hits

august 2016

Thon Maker - fra Sør-Sudan og flyktning til NBA

Hvert år kommer det nye spillere inn i NBA-sirkuset. Flesteparten av disse er unge gutter som enten har begynt på college/high school, gått ett år eller fullført. Da Milwaukee Bucks valgte australske Thon Maker som nummer ti i årets NBA-draft ble de fleste som følger med på NBA overrasket. Ryktene gikk om at Maker var 21-23 år gammel, og mange klubber valgte å fjerne Maker som et potensielt valg på grunn av disse rapportene.

Rotet rundt alderen ordnet seg, og den 216(!) centimeter høye spilleren ble erklært klar for draften. Likevel trodde de fleste at han ikke skulle bli valgt såpass tidlig som nummer ti. Å bli draftet i første runde hadde vært mer enn godt nok for Maker, mente ekspertene. 

Da Bucks valgte Maker som nummer ti fikk de en spiller med en helt spesiell historie. En historie som er rørende, dramatisk og spennende. En historie man trodde kun eksisterte i Hollywood.


 

Oppvekst og tidlig alder

Thon Maker ble født i Wau, en liten by lokalisert i det som i dag heter Sør-Sudan. Året var 1997 og Sudan var rammet av borgerkrig, en krig som varte fra 1983-2005 og som medførte dødstall opp mot 2 millioner sudanesere. Da Thon Maker bare var fem år arrangerte hans onkel, som jobbet for de lokale myndighetene, en flukt for Maker, broren og tanten. I Australia, hvor de ble tatt imot som flyktninger, bosatte familien seg i Perth.

Da Maker var 14 år fanget størrelsen hans interessen til Edward Smith. Smiths jobb var å hjelpe flyktninger ved å gi dem muligheter de ellers ikke ville få, som Thon Maker er et strålende eksempel på. Smith så et stort potensial i Maker, ikke som fotballspiller, men som en basketballspiller. Han hadde høyden og de atletiske ferdighetene til å bli god, men han manglet teknikk og ferdigheter.

Maker hadde tross alt aldri spilt basket før.

Smith overtalte tanten til Maker til å la den 14 år gamle gutten reise til USA med han. Edward Smith og Thon Maker dro til USA, nærmere bestemt Texas, for å delta i John Lucas basketball camp i Houston. Thon Maker startet deretter å spille basket for to skoler i Louisiana, før han i 2012 flyttet til Carlisle School i Martinsville, Virginia. I hans første år på skolen var Maker dominerende.

Han snittet på 23.4 poeng, 13.1 returer, 1.7 steals og 4.9 blokkerte skudd i løpet av hans 23 kamper denne sesongen. Neste sesong spilte Maker 30 kamper. Poengsnittet sank fra 23.4 til 21.3 per kamp, men antall returer per kamp steg til 13.3, I tillegg snittet han på 4.2 blokkerte skudd per kamp.

Dominerende i USA og Canada

Etter sin andre sesong hos Carlisle School bestemte Thon Maker seg for å forlate skolen. Han ville dra til Canada for å trene opp styrken sin, samt få matching på et høyere nivå. Maker forklarer valget sitt med at han trengte større konkurranse, han dominerte alt av treninger og kamper. Derfor bestemte Maker seg for å bli med i The Athlete Institute, som ligger i Ontario i Canada. Edward Smith, Makers forsørger, var assisterende trener for dette programmet, noe som uten tvil var en avgjørende faktor for Maker. Maker og broren begynte å spille for Orangeville Prep, som er et lag underlagt The Athlete Institute. I Makers siste år hos Orange Prep, 2015-2016 sesongen, snittet han på 29 poeng, 14.2 returer og 3.7 blokkerte skudd per kamp.

UC-Icj3FI18

Maker søkte etter sesongen om å få delta i årets draft. Han ville dermed gå rett fra videregående og til NBA som den første spilleren til å gjøre dette på 11 år. NBA har regler når det gjelder hvem som kan bli med i draftet og hvem som ikke kan, man må være over 19 år og det må være ett år siden du ble uteksaminert fra videregående. Du kan enten ha spilt basketball i utlandet i ett år eller gått ett år på universitet. Maker ble unntaket av denne regelen. NBA sa at Maker skulle få lov til å stille i draften ettersom han hadde fullført utdanningen sin året før.

Hvor gammel var jeg igjen?

Like før draften kom det rapporter på at Thon Maker kunne være eldre enn det han var registrert som. Papirene hans hevdet han var 19, men flere rapporter begynte å komme ut om at Maker var mellom 21-23 år gammel. Alder på afrikanske idrettsstjerner er et velkjent problem, og det er ikke første gang en afrikansk idrettsutøver har blitt beskyldt for å jukse på alderen sin. Flere lag valgte å fjerne Maker som et potensielt valg på grunn av disse rapportene.

Milwaukee Bucks så potensiale i spilleren og valgte Maker som nummer ti. 

Alle bilder: NTB/Scanpix.

Thon Maker spilte i årets Summer League i Las Vegas. Maker snittet på 14.2 poeng og 9.6 returer per kamp. Det viktigste for Maker var å imponere Milwaukees trenere og styret, noe som han tydeligvis klarte med bravur. Trenere fra Milwaukee skal ha uttalt at de så forbedring i spillet hans fra kamp til kamp og hans innsats på banen var upåklagelig. Dette lover godt for fremtidig spill i NBA.

Fått med deg denne? Her kan du lese hva Real GM syntes om Maker i Summer League

Forventninger før sesongen

Maker er først og fremst et utviklingsprosjekt, han har ikke spilt basketball særlig lenge og han har kun erfaring fra videregående basketball. Steget opp til NBA er enormt. Derfor er det veldig vanskelig å spå hvordan Thon Maker kommer til å gjøre det i årets NBA-sesong. Han har god lengde, både i høyden, hvor han er 216 cm, og i vingespennet sitt, som er på 218 cm. Han spiller også med mye intensitet i spillet sitt, dette er en kombinasjon som kan bringe deg langt i NBA. Maker mangler dog en del på styrken sin, noe som kan gjøre ting vanskelig for han de første sesongene.

Så hva kan vi forvente oss av Thon Maker i årets NBA-sesong? Mest sannsynlig vil Thon Maker starte på benken til Milwaukee, og kanskje få noen minutter i enkelte kamper. Jeg tror Bucks vil fokusere mest på Makers fysikk og de vil prøve å bygge den opp så mye de klarer. Samtidig er Maker også avhengig av en viss basketballforståelse - han er fersk når det gjelder basket, og det er viktig at Milwaukee bruker tid med han i filmrommet så han får studert forskjellige forsvarssystemer og hva han bør gjøre når han er på gulvet. Jeg tror Bucks vil ta det rolig med Maker i starten og prøve å ikke overvelde han med treninger og kamper, jeg vil bli overrasket hvis vi får se Thon Maker spille i mer enn 50 kamper denne sesongen. 

Forhåndstips før OL-kvartfinalene i basket

Gruppespillet er endelig ferdig, og sluttspillet er i gang. Slik endte gruppene:

USA-Australia-Frankrike-Serbia-Venezuela-Kina

Kroatia-Spania-Litauen-Argentina-Brasil-Nigeria
 

Slik ser oppsettet videre ut:

USA-Argentina

Spania-Frankrike

Australia-Litauen

Serbia-Kroatia

Dette er våre tanker og vurderinger før kvartfinalene som starter onsdag 16.00:

Australia-Litauen

Kampstart: 16.00

Australia kom på andreplass i gruppe A, kun slått av USA. Australia har vært en positiv overraskelse i dette mesterskapet etter å ha åpnet med to strake seire over Frankrike og Serbia. Kampen mot USA endte et knepent tap, men kampen var overraskende jevn gjennom alle fire omgangene og Australia viste at de absolutt er et lag å regne med. Australia vant sine resterende gruppespillkamper mot Kina og Venezuela, de svakeste lagene i gruppa. Ledet an av NBA-veteranene Andrew Bogut, Matthew Dellavedova og Patty Mills, har australierne en trio som bringer mye av rutine.

Litauen endte på tredjeplass i gruppe B bak Kroatia og Spania, i det som ble et rotterace uten like. De fire øverste lagene i gruppen endte på åtte poeng og det ble avgjort på innbyrdes oppgjør og poengforskjell mellom lagene. Litauen startet gruppespillet sterkt med tre strake seiere over Brasil, Nigeria og Argentina og ledet dermed gruppen sin. Gruppespillet ble avsluttet med tap mot de to lagene som endte over dem på tabellen, Spania og Kroatia. Spesielt Spania-kampen var overraskende svak fra et Litauen-lag som er ledet an av NBA-profilen Jonas Valanciunas. Point guarden deres, Mantas Kalnietis, har levert flere gode prestasjoner under dette OL og snitter så langt i turneringen på 19.2 poeng og 8 assists. Litauen er avhengige av gode prestasjoner fra Kalnietis og Valanciunas dersom de vil gå videre til semifinale for første gang siden OL i Beijing.

Vurdering: Australia har vært enormt imponerende, både defensivt og offensivt i denne turneringen. De har flere NBA-profiler og har mer rutine enn Litauens lag. Selv om Litauen startet turneringen sterkt, er formkurven deres i fritt fall etter to dårlige prestasjoner. Samtidig går Australia inn i denne matchen med bøtter og spann av selvtillit. De tapte knepent mot verdens desidert beste lag og de har slått all annen motstand de har møtt så langt i turneringen. Dette blir en grei match for de grønnkledde fra «down under?.


 

Frankrike-Spania

Kampstart: 19.30

Etter 3 seire og 2 tap i de innledende kampene endte Frankrike på 3. plass i gruppe A. Med flere rutinerte NBA-skikkelser i troppen som Tony Parker, Rudy Gobert og Nicolas Batum, klarte  Frankrike å eliminere antatt svakere motstand som Venezuela og Kina, mens Australia og USA ble et lite hakk for tøft. Meget viktig var kampen mot Serbia, hvor Frankrike trakk det lengste strået og vant knepent 76-75. En franskmann som har fått mye oppmerksomhet er CSKA Moskvas Nando de Colo. Guarden har vært Frankrikes mestscorende i 3 av 5 innledende kamper, blant annet bidro han med 18 poeng i den meget jevne affæren mot USAs superstjerner. ​

Spania var av mange regnet som den soleklare gruppevinneren av gruppe B, men fikk startvansker og tapte de to første kampene i gruppa mot hjemmenasjon Brasil og Spania. Hevdet seg mot Nigeria og vant, men imponerte ingen ved å slå nigerianerne med kun ni poeng. Dog var seieren over Litauen med 50(!) poeng et varsku til de andre landene ? Spania er fortsatt med etter en treig start. Rudy Fernandez var toneangivende i den siste gruppespillkampen til Spania med 23 poeng, 8-10 fra gulvet og 4-5 fra trepoengslinja i 92-73-seieren over Argentina. Det gjorde at spanjolene endte på 3.plass i gruppa de fleste forutså på forhånd at de skulle vinne. Men som de sier ? det må spilles ball først.

Vurdering: Pau Gasol må melde seg enda mer på og være den toneangivende spilleren hele Spania ønsker at han skal være. Plukket ned mye returer og scoret greit med poeng, men må "opp i ringa" og virkelig levere nå. I tillegg er han avhengig av at benkspillerne, som hovedsaklig spiller i hjemlig liga for lag som Real Madrid og Barcelona, leverer og setter skuddene sine. Det er også franskmennene avhengige av, de mangler litt mer dybde i stallen og har ikke like gode spillere fra benken, men benken imponerte mot USA og spilte bedre enn starterne. Tror Spania trekker det lengste strået etter en velspilt og god kamp, som er verdt å få med seg.USA-Argentina

Kampstart: 23.45

Ingen frykter amerikanerne lenger. Serbia og Frankrike tapte begge med kun tre poeng mot USA og ga ?Dream Team? kamp helt til døra. Ingen av de amerikanske superstjernene har overrasket og imponert voldsomt, i kampen mot Serbia var faktisk kampens tre toppscorere fra landet som har idrettsstjerner som Novak Djokovic og Nemanja Vidic. Klay Thompson, som var iskald og svak de første kampene, ble plutselig brennheit mot Frankrike og scoret 30 poeng. Det er den eneste "wow"-faktoren vi har fått over USA. Enda. Likevel sitter man med en følelse av at amerikanerne ikke har vist sitt toppnivå, og det må komme i sluttspillet. Hvis ikke ryker de ut.

Les også: Derfor er ikke NBA-stjernene med for USA

Anført av NBA-veteranene Manu Ginobili og Luis Scola havnet Argentina på 4.plass i gruppe B, med like mange poeng som 1., 2. og 3.plass. Spilte en helt eventyrlig kamp mot Brasil, som endte med seier til argentinerne etter double OT. 36-åringen Andrés Nocioni, med bakgrunn fra blant annet Chicago Bulls, scoret 37 poeng og plukket 11 returer, mens 25-åringen Facundo Campazzo bidro med 33 poeng. Argentinerne viste dog svakhetstegn mot Spania i den siste kampen i gruppespillet og tapte med 19 poeng.


Vurdering: Det skal et basketmirakel til om Argentina slår giganten USA. I kampen 23.juli møttes lagene til treningskamp - verdt å merke seg at dette var den første treningskampene til lagene og begge nasjonene var nok litt rustne etter en lang ferie. Og selv om Ginobili ikke spilte vant USA med 37 poeng og var svært overlegne. Mest sannsynlig blir det ikke et lignende resultat denne gangen, men USA skal ha bra kontroll på argentinerne og kommer til å vinne denne kvartfinalen. Men husk - USA røk for Argentina i OL i 2004. Og slår ikke "Dream Team" på den velkjente bryteren fra start, kan fort OLs største overraskelse komme.Serbia-Kroatia

Kampstart: 03.15

Sammen med Australia har Kroatia vært turneringens overraskelseslag, men de har fortsatt til gode å vinne to kamper på rad i dette mesterskapet. I det som utviklet seg til å bli en utrolig jevn gruppe kunne Kroatia ryke ut med tap mot Litauen i siste innledende kamp. I stedet vant Kroatia både kampen 90-81, og i tillegg nokså overraskende gruppe B. Brooklyn Nets-spilleren Bojan Bogdanovic har levert flere imponerende prestasjoner under disse lekene, blant annet scoret han 33 poeng mot Brasil. Bogdanovic har sammen med den 22 år gamle power forwarden Dario Saric vært Kroatias to beste spillere under denne turneringen.

