Forhåndstips før OL-kvartfinalene i basket

Gruppespillet er endelig ferdig, og sluttspillet er i gang. Slik endte gruppene:

USA-Australia-Frankrike-Serbia-Venezuela-Kina

Kroatia-Spania-Litauen-Argentina-Brasil-Nigeria
 

Slik ser oppsettet videre ut:

USA-Argentina

Spania-Frankrike

Australia-Litauen

Serbia-Kroatia

Dette er våre tanker og vurderinger før kvartfinalene som starter onsdag 16.00:

Australia-Litauen

Kampstart: 16.00

Australia kom på andreplass i gruppe A, kun slått av USA. Australia har vært en positiv overraskelse i dette mesterskapet etter å ha åpnet med to strake seire over Frankrike og Serbia. Kampen mot USA endte et knepent tap, men kampen var overraskende jevn gjennom alle fire omgangene og Australia viste at de absolutt er et lag å regne med. Australia vant sine resterende gruppespillkamper mot Kina og Venezuela, de svakeste lagene i gruppa. Ledet an av NBA-veteranene Andrew Bogut, Matthew Dellavedova og Patty Mills, har australierne en trio som bringer mye av rutine.

Litauen endte på tredjeplass i gruppe B bak Kroatia og Spania, i det som ble et rotterace uten like. De fire øverste lagene i gruppen endte på åtte poeng og det ble avgjort på innbyrdes oppgjør og poengforskjell mellom lagene. Litauen startet gruppespillet sterkt med tre strake seiere over Brasil, Nigeria og Argentina og ledet dermed gruppen sin. Gruppespillet ble avsluttet med tap mot de to lagene som endte over dem på tabellen, Spania og Kroatia. Spesielt Spania-kampen var overraskende svak fra et Litauen-lag som er ledet an av NBA-profilen Jonas Valanciunas. Point guarden deres, Mantas Kalnietis, har levert flere gode prestasjoner under dette OL og snitter så langt i turneringen på 19.2 poeng og 8 assists. Litauen er avhengige av gode prestasjoner fra Kalnietis og Valanciunas dersom de vil gå videre til semifinale for første gang siden OL i Beijing.

Vurdering: Australia har vært enormt imponerende, både defensivt og offensivt i denne turneringen. De har flere NBA-profiler og har mer rutine enn Litauens lag. Selv om Litauen startet turneringen sterkt, er formkurven deres i fritt fall etter to dårlige prestasjoner. Samtidig går Australia inn i denne matchen med bøtter og spann av selvtillit. De tapte knepent mot verdens desidert beste lag og de har slått all annen motstand de har møtt så langt i turneringen. Dette blir en grei match for de grønnkledde fra «down under?.


 

Frankrike-Spania

Kampstart: 19.30

Etter 3 seire og 2 tap i de innledende kampene endte Frankrike på 3. plass i gruppe A. Med flere rutinerte NBA-skikkelser i troppen som Tony Parker, Rudy Gobert og Nicolas Batum, klarte  Frankrike å eliminere antatt svakere motstand som Venezuela og Kina, mens Australia og USA ble et lite hakk for tøft. Meget viktig var kampen mot Serbia, hvor Frankrike trakk det lengste strået og vant knepent 76-75. En franskmann som har fått mye oppmerksomhet er CSKA Moskvas Nando de Colo. Guarden har vært Frankrikes mestscorende i 3 av 5 innledende kamper, blant annet bidro han med 18 poeng i den meget jevne affæren mot USAs superstjerner. ​

Spania var av mange regnet som den soleklare gruppevinneren av gruppe B, men fikk startvansker og tapte de to første kampene i gruppa mot hjemmenasjon Brasil og Spania. Hevdet seg mot Nigeria og vant, men imponerte ingen ved å slå nigerianerne med kun ni poeng. Dog var seieren over Litauen med 50(!) poeng et varsku til de andre landene ? Spania er fortsatt med etter en treig start. Rudy Fernandez var toneangivende i den siste gruppespillkampen til Spania med 23 poeng, 8-10 fra gulvet og 4-5 fra trepoengslinja i 92-73-seieren over Argentina. Det gjorde at spanjolene endte på 3.plass i gruppa de fleste forutså på forhånd at de skulle vinne. Men som de sier ? det må spilles ball først.

Vurdering: Pau Gasol må melde seg enda mer på og være den toneangivende spilleren hele Spania ønsker at han skal være. Plukket ned mye returer og scoret greit med poeng, men må "opp i ringa" og virkelig levere nå. I tillegg er han avhengig av at benkspillerne, som hovedsaklig spiller i hjemlig liga for lag som Real Madrid og Barcelona, leverer og setter skuddene sine. Det er også franskmennene avhengige av, de mangler litt mer dybde i stallen og har ikke like gode spillere fra benken, men benken imponerte mot USA og spilte bedre enn starterne. Tror Spania trekker det lengste strået etter en velspilt og god kamp, som er verdt å få med seg.USA-Argentina

Kampstart: 23.45

Ingen frykter amerikanerne lenger. Serbia og Frankrike tapte begge med kun tre poeng mot USA og ga ?Dream Team? kamp helt til døra. Ingen av de amerikanske superstjernene har overrasket og imponert voldsomt, i kampen mot Serbia var faktisk kampens tre toppscorere fra landet som har idrettsstjerner som Novak Djokovic og Nemanja Vidic. Klay Thompson, som var iskald og svak de første kampene, ble plutselig brennheit mot Frankrike og scoret 30 poeng. Det er den eneste "wow"-faktoren vi har fått over USA. Enda. Likevel sitter man med en følelse av at amerikanerne ikke har vist sitt toppnivå, og det må komme i sluttspillet. Hvis ikke ryker de ut.

Les også: Derfor er ikke NBA-stjernene med for USA

Anført av NBA-veteranene Manu Ginobili og Luis Scola havnet Argentina på 4.plass i gruppe B, med like mange poeng som 1., 2. og 3.plass. Spilte en helt eventyrlig kamp mot Brasil, som endte med seier til argentinerne etter double OT. 36-åringen Andrés Nocioni, med bakgrunn fra blant annet Chicago Bulls, scoret 37 poeng og plukket 11 returer, mens 25-åringen Facundo Campazzo bidro med 33 poeng. Argentinerne viste dog svakhetstegn mot Spania i den siste kampen i gruppespillet og tapte med 19 poeng.


Vurdering: Det skal et basketmirakel til om Argentina slår giganten USA. I kampen 23.juli møttes lagene til treningskamp - verdt å merke seg at dette var den første treningskampene til lagene og begge nasjonene var nok litt rustne etter en lang ferie. Og selv om Ginobili ikke spilte vant USA med 37 poeng og var svært overlegne. Mest sannsynlig blir det ikke et lignende resultat denne gangen, men USA skal ha bra kontroll på argentinerne og kommer til å vinne denne kvartfinalen. Men husk - USA røk for Argentina i OL i 2004. Og slår ikke "Dream Team" på den velkjente bryteren fra start, kan fort OLs største overraskelse komme.Serbia-Kroatia

Kampstart: 03.15

Sammen med Australia har Kroatia vært turneringens overraskelseslag, men de har fortsatt til gode å vinne to kamper på rad i dette mesterskapet. I det som utviklet seg til å bli en utrolig jevn gruppe kunne Kroatia ryke ut med tap mot Litauen i siste innledende kamp. I stedet vant Kroatia både kampen 90-81, og i tillegg nokså overraskende gruppe B. Brooklyn Nets-spilleren Bojan Bogdanovic har levert flere imponerende prestasjoner under disse lekene, blant annet scoret han 33 poeng mot Brasil. Bogdanovic har sammen med den 22 år gamle power forwarden Dario Saric vært Kroatias to beste spillere under denne turneringen.

Serbia slo kun svake Kina og Venezuela i gruppespillet, og havnet dermed på 4. plass i gruppe A. Det er verdt å nevne at de tapte meget knepent mot både USA og Frankrike. I oppgjøret mot USA spilte serberne et meget godt fjerde quarter, og hadde muligheten til å utligne på stillingen 94-91, med et par sekunder igjen å spille. Trepoengsforsøket traff ringen, og amerikanerne seiret. Så nå spørs det om NBA-profilen Nikola Jokic, akkompagnert av spillere som Milos Teodosic, Bogdan Bogdanovic og Miloslav Raduljica klarer å snu den litt vonde trenden. ​

Vurdering: Selv om det er en kvartfinale hvor en gruppevinner møter en gruppefirer, kan det bli en del jevnere enn det ser ut på oppsettet. Serbia spilte til tider bra i den innledende runden, men fikk dårlig betalt i form av seire og poeng. Kroatia på sin side, vant gruppa med én seier mer enn Serbia. Begge lag har rutinerte og profilerte spillere som kan vippe kampen i deres favør, men det virker naturlig å anta at Kroatia tar med seg mest momentum inn i sluttspillet etter den avgjørende seieren over Litauen.

Alle bilder: NTB/Scanpix.
 

Ã?n kommentar

Bare Per

17.08.2016 kl.11:12

En skandale at ikke USA kan stille med mer enn ett lag! De kunne vunnet tredobbelt i OL om regelverket hadde vært mer rettferdig. Det blir akkurat som med Norge i stafett og sprintstafett i langrenn, der det eneste naturlige resultatet er tredobbelt norsk, noe som dessverre blir sabotert av IOC og FIS. Helt horribelt, spør du meg.

Skriv en ny kommentar

hits