Derfor er ikke superstjernene til USA med

USA stiller med flere stjerner som spiller på de beste NBA-lagene i årets OL, men de største stjernene uteblir. Hvorfor er ikke superstjerner som LeBron James og Steph Curry en del av USA-troppen, som er ubeseiret på de siste 12 årene?

I 1992 ble "Dream Team" for alvor introdusert til verden. Før OL i Barcelona i 1992 hadde USA kun sendt universitetsstudenter til OL. De ønsket å vise den olympiske amatørånd og lot de største stjernene fra NBA være hjemme. Land som Sovjetunionen(gull i 1988) og Jugoslavia(sølv i 1988) hadde ikke samme tankegang som amerikanerne, og sendte toppet mannskap til de olympiske lekene. 

I 1992 fikk USA for første gang toppet laget, tok med rubbel og bit av klassespillere og vant hver kamp i gjennomsnitt med 43.8 poeng. Av flere journalister har dette USA-laget blitt kalt det beste amerikanske landslaget gjennom tidene. The Naismith Memorial Basketball Hall of Fame kalte laget den største samlingen av basketballtalent på denne planeten, og ti av spillerne som spilte i OL i Barcelona i 1992 ble i 1996 rangert som topp 50 beste spillere til å spille i NBA de første 50 årene. Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan, Karl Malone, Patrick Ewing, Magic Johnson, Charles Barkley. Hele laget, bortsett fra Christian Laettner(college), var NBA-stjerner og flesteparten fra "Dream Team" har blitt innlosjert i Hall of Fame før eller siden.

Fra venstre: Jordan, Bird, Johnson, Mullin, Drexler og Stockton. Rad 1: Pippen, Laettner, Ewing, Robinson, Malone og Barkley.

Øvre rad, fra venstre: Jordan, Bird, Johnson, Mullin, Drexler og Stockton.

Nedre rad, fra venstre: Pippen, Laettner, Ewing, Robinson, Malone og Barkley.

Dette satt standarden for de neste årene. Bortsett fra et skuffende mesterskap i Hellas i 2004, hvor USA kun vant fem av sine åtte kamper, har de vunnet de siste 32 kamper etter OL i Barcelona i 1992. Og av 138 OL-kamper har USA kun tapt fem kamper - tre av disse i 2004.

I 2016-troppen som skal representere USA i OL i Rio er det kun to tidligere OL-mestere med. Det er Kevin Durant og Carmelo Anthony, som henholdsvis spiller for Golden State Warriors og New York . Av spillerne som har takket nei til OL har flere av disse vunnet OL-gull tidligere med USA, enten i 2008 i Beijing eller i 2012 i London. Hverken LeBron James, Steph Curry, Chris Paul, Anthony Davis, Russell Westbrook eller James Harden deltar i årets OL. Hvorfor er ikke de største stjernene til USA med?

FILE - In this Aug. 12, 2012, file photo, members of the United States basketball team pose with their gold medals at the 2012 Summer Olympics in London. From left are Kevin Durant, Carmelo Anthony, LeBron James and Kobe Bryant. With two Olympic gold medals and a chance to be the first men Äôs player to win three, Carmelo Anthony has become the unlikely face of USA Basketball, a rise that couldn Äôt have been imagined 12 years ago. This 2016 star-studded American squad, missing some big names but still ferocious, needed someone to show the way. (AP Photo/Charles Krupa, File)
Durant, Melo, LeBron og Kobe i London i 2012. Kun to av disse deltar for USA i 2016 - Durant og Melo.

LeBron James: James ble kåret til finaleseriens beste spiller da Cleveland kom under fra 3-1 i kamper og snudde det mirakuløst til 4-3 etter en ekstrem blokk av LeBron på Andre "Iggy" Iguodala og en trepoenger av Kyrie Irving helt på tampen i kamp 7 i Oracle Arena, som gjorde at Cleveland vant 93-89. Dermed fikk endelig Cleveland by noe å juble over etter en lei tørkeperiode på 52 år uten noe tittel. LeBron snittet på 42 minutter i finaleserien og har spilt flere minutter enn noen andre i NBA de siste seks årene. Han har spilt elleville 97(!) kamper i NBA siden 27.oktober, og i midten av juni sa James til cleveland.com at han trenger hvilen han kan få denne sommeren. Derfor valgte han å takke nei til deltagelse for USA i OL i Rio. LeBron har tidligere vært med i tre olympiske mesterskap og vunnet to gull og en bronse.Steph Curry: Pointguarden fra Golden State Warriors ble i 2016 den første spilleren gjennom tidene som fikk samtlige stemmer i kåringen av den mest verdifulle spilleren i NBA. Satt dessuten ny rekord for antall trepoengere i en og samme sesong med 402. Curry har slitt en del med småskader de siste årene, og satt ute i seks kamper i sluttspillet. Enkelte mente at Curry ikke var 100 % da han var tilbake fra skadene, men Curry selv og trener Steve Kerr nektet for at hovedgrunnen til at Warriors tapte finaleserien mot Cleveland var at Curry ikke var 100 %. Det siste året slet han spesielt med knær og ankler, og det er grunnen til at den ene halvdelen av "Splash Brothers" ikke deltar i OL.Kawhi Leonard: 25-åringen snittet på 21.2 poeng og 6.8 returer per kamp i 2015/16-sesongen og takket nei til spill for Team USA i juni. Med utmerkelser for NBAs beste defensive spiller to år på rad og All-Star-opptreden i februar skulle enkelte tro at Leonard ønsket å spille sin første kamp for det amerikanske basketballandslaget(bildet viser Kawhi med landslagsdrakt, men det er fra USA Showcase-kampen fra sommeren 2015), men den gang ei. Sier som de andre som har trukket seg at det er en stor ære å ha blitt spurt, og at han ønsker å representere USA i fremtiden. 


Chris Paul: "CP3" bar til tider Clippers på sine egne skuldre denne sesongen - Blake Griffin, den andre store stjernen til laget fra Los Angeles, var ute ca. halve sesongen med skader og utenomsportslige hendelser. Snittet på 33.2 minutter, 9.8 assists og 19.9 poeng per kamp. Paul ønsker å være hjemme med familien og hvile, ifølge et intervju gjort med Sports Illustrated i midten av juni. I intervjuet sier han i tillegg at sønnen Chris Jr. på 8 år spurte han om han skulle delta i et siste OL, og svarte med at han hadde lyst, men at han ønsket å bruke mer tid til å være med familien.Russell Westbrook: Det har vært mye skriverier rundt Westbrook og om han skulle bli i Oklahoma, bytte klubb eller vente ett år også skifte beite. Snittet i år på 7.8 returer, 10.4 assists og 23.5 poeng per kamp. Svært atletisk og hurtig point guard som hadde vært en nøkkelspiller for USA om han hadde deltatt. Westbrook, som nylig signerte en feit treårsavtale med Oklahoma City Thunder, kommer ikke med en konkret begrunnelse, men point guarden sier i en uttalelse at han valgte å trekke seg etter en prat med familien. I den samme uttalelsen sier han at VM i 2010 og OL i 2012 var høydepunkter for han, og at han ser fram mot nye utfordringer og muligheter med Team USA.

Argentina's Carlos Delfino and U.S Russell Westbrook (R) go after a loose ball during Olympic basketball match Argentina vs USA in London on Monday, 6th August, 2012. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***

James Harden: Den skjeggete superstjernen fra Houston trakk seg kun kort tid etter at Russell Westbrook gjorde det. Harden begrunnet dette med uttalelsen "As a result of many difficult conversations with my family, the Rockets, and trusted advisors, I've notified Jerry Colangelo(USA Basketball managing director) and Team USA that I will not be competing at the 2016 Olympic Summer Games in Brazil". Harden spilte for øvrig flest minutter av alle i 2015-16-sesongen, og svarte at han definitivt skulle ha seg en god pause i sommer, i et intervju gjort 11.juni. "I'm gonna take some time off, kind of clear my mind, rest my body a little bit and then start preparing myself for next year", sier han i den samme uttalelsen.


 

Anthony Davis: Davis måtte under kniven i midten av mars med et vondt kne, og har også slitt med en vond skulder over en lengre periode. Skadene var en av faktorene til at "The Brow" ikke fikk en plass på årets lag, og i tillegg spilte kun 61 kamper for Pelicans i 2015/16-sesongen. Det gjør at 24-åringen, som ble draftet først i 2012 og spilte for USA i London-OL uten å ha spilt en eneste NBA-kamp, ikke deltar for USA i OL.


 

Blake Griffin:

Kraftpluggen fra Oklahoma City har røra noe voldsomt denne sesongen, og fikk kun 35 kamper i grunnserien. Først måtte han stå over en måned med spill fra desember til januar med en skade i akillesen, og når han først var klar for spill brakk han hånda etter en slåsskamp med lagets materialforvalter. Han var tilbake i spill i starten av april før han ble skadet i sluttspillserien mot Portland Trail Blazers. 

Dwyane Wade

Veteranen, som nylig signerte en svær kontrakt med Chicago Bulls, har deltatt i to olympiske leker for USA, i 2004 og 2008. Han var ikke med i 2012 grunnet en operasjon i venstre knee, og det er en av grunnene til at han ikke engang var en del av 30-mannstroppen i januar. Han har tre NBA-titler og 12 All-Star-kamper på CVen, i tillegg til at han ble kåret til Finals MVP i 2006. Da en Twitter-bruker ved navn Yeezy the Wolf spurte om Wade "was sitting out of the Olympics", Wade svarte med "I never was sitting in" og referte til tweeten til Yeezy the Wolf.  

Av de litt mindre stjernene som har fått tilbud - og takket nei - deltar ikke John Wall(kneoperasjon), LaMarcus Aldridge(skade i hånda), Gordon Hayward(gravid kone), Bradley Beal(free agent-situasjonen i sommer og slitt med skader). 

Alle bilder: NTB Scanpix.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits