i ligaen hadde det treneren blitt forbannet, for det er et dårlig skudd. Men for Curry? Nei". 

uC0VY3EeBnA

- Det er vel ingen tvil lenger om at dette er den beste regular season av en enkeltspiller i NBA-historien, sier Støstad.

Det er ikke akkurat så vanskelig å være enig med han i det. Det Steph Curry driver med for tiden er utenomjordisk imponerende. Og det er derfor han ikke lenger er verdens beste basketballspiller, han er fra en annen planet.  


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits