hits

januar 2016

Halvspilt NBA-sesong - hvem har imponert oss mest?

Av Even Lübeck og Morten Bjerkelund, grunnleggere av siden AltomNBA.no

Etter halvspilt sesong har det vært mange oppturer og mange nedturer. Vi så senest at David Blatt, som var treneren til Cleveland Cavaliers, ble sparket på fredag, etter å ha ledet Cleveland til finale i fjor og så langt i år med 30 seire og 11 tap. 

Etter endt sesong blir det delt ut priset til årets mest verdifulle spiller(Most Valueable Player), årets nykommer(Rookie of the Year), årets trener(Coach of the Year), årets mest forbedret spiller(Most Improved Player), årets beste defensive spiller(Defensive player of the Year) og beste spilleren fra benken(Sixth man of the Year). Vi har tatt en titt etter halvspilt sesong og skrevet om hvem vi mener bør vinne de forskjellige prisene - hvis prisene skulle bli delt ut nå.

 

Most Valuable Player: Steph Curry

Det har ikke vært mye konkurranse om hvem som så langt har vært ligaens beste spiller. Curry leder sitt Golden State Warriors med stil, er toppscorer i ligaen og snitter på 30.1 poeng, 5.4 returer og 6.6 assists per kamp. I seks av de siste åtte kampene har Curry scoret over 30 poeng, og i fire av disse har han scoret 38 poeng eller flere! Om Warriors kan ta rekorden til det legendariske Chicago Bulls-laget i 1995/96 med stjernespillere som Michael Jordan, Scottie Pippen og Dennis Rodman på laget er usikkert, men laget ligger i rute med 40 seire og fire tap etter 44 kamper. Og om laget klarer det skal Curry ha en stor del av æren. For Curry, som i sine ungdomsår ble avskrevet av mange, har tatt NBA med storm og på mange måter representerer Curry utviklingen i den moderne NBA med trepoengere og fullstendig dominans på parketten. Curry er blitt et fenomen, på bortekamper kommer publikum like mye for å se ham, og på hjemmekamper skal de nå åpne hallen en time tidligere fordi fans vil se ham varme opp.

Andre kandidater: Kawhi Leonard, Russell Westbrook, Kevin Durant

 

Rookie of the Year: Karl-Anthony Towns

Kentucky-produktet har til nå vist seg som den mest komplette nykommeren i ligaen. Han har så langt bidratt med både returer, trepoengere, dunker og blokker for sitt Minnesota Timberwolves. Selv om Timberwolves har tapt ni av de ti siste kampene, har Towns virkelig levd opp til forventingene som førstevalg i draften. I kampen mot Dallas nå nylig, noterte han seg for 27 poeng, 17 returer og 6 blokker. Towns og New York Knicks? Kristaps Porzingis har blitt kåret til ?Rookie of the Month? i hver sin conference i både november og desember. Porzingis har allerede rukket å bli en publikumsfavoritt i Madison Square Garden, til tross for at latvieren ble buet ut av fansen da han ble draftet som nummer fire av Knicks. Oppskriften med knallhardt arbeid fra dag 1 har gitt resultater i form av mye spilletid, høyt poengsnitt og stjernestatus blant supporterne. Allikevel har Towns vært mer verdifull for Timberwolves i flere faser av spillet, enn det Porzingis har vært for Knicks.

Andre kandidater: Kristaps Porzingis, Jahlil Okafor, D?Angelo Russell

 

Defensive Player of the Year: Kawhi Leonard

Overraskende? Ikke særlig. Heller ikke i denne kategorien er det spesielt jevnt. Kawhi Leonard er NBAs beste forsvarspiller. Han snitter på 1.9 steals og 0.9 blokkerte skudd, i tillegg til 5.6 returer på 32.8 minutter per kamp. Spurs-spilleren stopper alt fra point guarder til power forwards og er en konstant plage for motstandere. Søker du på LeBron James og Kawhi Leonard i samme setning, finner du et YouTube-klipp der LeBron skal skyte straffer, før speaker annonserer at Leonard er på vei inn igjen. Ansiktsuttrykket sier det meste om hvordan det er å ha Leonard på seg i forsvar. Fjorårets vinner er ikke direkte truet av noen spillere til prisen, selv om Hassan Whiteside har levert noen monsterkamper med 10+ blokker. Ingen er bedre i forsvar enn Leonard og ingen fortjener denne prisen mer.

