GSW anno 2016/17 - tidenes beste basketlag?

Grunner til GSWs dominans kan oppsummeres i et par punkter:

  • GSW anno 2010
  • Curry draftet i 2009
  • Klay ble valgt i 2011
  • Kerr valgte GSW
  • Durant inn i sommeren 2016

Golden State Warriors vant NBA-tittelen i 2015, og satte rekord for antall seire i grunnserien forrige sesong. Før årets sesong har de forsterket seg enda mer med signeringen av Kevin Durant. Sammen med spillere som Steph Curry, Klay Thompson og Draymond Green kommer GSW til å mønstre et lag basketverden aldri har sett maken til.

NRK-journalist og basketentusiast Mads Støstad mener tiden vil vise om Warriors er tidenes beste lag.

- Tiden vil vise om de er tidenes beste lag. Men på papiret, ja. Dette er utvilsomt den største ansamlingen baskettalenter vi har sett noensinne, sier Støstad.

- Om Warriors er tidenes beste lag er selvsagt altfor tidlig å si. De har muligheten til å bli enormt gode, selvsagt. Men de har mye de skal finne ut av. Hvordan erstatte Bogut, hvordan fordele skudd, hvordan holde Draymond Green fornøyd, mener sportskommentatoren Arnstein Friling. 

Men hvordan har Warriors kommet dit de er i dag? Hvordan har de klart å få så mange superstjerner på samme lag uten å gå over lønnstaket til NBA? For å finne løsningen på disse spørsmålene må man helt tilbake til Currys første år i NBA.

Durant, Curry og Green. Er Golden State Warriors anno 2016/17 tidenes beste basketlag?

Golden State Warriors anno 2010

Dagens situasjon er en helt annen enn det den var i 2010 for Warriors' del. Laget hadde kun nådd sluttspillet én gang i løpet av de siste 15 sesongene. De hadde dog en spennende spiller i Steph Curry, som hadde vist gode takter under sin førsteårssesong året før. Golden State var helt tydelig et lag som manglet en profil, og varierende Monta Ellis var det nærmeste laget kom en NBA-stjerne.

15. juli ble klubben solgt til de nye eierne Peter Guber og Joe Lacob for rekordsummen 450 millioner dollar.

Draftet Steph Curry i 2009

I 2009 endte Warriors tredje sist i Western Conference, med kun 26 seire på 82 forsøk, noe som ga dem syvende-valget i draften. Der valgte de Steph Curry, en god skytter, men det var stor usikkerhet rundt hans fysikk og pasningsferdigheter. Curry viste et stort potensial i sin første sesong, da han spilte 80 kamper og snittet på ca. 18 poeng per kamp.

I 2010/11-sesongen begynte skadetrøbbelen for Curry. Han påførte seg en ankelskade i desember 2010, som førte til at han mistet åtte kamper den sesongen. Ankelen ble operert i mai 2011, men i januar 2012 skadet han den samme ankelen igjen, noe som medførte at han gikk glipp av 40 kamper.

Etter 2011/12-sesongen fikk Curry forlenget kontrakten sin hos Warriors med fire år. Lønnen hans bar dog preg av ankelskadene. Hans avtale verdt 44 millioner dollar over fire år gjør han til den 73. best betalte spilleren i NBA per dags dato.

hv4XbJPQLTo

Klay Thompson går som nr. 11 i 2011-draften

Currys ankelskade i 2010/11-sesongen førte til at Warriors igjen fikk et tidlig draftvalg i 2011-draften. Med det 11. valget valgte de Klay Thompson fra Washington State. Han slet i sin første NBA-sesong og spilte kun 66 kamper. Men siden har han utviklet seg til å bli en av NBAs aller beste skyttere og har ved to anledninger blitt valgt til All-Star-laget.

Traff gull i 2012

2012-draften til Golden State var sensasjonelt bra. De draftet både Harrison Barnes og Festus Ezeli i den første runden, mens Draymond Green ble draftet i andre runde. Samtlige av disse var store bidragsytere for Warriors tittel-lag i 2015. Nå er kun Green igjen i laget av disse tre. Barnes fikk en maks-kontrakt hos Dallas Mavericks, mens Festus Ezeli gikk til Portland Trail Blazers.

Draymond Green er uten tvil en av de aller beste power forwardene i NBA. Samtidig som han har hatt noen uheldige hendelser både på og utenfor banen, er det vanskelig å ikke anerkjenne ferdighetene hans som basketspiller. Ved siden av Steph Curry så mener jeg Draymond Green har vært den nest største grunnen til Warriors' suksess.

Golden State Warriors, from left, Klay Thompson, Draymond Green, and Stephen Curry celebrate a score against the Los Angeles Clippers during the first half of a preseason NBA basketball game Tuesday, Oct. 4, 2016, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Klay, Draymond og Steph. Splash Brothers + The Beast.

Andre Iguodala melder sin ankomst i 2013

Sommeren 2013 signerte Golden State forsvarsveteranen Andre Iguodala. Han kom fra Denver Nuggets, hvor han hadde vært fast inventar i startoppstillingen. I Warriors derimot har han blitt kjent for å være en energiplugg som kommer inn fra benken. 2015 ble han kåret til den mest verdifulle spilleren i NBA-finalen, etter flere gode defensive prestasjoner mot LeBron James og Cleveland Cavaliers.

Steve Kerr velger California over New York

I 2014 er Warriors på jakt etter en ny hovedtrener. Etter tapet mot Los Angeles Clippers i første runde av sluttspillet fikk Mark Jackson sparken. Golden State skal ha hatt Stan Van Gundy øverst på ønskelisten, men Van Gundy valgte å trene Detroit Pistons i stedet for Warriors.