Serbia slo kun svake Kina og Venezuela i gruppespillet, og havnet dermed på 4. plass i gruppe A. Det er verdt å nevne at de tapte meget knepent mot både USA og Frankrike. I oppgjøret mot USA spilte serberne et meget godt fjerde quarter, og hadde muligheten til å utligne på stillingen 94-91, med et par sekunder igjen å spille. Trepoengsforsøket traff ringen, og amerikanerne seiret. Så nå spørs det om NBA-profilen Nikola Jokic, akkompagnert av spillere som Milos Teodosic, Bogdan Bogdanovic og Miloslav Raduljica klarer å snu den litt vonde trenden. ​

Vurdering: Selv om det er en kvartfinale hvor en gruppevinner møter en gruppefirer, kan det bli en del jevnere enn det ser ut på oppsettet. Serbia spilte til tider bra i den innledende runden, men fikk dårlig betalt i form av seire og poeng. Kroatia på sin side, vant gruppa med én seier mer enn Serbia. Begge lag har rutinerte og profilerte spillere som kan vippe kampen i deres favør, men det virker naturlig å anta at Kroatia tar med seg mest momentum inn i sluttspillet etter den avgjørende seieren over Litauen.

Alle bilder: NTB/Scanpix.
 

Derfor er ikke superstjernene til USA med

USA stiller med flere stjerner som spiller på de beste NBA-lagene i årets OL, men de største stjernene uteblir. Hvorfor er ikke superstjerner som LeBron James og Steph Curry en del av USA-troppen, som er ubeseiret på de siste 12 årene?

I 1992 ble "Dream Team" for alvor introdusert til verden. Før OL i Barcelona i 1992 hadde USA kun sendt universitetsstudenter til OL. De ønsket å vise den olympiske amatørånd og lot de største stjernene fra NBA være hjemme. Land som Sovjetunionen(gull i 1988) og Jugoslavia(sølv i 1988) hadde ikke samme tankegang som amerikanerne, og sendte toppet mannskap til de olympiske lekene. 

I 1992 fikk USA for første gang toppet laget, tok med rubbel og bit av klassespillere og vant hver kamp i gjennomsnitt med 43.8 poeng. Av flere journalister har dette USA-laget blitt kalt det beste amerikanske landslaget gjennom tidene. The Naismith Memorial Basketball Hall of Fame kalte laget den største samlingen av basketballtalent på denne planeten, og ti av spillerne som spilte i OL i Barcelona i 1992 ble i 1996 rangert som topp 50 beste spillere til å spille i NBA de første 50 årene. Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan, Karl Malone, Patrick Ewing, Magic Johnson, Charles Barkley. Hele laget, bortsett fra Christian Laettner(college), var NBA-stjerner og flesteparten fra "Dream Team" har blitt innlosjert i Hall of Fame før eller siden.

Fra venstre: Jordan, Bird, Johnson, Mullin, Drexler og Stockton. Rad 1: Pippen, Laettner, Ewing, Robinson, Malone og Barkley.

Øvre rad, fra venstre: Jordan, Bird, Johnson, Mullin, Drexler og Stockton.

Nedre rad, fra venstre: Pippen, Laettner, Ewing, Robinson, Malone og Barkley.

Dette satt standarden for de neste årene. Bortsett fra et skuffende mesterskap i Hellas i 2004, hvor USA kun vant fem av sine åtte kamper, har de vunnet de siste 32 kamper etter OL i Barcelona i 1992. Og av 138 OL-kamper har USA kun tapt fem kamper - tre av disse i 2004.

I 2016-troppen som skal representere USA i OL i Rio er det kun to tidligere OL-mestere med. Det er Kevin Durant og Carmelo Anthony, som henholdsvis spiller for Golden State Warriors og New York . Av spillerne som har takket nei til OL har flere av disse vunnet OL-gull tidligere med USA, enten i 2008 i Beijing eller i 2012 i London. Hverken LeBron James, Steph Curry, Chris Paul, Anthony Davis, Russell Westbrook eller James Harden deltar i årets OL. Hvorfor er ikke de største stjernene til USA med?

FILE - In this Aug. 12, 2012, file photo, members of the United States basketball team pose with their gold medals at the 2012 Summer Olympics in London. From left are Kevin Durant, Carmelo Anthony, LeBron James and Kobe Bryant. With two Olympic gold medals and a chance to be the first men Äôs player to win three, Carmelo Anthony has become the unlikely face of USA Basketball, a rise that couldn Äôt have been imagined 12 years ago. This 2016 star-studded American squad, missing some big names but still ferocious, needed someone to show the way. (AP Photo/Charles Krupa, File)
Durant, Melo, LeBron og Kobe i London i 2012. Kun to av disse deltar for USA i 2016 - Durant og Melo.

LeBron James: James ble kåret til finaleseriens beste spiller da Cleveland kom under fra 3-1 i kamper og snudde det mirakuløst til 4-3 etter en ekstrem blokk av LeBron på Andre "Iggy" Iguodala og en trepoenger av Kyrie Irving helt på tampen i kamp 7 i Oracle Arena, som gjorde at Cleveland vant 93-89. Dermed fikk endelig Cleveland by noe å juble over etter en lei tørkeperiode på 52 år uten noe tittel. LeBron snittet på 42 minutter i finaleserien og har spilt flere minutter enn noen andre i NBA de siste seks årene. Han har spilt elleville 97(!) kamper i NBA siden 27.oktober, og i midten av juni sa James til cleveland.com at han trenger hvilen han kan få denne sommeren. Derfor valgte han å takke nei til deltagelse for USA i OL i Rio. LeBron har tidligere vært med i tre olympiske mesterskap og vunnet to gull og en bronse.Steph Curry: Pointguarden fra Golden State Warriors ble i 2016 den første spilleren gjennom tidene som fikk samtlige stemmer i kåringen av den mest verdifulle spilleren i NBA. Satt dessuten ny rekord for antall trepoengere i en og samme sesong med 402. Curry har slitt en del med småskader de siste årene, og satt ute i seks kamper i sluttspillet. Enkelte mente at Curry ikke var 100 % da han var tilbake fra skadene, men Curry selv og trener Steve Kerr nektet for at hovedgrunnen til at Warriors tapte finaleserien mot Cleveland var at Curry ikke var 100 %. Det siste året slet han spesielt med knær og ankler, og det er grunnen til at den ene halvdelen av "Splash Brothers" ikke deltar i OL.Kawhi Leonard: 25-åringen snittet på 21.2 poeng og 6.8 returer per kamp i 2015/16-sesongen og takket nei til spill for Team USA i juni. Med utmerkelser for NBAs beste defensive spiller to år på rad og All-Star-opptreden i februar skulle enkelte tro at Leonard ønsket å spille sin første kamp for det amerikanske basketballandslaget(bildet viser Kawhi med landslagsdrakt, men det er fra USA Showcase-kampen fra sommeren 2015), men den gang ei. Sier som de andre som har trukket seg at det er en stor ære å ha blitt spurt, og at han ønsker å representere USA i fremtiden. 


Chris Paul: "CP3" bar til tider Clippers på sine egne skuldre denne sesongen - Blake Griffin, den andre store stjernen til laget fra Los Angeles, var ute ca. halve sesongen med skader og utenomsportslige hendelser. Snittet på 33.2 minutter, 9.8 assists og 19.9 poeng per kamp. Paul ønsker å være hjemme med familien og hvile, ifølge et intervju gjort med Sports Illustrated i midten av juni. I intervjuet sier han i tillegg at sønnen Chris Jr. på 8 år spurte han om han skulle delta i et siste OL, og svarte med at han hadde lyst, men at han ønsket å bruke mer tid til å være med familien.Russell Westbrook: Det har vært mye skriverier rundt Westbrook og om han skulle bli i Oklahoma, bytte klubb eller vente ett år også skifte beite. Snittet i år på 7.8 returer, 10.4 assists og 23.5 poeng per kamp. Svært atletisk og hurtig point guard som hadde vært en nøkkelspiller for USA om han hadde deltatt. Westbrook, som nylig signerte en feit treårsavtale med Oklahoma City Thunder, kommer ikke med en konkret begrunnelse, men point guarden sier i en uttalelse at han valgte å trekke seg etter en prat med familien. I den samme uttalelsen sier han at VM i 2010 og OL i 2012 var høydepunkter for han, og at han ser fram mot nye utfordringer og muligheter med Team USA.

Argentina's Carlos Delfino and U.S Russell Westbrook (R) go after a loose ball during Olympic basketball match Argentina vs USA in London on Monday, 6th August, 2012. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***

James Harden: Den skjeggete superstjernen fra Houston trakk seg kun kort tid etter at Russell Westbrook gjorde det. Harden begrunnet dette med uttalelsen "As a result of many difficult conversations with my family, the Rockets, and trusted advisors, I've notified Jerry Colangelo(USA Basketball managing director) and Team USA that I will not be competing at the 2016 Olympic Summer Games in Brazil". Harden spilte for øvrig flest minutter av alle i 2015-16-sesongen, og svarte at han definitivt skulle ha seg en god pause i sommer, i et intervju gjort 11.juni. "I'm gonna take some time off, kind of clear my mind, rest my body a little bit and then start preparing myself for next year", sier han i den samme uttalelsen.


 

Anthony Davis: Davis måtte under kniven i midten av mars med et vondt kne, og har også slitt med en vond skulder over en lengre periode. Skadene var en av faktorene til at "The Brow" ikke fikk en plass på årets lag, og i tillegg spilte kun 61 kamper for Pelicans i 2015/16-sesongen. Det gjør at 24-åringen, som ble draftet først i 2012 og spilte for USA i London-OL uten å ha spilt en eneste NBA-kamp, ikke deltar for USA i OL.


 

Blake Griffin:

Kraftpluggen fra Oklahoma City har røra noe voldsomt denne sesongen, og fikk kun 35 kamper i grunnserien. Først måtte han stå over en måned med spill fra desember til januar med en skade i akillesen, og når han først var klar for spill brakk han hånda etter en slåsskamp med lagets materialforvalter. Han var tilbake i spill i starten av april før han ble skadet i sluttspillserien mot Portland Trail Blazers. 

Dwyane Wade

Veteranen, som nylig signerte en svær kontrakt med Chicago Bulls, har deltatt i to olympiske leker for USA, i 2004 og 2008. Han var ikke med i 2012 grunnet en operasjon i venstre knee, og det er en av grunnene til at han ikke engang var en del av 30-mannstroppen i januar. Han har tre NBA-titler og 12 All-Star-kamper på CVen, i tillegg til at han ble kåret til Finals MVP i 2006. Da en Twitter-bruker ved navn Yeezy the Wolf spurte om Wade "was sitting out of the Olympics", Wade svarte med "I never was sitting in" og referte til tweeten til Yeezy the Wolf.  

Av de litt mindre stjernene som har fått tilbud - og takket nei - deltar ikke John Wall(kneoperasjon), LaMarcus Aldridge(skade i hånda), Gordon Hayward(gravid kone), Bradley Beal(free agent-situasjonen i sommer og slitt med skader). 

Alle bilder: NTB Scanpix.

Stor OL-guide - USA jakter sitt tredje strake OL-gull i Rio

OL i Rio går av stabelen 6.-21. august, og det skal spilles basketball i Carioca Arena i den olympiske parken. Arenaen ble bygget i 2016 og har plass til 16 000 tilskuere.

Det er delt inn i to grupper med seks lag i hver gruppe - de fire beste går videre til kvartfinale. Ta en titt nederst i artikkelen for å se hvordan vi tror det ender!

Gruppe A: USA, Australia, Frankrike, Venezuela, Kina og Serbia

USA:

Tropp:
Carmelo Anthony, Harrison Barnes, Jimmy Butler, DeMarcus Cousins, DeMar DeRozan, Kevin Durant, Paul George, Draymond Green, Kyrie Irving, DeAndre Jordan, Kyle Lowry, Klay Thompson.

NBA-spillere: Hele laget.

NBA-stjerner som mangler: LeBron James, Steph Curry, Chris Paul, Russell Westbrook, James Harden, Dwyane Wade, Kobe Bryant, Kawhi Leonard, LaMarcus Aldridge og John Wall.


Carmelo Anthony: "Melo" er veteranen på dette amerikanske laget. Deltok i Athen 2004, Beijing 2008 og London 2012, og han kan bli den første amerikaneren som tar fire basketmedaljer i olympisk sammenheng. Var en del av den råsterke 2003-draften, der LeBron James og Darko Milicic ble valgt før Carmelo, som ble draftet av Denver Nuggets. Spilte åtte år i Denver før han skiftet beite til New York Knicks. Vært der de siste fem årene og ledet ligaen i poeng i 2012-13 med 28.7 poeng per kamp, men rent resultatmessig har han ikke fått Knicks dit klubben ville da de signerte small forwarden i februar 2011. Kun kommet til sluttspill en gang, i den gode 12-13-sesongen til 32-åringen, da laget røk for Pacers i runde to. Har den amerikanske rekorden for flest trepoengere i en og samme OL-kamp med 10 trepoengere og 37 poeng(også det amerikansk rekord).

Harrison Barnes: 24-åringen er født i Iowa og ble draftet som nummer syv av Golden State Warriors i 2012. Var litt inn og ut av laget de første årene - startet alle 81 kampene i 2012-13, men kun 24 av 78 fra start i 13-14. Da Steve Kerr ankom klubben i 2014 ble Barnes en fast inventar på et svært godt Warriors-lag som vant tittelen i juni 2015. Snittet i 14-15 på 4.9 returer og 10.1 poeng per kamp, men Barnes sleit med skader i starten av fjorårets sesong og satt ute de først 16 kampene. Snittet på 16 % fra gulvet de siste tre kampene mot Cleveland i finaleserien og sleit mye i den serien, og er ikke tiltenkt en nøkkelrolle i årets olympiske leker av Coach K. Ikke spilt mye i treningskampene, men gjort sakene bra når han først har fått spilletid. Signerte i sommer for Dallas.

