hits

mars 2016

Jimmer ble publikumsfavoritt i verdens mektigste arena - på syv minutter!

Jeg var til stede da New York Knicks tapte med 30 poeng for Toronto Raptors mandag 22. februar. Hjemmelaget ble til slutt buet på og folk rundt meg klagde og klagde, men da Jimmer Fredette entret banen to minutter før slutt, steg desibelnivået betraktelig. Nå er Fredette degradert til D-League. Dette er historien om Jimmer Fredette, som ble publikumsfavoritt i verdens mektigste arena - på syv minutter. 

Av Even Lübeck og Ulrik Sydnes

Etter mye om og men bestilte jeg tur til New York i august. To basketballkamper, og jeg skulle se Knicks-Raptors og Knicks-Magic. Jeg skulle se Kyle Lowry og DeMar DeRozan, to klassespillere, live! Så utrolig kult å få sett et såpass bra lag som Raptors, som ligger på 2.plass i øst, kun bak Cleveland Cavaliers.

 I tillegg fikk jeg med meg dunkesensasjonen Aaron Gordon, som tidligere den uka hadde levert noen dunker som verden knapt hadde sett maken til. Samme dag som Knicks møtte Raptors signerte amerikanske Jimmer Fredette en 10-dagerskontrakt med New York Knicks. Kult, tenkte jeg. Jeg hadde hørt litt om Fredette tidligere, at han var en sensasjon på college og at han ikke slo til i hverken Kings, Bulls eller Pelicans. I tillegg florerte han på diverse medier etter at han ble MVP i D-League All-Star kampen. Da vi ankom Madison var han ute og varmet opp, og jeg skal ikke si at det var Curry-hysteri, men folk var interesserte. Og da han kom inn med 2 minutter igjen og traff på den første trepoengeren hans.... Wow. Sjeldent har jeg fått slik gåsehud, for det var bare utrolig kult.

 

"Jimmermania"

Jimmer vokste opp i den lille byen Glens Falls nord i New York. Allerede fra meget ung alder viste han stor interesse for idrett og spesielt basketball, som familien oppmuntret han til å satse på. Etter hvert måtte Jimmers far kjørte han til Hartford og New York City, siden nivået på motspillerne i hans hjemby ble for lavt. På high school etablerte han seg som en storscorer og fikk plass på first-team all-state de to siste sesongene.

Til tross for imponerende spill på high school-nivå ble ikke Fredette rekruttert av de tradisjonelt største college-lagene. De fleste i Jimmers familie er mormonere og han tro var hovedgrunnen til at han begynte på Brigham Young University. I sin første sesong på BYU var han bare en rollespiller og fikk 18 minutter hver kamp. Neste sesong tok han et stort steg, ledet laget i assists og scoret nest flest med 16.2 poeng per kamp.

Som junior begynte Jimmer å komme i det nasjonale søkelyset. Han knuste BYUs poengrekord da han senket 49 poeng mot sterke Arizona Wildcats og scoret senere 45 poeng mot TCU. Han ledet laget til NCAA-sluttspillet, hvor de nådde andre runde for første gang på 17 år. Jimmers rykte som skarpskytter ble forsterket av 44% skyting på trepoengere og 89% på straffer. Hans imponerende spill var lagt merke til og de ble spekulert i om han ville la være å gå fjerde året for å bli med i NBA-draften. Det ble ryktet at han kunne bli valgt i slutten av første runde, men Fredette valgte i stedet å fortsette som senior på BYU.

Jimmer Fredette #32 of the Brigham Young Cougars drives past Kenny Boynton #1 of the Florida Gators during the Southeast regional of the 2011 NCAA men's basketball tournament at New Orleans Arena on March 24, 2011 in New Orleans, Louisiana.

Jimmer var enorm på college og innehar mange av poengrekordene til BYU. 

I 2011 var Jimmer Fredette det aller største navnet i college-basket. Han scoret 29 poeng per kamp, var mestscorende i college-basket. Han ble en publikumsfavoritt og overalt BYU spilte var det «Jimmermania». Jimmers store styrke, og det som gjorde han så populær, var hans strålende skyting. Han viste en Steph Curry-lignende evne til å senke skudd fra alle mulige distanser, både i catch-and-shoot og off-the-dribble situasjoner. Han dro et BYU-lag uten andre profiler til tredje runde i NCAA-sluttspillet og som belønning ble han kåret til årets college-spiller.

I tillegg uttalte president Barack Obama følgende om Fredette i 2011: 

"Unbelievable. Best scorer obviously in the country. Great talent."

For en start på den profesjonelle basketballkarrieren til Fredette. De fleste trodde at Jimmer skulle opprettholde den enorme formen da han ble draftet som nummer 10 av Milwaukee Bucks i 2011 og bli en superstjerne i NBA. Det skjedde ikke.

Oppturene og nedturene

Fredette ble altså valgt som nummer 10, før spillere som Kawhi Leonard, Klay Thompson, Jimmy Butler, Morris-brødrene, Kenneth Fareid, Reggie Jackson og Tobias Harris. Umiddelbart etter at han ble valgt av Bucks ble han sendt til Sacramento Kings. Det var "Jimmermania" i Sacramento - drakt nummer 7 ble kjapt utsolgt i supporterbutikkene og online, og hele byen sto på hodet. Skulle Jimmer Fredette, collegesensasjonen, bære Kings til sluttspill for første gang siden 2005-06 sesongen?

 Noen tenker på Kristaps Porzingis når de leser om "Jimmermania" og det at hypen var enorm rundt Fredette - det var samme "hype" rundt Porzingis, som ble buet på da han ble draftet som nummer fire av New York Knicks i juni 2015. 

Karrieren til Jimmer startet bra. Han debuterte i pre-season mot Golden State i desember(lockout i 2011 gjorde at sesongen var 16 kamper kortere) og noterte seg for 21 poeng. For en start, tenkte fans og folk over hele verden. En drøy måned senere fikk han sin første start i NBA mot Philadelphia 76ers. Fredette noterte seg for syv poeng i en kamp han traff på to av ni skudd. 

Etter den gode starten gikk det - dessverre - kun en vei for Fredette. Han var på banen i 61 kamper i 2011-12 sesongen, og spilte 18.6 minutter per kamp samtidig som han noterte seg for 7.6 poeng per kamp. Året etter sank både minuttsnittet og poengsnittet ned til hhv. 14.0 minutter og 7.2 poeng per kamp. Etter 41 kamper for Kings i 2013-14 sesongen, inkludert en karrierebeste på poengfronten med 24 mot Knicks i februar 2014, kjøpte Kings Fredette ut av kontrakten. På de siste 41 kampene for Kings snittet Fredette på 11.3 minutter og 5.9 poeng per kamp. Tre dager senere signerte Fredette med Chicago Bulls.

Sacramento Kings point guard Jimmer Fredette (7) reacts at the end of overtime during the Nuggets' 119-116 win at the Pepsi Center on Monday, March 5, 2011. AAron Ontiveroz, The Denver Post

Ansiktsuttrykket til Fredette sier det meste om hans NBA-karriere. 

Etter han ble kuttet fra Sacremento Kings, signerte Jimmer ut sesongen med Chicago Bulls. Det ble lite spilletid i Chicago og han kom bare på banen i åtte kamper. Før 2014-15 sesongen fikk han kontrakt med et ungt New Orleans Pelicans-lag som ønsket skyttere rundt stjernen Anthony Davis. Dessverre hadde Fredette sin verste sesong skuddmessig og traff kun på 19% av trepoengerne han skjøt. Det førte til at han nølte mer før han skjøt, til tross for at hans skyting var grunnen til at han var på banen og etter hvert falt han ut av rotasjonen. Til sommeren signerte han for San Antonio Spurs, men ble kuttet etter preseason. I november var han tilbake i New Orleans på en 10-dagerskontrakt, men etter å ha spilt 13 minutter fordelt på fire kamper valgte Pelicans å ikke signere han videre.

Fredette møtte sine gamle lagkamerater fra BYU da Brandon Davies giftet seg sommeren 2015.


Ti dager med Knicks, lite spilletid og gåsehudstemning i Madison

28.november 2015 signerte Fredette for Westchester Knicks(juniorklubben til New York Knicks), som spiller i D-League. To dager senere debuterte han med et smell. 37 poeng og 8 assists ble resultatet i 102-90 seieren over Grand Rapids Drive. Fredette representerte Westchester Knicks i All-Star D-League-helgen i midten av februar. Han deltok i både All-Star kampen og trepoengskonkurransen, der han gjorde en god figur og kom på 2.plass etter å ha truffet på 20 av 24 skudd i finalerunden. I All-Star kampen ble han kåret til finalens mest verdifulle spiller etter å ha scoret 35 poeng og plukket ned 6 returer i tillegg til 8 målgivende pasninger på 25 minutter. 

Fredette med det synlige beviset på at han ble MVP i D-League All-Star kampen

En drøy uke etter suksessen i All-Star helgen, signerte Fredette en 10-dagerskontrakt med New York Knicks. I denne perioden skulle Knicks spille fem kamper, og sluttspillet var en svært fjern drøm for laget fra det store eplet. Samme dagen som han signerte for Knicks debuterte han hjemme mot Toronto Raptors, og undertegnede var til stede på kampen. Knicks ble rundspilt av et sultent Raptors-lag med Kyle Lowry og DeMar DeRozan i spissen. "Jimmer, Jimmer" runget utover verdens mektigste arena opptil flere ganger. Med to-tre minutter igjen å spille blir det timeout, og Fredette gjør seg klar. Resten kan sees her:


Gåsehud. Jeg sitter rundt fans som sitter og klager og syter gjennom samtlige minutter. "Melo, du duger ikke til noen ting! Ikke sentre ballen der! Kom igjen, dere er jo helt hjelpesløse!". Så kommer Fredette inn og setter trepoengeren. Selv om Knicks ligger under med nesten 30 poeng er det øredøvende jubel etter Fredettes trepoenger. Og etter at han setter skuddet, og Knicks vinner ballen i forsvar, stiger jubelen betraktelig hver gang Fredette er nær ballen. "Shoot, Jimmer!", roper hele Madison Square Garden, som rommer over 18 000 tilskuere. Selv om det kun ble med det ene skuddet, ble han en publikumsfavoritt. Og jeg var tilstede!!!!

Jimmer fikk ikke spilletid mot hverken Indiana Pacers, Orlando Magic eller Miami Heat, men fikk noen minutter mot Portland Trail Blazers 1.mars, hvor han scoret på fire straffer. Etter kampen var eventyret slutt. Knicks valgte å ikke fornye kontrakten til Fredette, som dermed ble klubbløs. Fire dager etter signerte han igjen for Westchester Knicks, hvor han har spilt siden. Han snitter på 21.7 poeng per kamp for Westchester og er lagets store stjerne, men det blir nok ikke noe NBA-eventyr med det første. Eller hvem vet? Alt er mulig for Jimmer Fredette, det har han vist tidligere.