Andre kandidater: Hassan Whiteside, Draymond Green, Anthony Davis

 

Sixth Man of the Year: Will Barton

Både Andre Iguodala og Ryan Anderson var hete kandidater til å stikke av med prisen som ?Sixth Man of the Year? etter halvspilt sesong, men til slutt falt valget på Will Barton. Denver-spilleren har levert varene for Denver Nuggets, og har snittet på 15.6 poeng per kamp og 6.2 returer per kamp fra benken. Det å plukke 6.2 returer per kamp er svært imponerende for en lettvekter som Barton, som kun veier 77 kg. I tillegg skyter Barton 44.6 % fra gulvet, til sammenligning skyter Stephen Curry 51 %. Ikke veldig langt bak. Barton var også toneangivende da Denver påførte Golden State Warriors? tredje tap for sesongen med sine 21 poeng og seks returer 13. januar.

Andre kandidater: Andre Igoudala, Ryan Anderson,  Enes Kanter

 

 

Coach of the Year: Rick Carlisle

I en liga med 30 lag er det naturlig at flere trenere utmerker seg, både positivt og negativt. Rick Carlisle, hovedtrener for Dallas Mavericks, er en av de som virkelig har utmerket seg i positiv forstand. Etter en sommer hvor Dallas mistet fire av fem startere, var en skostørrelse unna å signere DeAndre Jordan og av mange ble tippet på 8.-9. plass, har ?Mavs? imponert. For øyeblikket ligger laget på 6. plass med 25 seire og 20 tap. De ligger foran lag som Houston Rockets og Portland Trail Blazers, og hakk i hæl på Memphis Grizzlies og Los Angeles Clippers. Carlisle har fått det meste ut av spillere som Deron Williams, Raymond Felton og J.J. Barea, samt evigunge Dirk Nowitzki som fortsetter å levere på høyt nivå. Dette skal Carlisle ha mye av æren for.

Andre kandidater: Gregg Popovich, Luke Walton, Scott SkilesMost Improved Player: C.J. McCollum

Portland Trail Blazers gikk gjennom en stor omveltning i sommer, da de så og si ble robbet for alt av talentfulle spillere. Laget mistet fire av fem startere og måtte begynne på nytt. Fra å være et sluttspillslag og vinne Northwest Division i fjor, sliter Portland nå med å finne veien tilbake til sluttspillet. Til tross for lagets nedadgående kurve, har shooting guard C.J. McCollum hatt en stigende formkurve. Tiden på benken virker til å være over for McCollum som har gått fra å spille 15 minutter per kamp i fjor, til 35 minutter per kamp så langt denne sesongen. At poengproduksjonen også har økt fra 6.8 poeng per kamp til 20.7 forteller mye om utviklingen og forbedringen hos McCollum. McCollum danner sammen med Damian Lillard en av de beste guard-duoene i ligaen.

Andre kandidater: Stephen Curry, Will Barton, Andre Drummond

Tredje yngste spilleren til å score 30 poeng i en kamp

Devin Booker ble den tredje yngste NBA-spilleren i historien til å score minst 30 poeng i en kamp da han i natt noterte seg for 32 poeng mot Indiana Pacers.