Jimmy Butler: Jimmy har spilt i Bulls siden han ble draftet av klubben som siste pick i første runde i 2011-draften. Slet med spilletid de to første årene og startet kun 20 av 144 grunnseriekamper fra 2011 til sommeren 2013. Etter dette fikk Butler virkelig fart på karrieren og ledet ligaen i antall minutter per kamp to år på rad med 38.7 minutter. Snittet i 2015-16 på karrierebeste 4.8 assists og 20.9 poeng, men sesongen sett under ett var likevel en enorm skuffelse for Chicago Bulls, som ikke engang kvalifiserte seg for sluttspillet. Resignerte med Bulls sommeren 2015, fem år med en verdi på 95 millioner dollar, drøyt 800 millioner kroner. Har nok litt på både sparekontoen og brukskontoen, Butler. Også vært en All-Star de to siste årene. 

DeMarcus Cousins: Den 122 kilos tunge centeren fra Alabama har virkelig fått ut potensiale sitt de siste årene, og har blitt belønnet med å ha blitt stemt frem som en All-Star de to siste årene. Ble draftet som nummer fem av Sacramento i 2010, og spilt for klubben siden. Jobbet med skudd bak trepoengslinja før 15-16-sesongen, og det ga resultater allerede i første seriekamp mot Clippers. 4/5 fra trepoengslinja - han hadde kun truffet på fire trepoengere de siste 167(!) kampene sine før dette, og hadde aldri truffet på flere enn fire i løpet av en hel sesong! Snittet på personlig beste 34.6 minutter, 33.3 % fra trepoengslinja og 26.9 poeng per kamp i 15-16-sesongen, i tillegg til 10.8 returer. Var en del av laget som vant VM-gull i 2014.

DeMar DeRozan: DeRozan har spilt i Raptors siden han ble draftet som nummer 9 av samme klubb i 2009. DeRozan har startet de siste 540 kampene for Raptors, og vært en viktig spiller for klubben fra Toronto. Var ikke før i 2014 at han var en All-Star, og med et hvileår i 2015 var han tilbake i det gjeve selskap i årets All-Star-kamp i nettopp Toronto i februar 2016. I likhet med Lowry hadde DeMar sitt høyeste poengsnitt i 15-16-sesongen, med 23.5 poeng per kamp. Også blitt bedre bak trepoengslinja - fra 9.6 % i 2010-11 til 28.4 % i 14-15 til brukbare 33.8 % i 15-16. Var en del av USA-laget som vant VM i 2014.

Kevin Durant: Sto for sommerens - og kanskje tiårets - mest vågale signering da han valgte å skrive under for Golden State Warriors etter ni år i Seattle Supersonic/Oklahoma City Thunder. Ble draftet som nummer to i 2007 - etter Greg Oden(hvem, tenker noen? Fem år i Portland, ett i Heat før ett i Jiangsu Dragons. Free agent nå). Durant er en av verdens beste spillere og snittet i 2015-16 på 28.2 poeng, 8.2 returer og 5 assists per kamp. Startet alle 732 kampene han har spilt i NBA, og ble kåret til MVP i 2014. All-Star syv år på rad, og vant OL-gull i 2012 og VM-gull i 2010.

Paul George: Skadet seg stygt da han var en del av troppen som skulle delta i VM i 2014. Tårene rant fra medspillerne, som så at dette virkelig var en alvorlig skade. Spilte kun seks kamper den sesongen, men kom fryktelig sterkt tilbake i 2015-16-sesongen og noterte seg for 23.1 poeng, 4.1 assists og 7 returer per kamp. Ble draftet som nummer 10 av Pacers i 2010, og var en All-Star i 2013, 2014 og 2016(skadet hele 2015). Small forwarden på 2.06 og 100 kilo bar til tider Pacers-laget på sine skuldre, og fikk betalt i form av en 7.plass i øst og sluttspill. Røk i første serie mot Raptors, en serie der George spilte 39.3 minutter per kamp og snittet på 7.6 returer og 27.3 poeng. 

