Thon Maker - fra Sør-Sudan og flyktning til NBA

Hvert år kommer det nye spillere inn i NBA-sirkuset. Flesteparten av disse er unge gutter som enten har begynt på college/high school, gått ett år eller fullført. Da Milwaukee Bucks valgte australske Thon Maker som nummer ti i årets NBA-draft ble de fleste som følger med på NBA overrasket. Ryktene gikk om at Maker var 21-23 år gammel, og mange klubber valgte å fjerne Maker som et potensielt valg på grunn av disse rapportene.

Rotet rundt alderen ordnet seg, og den 216(!) centimeter høye spilleren ble erklært klar for draften. Likevel trodde de fleste at han ikke skulle bli valgt såpass tidlig som nummer ti. Å bli draftet i første runde hadde vært mer enn godt nok for Maker, mente ekspertene. 

Da Bucks valgte Maker som nummer ti fikk de en spiller med en helt spesiell historie. En historie som er rørende, dramatisk og spennende. En historie man trodde kun eksisterte i Hollywood.


 

Oppvekst og tidlig alder

Thon Maker ble født i Wau, en liten by lokalisert i det som i dag heter Sør-Sudan. Året var 1997 og Sudan var rammet av borgerkrig, en krig som varte fra 1983-2005 og som medførte dødstall opp mot 2 millioner sudanesere. Da Thon Maker bare var fem år arrangerte hans onkel, som jobbet for de lokale myndighetene, en flukt for Maker, broren og tanten. I Australia, hvor de ble tatt imot som flyktninger, bosatte familien seg i Perth.

Da Maker var 14 år fanget størrelsen hans interessen til Edward Smith. Smiths jobb var å hjelpe flyktninger ved å gi dem muligheter de ellers ikke ville få, som Thon Maker er et strålende eksempel på. Smith så et stort potensial i Maker, ikke som fotballspiller, men som en basketballspiller. Han hadde høyden og de atletiske ferdighetene til å bli god, men han manglet teknikk og ferdigheter.

Maker hadde tross alt aldri spilt basket før.

Smith overtalte tanten til Maker til å la den 14 år gamle gutten reise til USA med han. Edward Smith og Thon Maker dro til USA, nærmere bestemt Texas, for å delta i John Lucas basketball camp i Houston. Thon Maker startet deretter å spille basket for to skoler i Louisiana, før han i 2012 flyttet til Carlisle School i Martinsville, Virginia. I hans første år på skolen var Maker dominerende.

Han snittet på 23.4 poeng, 13.1 returer, 1.7 steals og 4.9 blokkerte skudd i løpet av hans 23 kamper denne sesongen. Neste sesong spilte Maker 30 kamper. Poengsnittet sank fra 23.4 til 21.3 per kamp, men antall returer per kamp steg til 13.3, I tillegg snittet han på 4.2 blokkerte skudd per kamp.

Dominerende i USA og Canada

Etter sin andre sesong hos Carlisle School bestemte Thon Maker seg for å forlate skolen. Han ville dra til Canada for å trene opp styrken sin, samt få matching på et høyere nivå. Maker forklarer valget sitt med at han trengte større konkurranse, han dominerte alt av treninger og kamper. Derfor bestemte Maker seg for å bli med i The Athlete Institute, som ligger i Ontario i Canada. Edward Smith, Makers forsørger, var assisterende trener for dette programmet, noe som uten tvil var en avgjørende faktor for Maker. Maker og broren begynte å spille for Orangeville Prep, som er et lag underlagt The Athlete Institute. I Makers siste år hos Orange Prep, 2015-2016 sesongen, snittet han på 29 poeng, 14.2 returer og 3.7 blokkerte skudd per kamp.