Av Even Lübeck

Devin Booker ble i slutten av juni draftet av Phoenix Suns som nummer 13. Unggutten er spådd en lysende fremtid av mange og er den yngste spilleren i NBA for øyeblikket. Han spilte collegebasketball for Kentucky og entret draften, som tok sted i Barclays Center i Brooklyn, sammen med lagkameratene Karl-Anthony Towns(nå Minnesota Timberwolves), Willie Cauley-Stein(Sacramento Kings) og Trey Lyles(Utah Jazz). Han er den første NBA-spilleren som har spilt på college og debuterte i NBA i en alder av 18(LeBron hoppet rett fra high school til NBA).

32 poeng mot Indiana

Booker har vært inn og ut av laget så langt i år og snittet på 19.4 minutter per kamp. Han har fått mer ansvar etter at Eric Bledsoe ble skadet i desember, og har snittet på 31.6 minutter per kamp i januar. Booker startet sin første NBA-kamp mot Utah Jazz i en alder av 19 år og 52 dager. Kun én gang tidligere i sesongen har han scoret over 20 poeng, men i natt smalt det.

19-åringen scoret 32 poeng i nattens 97-94 tap for Indiana Pacers. Han traff på seks av elleve trepoengsforsøk og satte alle åtte straffene han fikk tildelt. Spillemessig drar man ikke noen likheter til hverken LeBron James eller Kevin Durant, men Booker blir med i den eksklusive klubben til James og Durant. Booker er nå den tredje yngste NBA-spilleren i historien til å ha scoret minst 30 poeng i en kamp i en alder av 19 år og 81 dager.

LeBron James er per dags dato den yngste spilleren i NBA til å score minst 30 poeng i en NBA-kamp. James var 18 år og 334 dager da han scoret 33 poeng mot Memphis Grizzlies 29. november 2003. I 2003-2004 sesongen hadde «King James» 13 kamper hvor han noterte seg for minst 30 poeng. Senere har han vunnet NBA-tittelen to ganger, blitt kåret til ligaens mest verdifulle spiller fire ganger, finaleseriens mest verdifulle spiller to ganger og er Cleveland Cavaliers sin toppscorer gjennom tidene. LeBron har tatt tre medaljer i internasjonal sammenheng, en bronse fra Athen-OL i 2004 og to gullmedaljer, fra Beijing i 2008 og London i 2012.

Den nest yngste er Kevin Durant. Durant var 19 år og 62 dager da han scoret 35 poeng mot Indiana Pacers 30. november 2007. I 2007-2008 sesongen hadde KD syv kamper med minst 30 poeng. Senere har Durant blitt kåret til MVP en gang, vært en All-Star seks år på rad fra 2010 og blitt kåret til MVP i All-Star kampen en gang. I tillegg har han vunnet to OL-gull for USA.

Verden ligger åpen for deg, Devin Booker...

 

Slik ble "klovnelaget" en del av NBA-eliten

Klubben Torgeir Bryn spilte for i 1989 har til gode å vinne en NBA-tittel. Skal det endelig løsne for lillebror fra Los Angeles?

Av Even Lübeck

I 1970 skjedde det mye. 11. januar ble den fjerde Super Bowl-finalen spilt mellom Kansas City Chiefs og Minnesota Vikings med norske Jan Stenerud som vinner for Kansas. 31. mars kapret åtte japanske terrorister utstyrt med samuraisverd et japansk fly. 13. januar kom en liten krabat ved navn Dan Eggen til verden. Den engelske storscoreren Alan Shearer blir født 13. august. Strømsgodset vant både cup og serie i Norge, mens Ole Paus debuterer med «Der ute ? der inne».

Likevel skjedde det noe helt annet det året. Tre basketballklubber blir stiftet i 1970 - Cleveland Cavaliers, Portland Trail Blazers og Buffalo Braves. Sistnevnte hadde åtte skuffende sesonger i NBA før klubben byttet både navn og by. Braves nådde semifinalen i øst i tre strake år på rad fra 1973 til 1975, men kom ikke lenger og eier Paul Snyder solgte laget. I 1978 flyttet Buffalo Braves til San Diego og byttet også navn fra Buffalo Braves til San Diego Clippers. De kom ikke høyere enn 7.plass i vest på seks år og nådde aldri sluttspill i perioden de het San Diego Clippers.

