hits

februar 2017

New York Knicks fyller 70 år og prøver å finne tilbake til 70-tallet

Tilhørigheten til New York City gjør New York Knicks til et av de mest berømte NBA-franchisene, til tross for at "The Knickerbockers" ikke er særlig merittert. Klubben som ikke har løftet det gjeve NBA-troféet siden 1973-sesongen, har prøvd ut utallige formler for å finne tilbake til suksessen. Blant annet har storsigneringer som A'mare Stoudemire, Carmelo Anthony og Derrick Rose, preget mye av det siste tiåret for Knicks' del. Phil Jackson var del av det som en gang var et championship-lag, men i sin rolle som klubbpresident har han ikke blitt like populær som han var som hverken spiller eller hovedtrener i Los Angeles og Chicago, hvor han hadde upåklagelig suksess. 

Skuffende prestasjoner og flere tap den siste tiden viser at prosessene som foregår i Knicks-systemet enn så lenge er langt i fra å bringe med seg de resultatene som klubbledelsen ønsker. Kristaps Porzingis er det nye talentet man ønsker å bygge rundt, og flere europeere skal støtte opp rundt ham. Flere internasjonale rollespillere med varierte basket bakgrunner, forteller mye om dagens NBA og hvordan den utvikler seg. Samtidig kan den gi noe perspektiv på hvor sannsynlig det er for enn nordmann å nå NBA, verdens beste basketballiga. 

Slovenske Sasha Vujacic har vunnet NBA to ganger med Los Angeles Lakers. Her trener han sammen med Kristaps Porzingis (Nr. &) FOTO: Morten Bjerkelund.
Slovenske Sasha Vujacic har vunnet NBA to ganger med Los Angeles Lakers. Her trener han sammen med Kristaps Porzingis (Nr. 6) FOTO: Morten Bjerkelund.

Internasjonale rollespillere

Rollespillerne som enn så lenge gjør grovarbeidet rundt Porzingis og Anthony er skjeggemannen Kyle O'Quinn, rookien Ron Baker og krigeren Lance Thomas. Thomas fortalte selv om sitt arbeid for å gjøre en 10-dagers kontrakt om til en reell NBA-karriere. Samtidig er det flere navn som ikke høres direkte amerikanske ut. Man har øst-europeiske Vujacic, afrikanske Ndour og spanske Hernangomez, i tillegg til litauske Kuzminskas. 

Senegalesiske Maurice Ndour snakker om afrikaneres inspirasjon til å drive proffidrett før hjemmemøte mot Los Angeles Lakers. Folk der er avhengig av ordentlig inntekt, og basketballen gjør at man kan unngå fattigdom og kriminalitet. Til tross for lite tillit og spilleminutter til nå, virker han å være fornøyd med at trener Jeff Hornacek ønsker å ha han som en del av dette Knicks-prosjektet. En som har en helt annen holdning til Hornaceks visjon er den tidligere NBA-mesteren Sasha Vujacic. Han har tidligere spilt NBA-finale med Kobe Bryant ved sin side, og er helt klar over at hans eget toppnivå er bra. Han liker hvordan Knicks-organisasjonen tenker, men mener at de ikke er i nærheten av å få ut sitt maksimale potensiale per dags dato. Som europeer forteller han at han hele tiden har vært målbevisst når karrieren ikke alltid har gått de veiene han ønsket selv. Selv etter retur til Europa var han fastbestemt på at han hørte hjemme på et NBA-lag. 

Vujacic (Nr. 18) forklarte mye om hvordan det er å være inn og ut av NBA, og hvordan europeere ofte takler den situasjonen. FOTO: Morten Bjerkelund.

Det vriene navnet Mindaugas Kuzminskas er nok ikke det mest kjente blant New Yorks sportsfans, men litaueren har allikevel vel gjort seg bemerket i klubben. Til tross for sin alder, 27 år, er han kun inne i sin første NBA-sesong. Han signerte for Knicks i juli etter flere år med solid spill i Europa. Han forteller at det finnes mange muligheter for europeiske spillere i NBA for tiden, og peker på flere eksempler. Samtidig peker han på baksetkultur i visse europeiske land, og mener at dette er spesielt viktig. For han personlig har 70-årsjubileumssesongen til Knicks vært varierende. Både tider med mer og mindre spilletid. En artig kuriosa for norske lesere er at han har fått et lignenede heiarop i Madison Square Garden som Mats Zuccarello - i stedet for Zuuuc er det Kuuuz fansen roper når Kuzminskas briljerer på gulvet. 

Viktig veivalg for Knicks

Madison Square Garden blir av newyorkerne kalt verdens mest kjente arena, og man får fort følelsen av det når internasjonale stjerner som Thierry Henry og amerikanske skuespillere flokker seg rundt de to tradisjonelle franchisene New York Knicks og San Antonio Spurs. Den tidligere Arsenal-proffen og storscoreren fra Frankrike benker seg ned for å nyte stjerner på gulvet. De kommer fra hans eget hjemland på andre siden av Atlanteren. Tony Parker og Joakim Noah. 

Etter drama med klubbeier James Dolan og Charels Oakley er den anspent i Madison Square Garden. Den legendariske filmprodusenten og ihuga Knicks-fanen Spike Lee bærer Oakley drakt i protest etter at Oakley ble ført ut av stadion tidligere samme uke. Carmelo Anthony blir vurdert tradet vekk, men blir samtidig den som avgjør kampen når det knyter seg til i fjerde og siste quarter. Hverken Spurs' eller Knicks' internasjonale bidrag blir avgjørende. 

 

Manu Ginobili er fortsatt en av de aller største internasjonale stjernene i NBA, sammen med lagkammerat Tony Parker. FOTO: Morten Bjerkelund.