UC-Icj3FI18

Maker søkte etter sesongen om å få delta i årets draft. Han ville dermed gå rett fra videregående og til NBA som den første spilleren til å gjøre dette på 11 år. NBA har regler når det gjelder hvem som kan bli med i draftet og hvem som ikke kan, man må være over 19 år og det må være ett år siden du ble uteksaminert fra videregående. Du kan enten ha spilt basketball i utlandet i ett år eller gått ett år på universitet. Maker ble unntaket av denne regelen. NBA sa at Maker skulle få lov til å stille i draften ettersom han hadde fullført utdanningen sin året før.

Hvor gammel var jeg igjen?

Like før draften kom det rapporter på at Thon Maker kunne være eldre enn det han var registrert som. Papirene hans hevdet han var 19, men flere rapporter begynte å komme ut om at Maker var mellom 21-23 år gammel. Alder på afrikanske idrettsstjerner er et velkjent problem, og det er ikke første gang en afrikansk idrettsutøver har blitt beskyldt for å jukse på alderen sin. Flere lag valgte å fjerne Maker som et potensielt valg på grunn av disse rapportene.

Milwaukee Bucks så potensiale i spilleren og valgte Maker som nummer ti. 

Alle bilder: NTB/Scanpix.

Thon Maker spilte i årets Summer League i Las Vegas. Maker snittet på 14.2 poeng og 9.6 returer per kamp. Det viktigste for Maker var å imponere Milwaukees trenere og styret, noe som han tydeligvis klarte med bravur. Trenere fra Milwaukee skal ha uttalt at de så forbedring i spillet hans fra kamp til kamp og hans innsats på banen var upåklagelig. Dette lover godt for fremtidig spill i NBA.

Fått med deg denne? Her kan du lese hva Real GM syntes om Maker i Summer League

Forventninger før sesongen

Maker er først og fremst et utviklingsprosjekt, han har ikke spilt basketball særlig lenge og han har kun erfaring fra videregående basketball. Steget opp til NBA er enormt. Derfor er det veldig vanskelig å spå hvordan Thon Maker kommer til å gjøre det i årets NBA-sesong. Han har god lengde, både i høyden, hvor han er 216 cm, og i vingespennet sitt, som er på 218 cm. Han spiller også med mye intensitet i spillet sitt, dette er en kombinasjon som kan bringe deg langt i NBA. Maker mangler dog en del på styrken sin, noe som kan gjøre ting vanskelig for han de første sesongene.

Så hva kan vi forvente oss av Thon Maker i årets NBA-sesong? Mest sannsynlig vil Thon Maker starte på benken til Milwaukee, og kanskje få noen minutter i enkelte kamper. Jeg tror Bucks vil fokusere mest på Makers fysikk og de vil prøve å bygge den opp så mye de klarer. Samtidig er Maker også avhengig av en viss basketballforståelse - han er fersk når det gjelder basket, og det er viktig at Milwaukee bruker tid med han i filmrommet så han får studert forskjellige forsvarssystemer og hva han bør gjøre når han er på gulvet. Jeg tror Bucks vil ta det rolig med Maker i starten og prøve å ikke overvelde han med treninger og kamper, jeg vil bli overrasket hvis vi får se Thon Maker spille i mer enn 50 kamper denne sesongen. 

4 kommentarer

Hoffmeister

29.08.2016 kl.17:50

Meget interessant artikkel, fikk meg til å revurdere min eksistens.

Truls Bakke

29.08.2016 kl.18:27

Meget interessant historie og blir spennende å følge Makers kommende sesong. Sett bort i fra innholdet, syntes jeg de som har skrevet artikkelen viser svært høyt nivå og jeg ser et eksepsjonelt journalistikk talent. Stå på!

Marcus

29.08.2016 kl.19:39

Helt enig med Truls!

Magic Jhonsen

29.08.2016 kl.21:55

Fantastisk bra, dette virker som en utrolig godt gjennomført artikkel.

Gleder meg masse til å lese mer av deg! Stå på videre ;-)

Skriv en ny kommentar

hits