«Klovnelag»

Basketballekspert og Viasat-kommentator Arnstein Friling forteller om et lag som har hatt gode spillere, men vært elendig drevet.

? Clippers har tradisjonelt sett vært kanskje det største klovnelaget i NBA. De har vært elendig drevet, og til tross for mange gode spillere, har de svært sjelden vært med blant de 10-12 beste lagene i ligaen. Og de har tradisjonelt sett alltid vært lillebror, til de grader for LA Lakers. Kun i et fåtall av de 30 sesongene har Clippers kunnet matche Lakers, som alltid har vært det største glamourlaget i NBA.

Flere talentspeidere hadde fulgt Torgeir Bryn nøye i løpet av de to årene han var i Texas State University, og etter en turnering i Alaska i 1987 og gode kamper mot anerkjente lag fikk Bryn tilbud fra Clippers om å delta på deres sommer camp. Etter en vellykket sommer camp fikk Bryn gode signaler fra ledelsen i Clippers, men laget fra Los Angeles brukte lang tid på å bestemme seg. Derfor takket han ja til en kontrakt fra Damme BAC, men han ble ikke lenge i den belgiske klubben. Men Damme, som akkurat hadde signert Bryn, ville ikke gi slipp på nordmannen. Det så lenge ut som NBA-drømmen skulle gå i den berømte vasken, men til slutt ga Damme etter, og Bryn satte seg på første fly til Los Angeles.

21. oktober 1989 signerte Torgeir Bryn for Los Angeles Clippers, som den første nordmann og skandinav noensinne til å signere en kontrakt i NBA. Etter å ha gjort sakene sine bra i pre-season, ble Bryn tatt ut på laget. Hans første kamp var mot Houston Rockets, 3.november 1989.

? Det var en surrealistisk opplevelse. Det å høre navnet mitt ropes opp i LA Sports Arena og entre parketten mot Houston Rockets var og er det største jeg har opplevd. Kommer fra Kalbakken og Ammerud og komme igjennom det lille nåløyet. Jeg var meget nervøs da jeg kom innpå, og i etterkant så kjente jeg på at jeg ikke var helt klar for denne oppgaven. Men at jeg helt klart hadde noe å gjøre der, det var jeg helt sikker på.

Torgeir Bryn sammen med sin trener Robert Holm før kampen mot Houston. (Foto: Kjartan Helge Monsen/Privat)

Bildet: Torgeir Bryn etter debuten i 1989. Foto: Privat. 

Chris Paul, DeAndre Jordan og Blake Griffin-æraen

Vi hopper 20 år frem i tid, nærmere bestemt 25. juni 2009. Los Angeles Clippers har førstevalget i draften og velger Blake Griffin fra Oklahoma College. NRK-journalist og Clippers-fan Mads Støstad husker godt perioden etter at Griffin ble draftet.

? Vi Clippers-fan visste ikke helt hva vi skulle forvente, men rakk å få et helt sinnssykt forventningsnivå da han fløy inn til en av de råeste dunkene jeg har sett i preseason. Problemet var bare at han ødela seg i landingen - og var ute hele året. The Clipper Curse hadde slått til igjen, sier Støstad.

I 2011 ankom point guarden Chris Paul klubben, mens dere tredje stjerne DeAndre Jordan allerede var i Clippers da Griffin ble draftet. Han ble draftet i andre runde som nummer 35 i 2008-draften, men slet med spilletid de to første sesongene og var ikke fast før i 2011. Griffin ble skadet etter dunken i 2009 og var utilgjengelig det første året hans i NBA, men var klar igjen før seriestart i 2010 og spilte samtlige 82 kamper, attpåtil alle fra start!