Den tidligere Chicago Bulls point guarden Steve Kerr hadde gjort en muntlig avtale med Phil Jackson om å hjelpe han i New York Knicks. Så meldte Warriors seg på i kampen om den blonde amerikaneren. Kerr likte det han så i Warriors-laget. De var mer talentfulle og hadde en tydelig plan for hva de ville gjøre.

Steve Kerr angrer neppe på valget han gjorde i 2014. Hans suksess som trener for Golden State har vært nærmest surrealistisk. Han vant også prisen for beste trener i NBA etter fjorårssesongen.

- Kerr skal ha stor, stor ære for at Warriors kommer til å unngå superlag-syken, altså at det ikke er nok ball til alle. Han har designet en uselvisk offensiv kultur hvor ballen flyr fra mann til mann, sier Støstad.

- Det må ha kostet å innføre dette når man har verdens beste pick and roll- og isolation-spiller i Stephen Curry. Men nå høster de fruktene.

Kerr hadde en muntlig avtale med Jackson, men endte til slutt opp hos Warriors. Rimelig godt valg.

Durant inn

I sommer sto Warriors for en av de mest sjokkerende signeringene i NBAs historie. Ligaens mest verdifulle spiller i 2013/14-sesongen, Kevin Durant, signerte for California-laget. Mye takket være Curry og Greens billige langtidskontrakter var det mulig for Warriors å få signert Durant, til tross for hans høye lønnskrav.

I årets sesong kommer altså Golden State til å ha fire av NBAs beste spillere. Så hva kan vi som tilskuere forvente oss? Støstad mener at denne gruppen som Warriors har passer ypperlig sammen.

- Vi har sett superlag før, men det spesielle med dette laget er at brikkene passer så nydelig sammen. LeBron James og Dwyane Wade passet egentlig elendig sammen offensivt, men de fire-fem beste spillerne til Warriors er som puslespillbiter hvor alt faller rett på plass, sier basketentusiasten.

- Alle kan utfordre, alle kan skyte, alle kan spille forsvar.

Arnstein Friling, på sin side, sier følgende:

- Durant gjør at det blir fryktelig mange å holde styr på når GSW sprer seg ut og lar ballen gå fort. Det er lett at en av stjerneskytterne blir åpen, og det er demoraliserende for motstandere når det regner tre-poengere. Han er i tillegg en hypereffektiv skytter, så Warriors har samlet tre av de beste langskytterne noensinne, og alle tre virker som spillere som er først og fremst opptatt av laget.

Det å toppe fjorårssesongen blir ekstremt vanskelig, med tanke på grunnserien, men i sluttspillet er kun en tittel godt nok for dette mannskapet. Tapet mot Cleveland i finalen i fjor tror jeg ga dem en viktig lærdom. De bør har et bedre toppnivå i år, til tross for at de har mistet flere sentrale spillere i sommer. Mot slutten av sesongen kommer vi til å se Warriors hvile flere av spillerne sine inn mot sluttspillet. Personlig tror jeg de fortsatt vil være det beste laget i Western Conference, og tror de vinner mer enn 65 kamper for tredje sesongen på rad.

OL-vinnerne som til daglig spiller for GSW. Green, Durant og Klay.

Hvordan tror du det vil gå med Golden State Warriors i årets sesong? Kommenter i kommentarfeltet!

Alle bilder: NTB Scanpix. 

7 kommentarer

Stian

05.10.2016 kl.15:29

Ikke enig med dere, 1995?96 Chicago Bulls var ett enda råere og bedre lag

Slupp

05.10.2016 kl.15:56

GSW hadde på papiret best lag også forrige sesong, men vant ikke. Curry, Thompson og Durant er gode, men Lebron er best. Irving kommer nok til å fortsette utviklingen, og denne sesongen tror jeg Kevin Love virkelig melder seg på å tar en nøkkelrolle hos Cavs.

TTM

05.10.2016 kl.20:55

Ikke en setning er nevnt om Luke Walton som startet forrige sesong som trener siden Steve Kerr var skadet.

Han er nå borte..

95/96 Bulls var et fantastisk lag, er nok hakket vassere siden de dro hjem pokalen. Var på den tiden så heldig å ha tilgang til parabol med motor så man kunne plukke opp de kanalene som overførte basket fra USA til Europa to ganger om natten hver uke.

Kevin Love er jeg jaggu usikker på, han var på mitt Twolves, men var han egentlig en lagspiller der.

Twolves står forøvrig foran en skøy sesong.

05.10.2016 kl.21:15

Cavs har letter vei opp til finale.

Har gsw en center?

Bman

05.10.2016 kl.21:41

Eneste spørsmålet hos golden state er vel benken i år, mista mye der. David West og Zaza Pachulia som centere.

Nour

05.10.2016 kl.21:56

Nå var det jo mye mer kropps kontakt på 90 tallet en der er nå, Mye ruffere basket rett og slett. I dag blåses det på vær minste ting noe det ikke gjorde før. Tror Bulls med Jordan, Rodman og co hadde spist GSW til frokost rett og slett.

05.10.2016 kl.23:02

Detroit piston 1988 - 1990 aka bad Boys spiste opp Bulls,back to back. Bad Boys hadde rodman,isiah Thomas.spille stillen var hard in the pain.etter rodman gikk til Bulls da var Bulls på sin beste.Mj er konge men rodman og pipen gjør mye bra under kurven,forsvar,rebounds.GWS er bra lag men har stor sårbar i forsvar og under kurven.spennende å se Gsw vs Philadelphia 76ers.smalls vs Bigs

Skriv en ny kommentar

hits