I 2011-12 begynte resultatene å komme. Fra å ha rekorden 32-50 i 2010/12 ble den kraftig forbedret i 2011-12 da Clippers vant 40 og tapte kun 26. Dette var også året det var streik i NBA og Chris Paul ankom laget. Clippers var desperate etter en stjerne, og fikk uventet hjelp av NBA. Chris Paul var på vei til LA Lakers, men ligaen la på oppsiktsvekkende vis ned veto for byttehandelen. Dermed gikk Paul til Clippers i stedet.


 

I 2012-13 vant laget fra Los Angeles Pacific Divisjon med 56 seire og 26 tap, men røk 4-2 i kamper mot Memphis Grizzlies i første runde. I 2013-14 sesongen vant de Pacific Division, men røk i semifinalen i vest mot Thunder etter seks kamper. Etter at trioen med Jordan, Paul og Griffin ble for alvor dannet i 2011, har laget gradvis blitt bedre.

Friling mener draftingen av Griffin og traden for Paul har gjort at Clippers har blitt en del av NBAs elite.

? I løpet av de siste sesongene, konkret muliggjort med draftingen av Blake Griffin som første pick, og traden for Chris Paul, har de meldt seg inn i NBAs elite. Og dette har sammenfalt med Lakers' fall. Nå er det plutselig det heiteste laget i LA.

? De har ikke klart, i den knalltøffe Western Conference, å bli en maktfaktor i sluttspillet. I fjor gjorde de en bragd ved å slå ut favorittene San Antonio Spurs i første runde, dog en tanke ufortjent. Deretter ble det tap i neste runde mot Rockets (Clippers ledet 3-1 etter fire kamper og hadde tre matchballer, men rotet bort alle. De ledet med 19 poeng i tredje periode i kamp seks, men rotet bort ledelsen og tapte kampen, red. anm). I år står alt og faller på hvor gode Chris Paul og Blake Griffin er når det virkelig gjelder. De er gode, men motstanden er også fryktelig god, fortsetter Friling.

Til den nåværende sesongen har Clippers beholdt kjernen i laget, samt plusset på noen spillere i Paul Pierce, Lance Stephenson og Josh Smith, som alle tre teoretisk sett kan være en hjelp i sluttspillet. Støstad er mer optimistisk enn noen gang.

? Dette laget har aldri fått de siste puslespillbrikkene til å falle på plass. I fjor var det benken. I år er benken kun marginalt bedre, og man har et stort hull i startfemmeren på small forward også. Alt faller på plass hvis Lance Stephenson lykkes. Men det er så usannsynlig at jeg ikke tør å vurdere tanken engang.

DeAndre Jordan, som var med i sommerens overgangssaga, snittet på 15 returer per kamp i fjor og ledet ligaen i returplukking. Han godtok muntlig et tilbud fra Dallas i starten av juli på 650 millioner kroner, men etter at flere i Clippers-ledelsen fløy til Houston, som er DeAndres hjemby og tok en prat med centeren, ombestemte Jordan seg og signerte ny kontrakt med Clippers noen timer senere.

? For oss fans var det helt surrealistiske å følge timene da han ombestemte seg. Og nå har vi plutselig vår største tittelsjanse noensinne, sier Clippers-supporteren.
 

God sesongåpning

Clippers har åpent årets utgave av NBA sterkt. 26 seire og 13 tap etter halvspilt serie - laget ligger i rute.

? Klarer de det ikke å nå minimum en Conference-finale i vårens sluttspill, tror jeg det er siste gang vi får se denne lagoppstillingen. Med nok en sluttspillfiasko vil de prøve å stokke om i laget, sier Friling.

Så gjenstår det bare å se om Clippers representerer vest i finalen i slutten av mai. Det er virkelig ikke umulig, selv om konkurransen i vest er knallhard.