Draymond Green: En film av Green som tidligere dette året ramser opp samtlige 34 spillere som ble draftet før han i 2012 har gått viralt rundt om i verden. NBA-mester i 2015 og All-Star i 2016 - hvem skulle trodd det for 4 år siden, da han ble draftet i andre runde, som nummer 35 av Golden State? Snittet på svært imponerende 9.5 returer, 7.4 returer og 14 poeng per kamp i 2015-16-sesongen, og startet 81 av 81 kamper. Den 82.kampen, som Green ikke spilte, tapte Golden State 112-110 mot Denver Nuggets, et lag som kom på 11.plass i øst med 33 seire og 49 tap. Det sier litt om hvor viktig 35.valget i 2012 er for klubben som vant NBA-tittelen i 2015.

DeAndre Jordan: Sammen med Draymond Green er den 120 kilo tunge centeren den eneste spilleren i USAs tropp som har blitt valgt i runde to i draften. Ble valgt som nummer 35 av Clippers i 2008, og spilte på et tidspunkt i 360 strake kamper. Fast i 2011, og startet hver kamp siden. Har drøye 650 NBA-kamper, og snittet i år på 33.7 minutter, 13.8 returer og 12.7 poeng per kamp, men traff kun på 43 % av straffekastene sine, noe som må sies å være elendig. Heldigvis for DeAndre blir det ikke like mange straffer grunnet straffereglene i FIBA-basket.

Kyle Lowry: En av de minste pointguardene i NBA, men All-Star to år på rad og en stabilt svært god spiller forteller egentlig bare en ting - høyde har mye å si i NBA, men ikke alt. Draftet av Grizzlies som nummer 24 i 2006, og spilte tre år i Memphis før han ble tradet til Houston Rockets i 2009. Fikk over 200 kamper for Rockets før han igjen ble tradet, denne gangen til Canada og Toronto Raptors. Har startet de siste 257 kampene for Raptors, og hadde rekordhøyt poengsnitt i 2015-16-sesongen med 21.2 poeng på 37 minutter per kamp. Danner en av NBAs beste duoer med DeMar DeRozan.

Klay Thompson: Skarpskytteren fra Los Angeles, California, har spilt i Golden State Warriors siden 2011, da han ble draftet som nummer elleve. Vært en All-Star de siste to årene og danner duoen "Splash Brothers" med Steph Curry, som ikke deltar. Thompson strekker seg til 201 centimeter over bakken og er en shooting guard som i 2015-16-sesongen snittet på 42.5 % fra trepoengslinja, 22.1 poeng og 33.3 minutter per kamp. Har rekorden for flest poeng i en og samme quarter da han scoret 37 poeng mot Sacramento Kings i januar 2015 - 13 av 13 fra gulvet og ni(!) trepoengere på 12 minutter(også NBA-rekord). Deltok i VM i 2014.

Kyrie Irving: Med minuttet igjen av kamp 7 mot Golden State Warriors i Oracle Arena i juni senket Kyrie Irving GSW med en trepoenger som gjorde at Cavs vant NBA-tittelen. Draftet først i 2011 og har vært en viktig brikke for Cleveland Cavaliers siden. Ble skadet i finaleserien i 2015 mot Golden State og fikk kun 53 kamper for Cavs i 2015-16, men snittet på 19.6 poeng og 4.7 assists. Point guarden kan både drive til kurven, skyte treere og spille frem medspillerne. Spilte i VM i 2014, startet alle kampene og snittet på 12.1 poeng, i tillegg til 26 poeng i finalen. Ble i samme år "USA Basketball Male Athlete of the Year". 

Beste plassering i OL: Fire gull, senest i 2012.

Vår vurdering: Blir det noe særlig spennende, selv om USA kommer uten seks-syv-åtte av sine beste menn? Nei. Sier litt når de har knust Kina x2, Venezuela og Nigeria, selv om det har rusket litt i maskineriet. Har solid dekning på alle posisjoner, men kommer med kun to OL-veteraner i Carmelo og Durant. Eneste som kan telle negativt for USA er at det er 10 av 12 som ikke har OL-erfaring, men mesteparten av troppen var med i VM i 2014 og har allerede mesterskapserfaring. Blir gull dette. 

Kampoppsett:

7/8 - 00.00 - USA-Kina

9/8 - 00.00 - USA-Venezuela

11/8 - 00.00 - USA-Australia

13/8 - 00.00 - USA-Serbia

14/8 - 19.15 - USA-Frankrike

Serbia:

Tropp:
Nikola Jokic, Milan Macvan, Nikola Kalinic, Bogdan Bogdanovic, Milos Teodosic, Miroslav Raduljica, Vladimir Stimac, Nemanja Dangubic, Marko Guduric, Stefan Jovic, Stefan Markovic, Nemanja Nedovic, Stefan Bircevic og Marko Simonovic.

NBA-spillere: Nikola Jokic.

NBA-spillere som mangler: Boban Marjanovic og Nemanja Bjelica.

Nikola Jokic: 21-åringen ble draftet som nummer 41 av Denver Nuggets i 2015-draften. Gjorde det bra i Summer League og fikk kontrakt med klubben. Spilte 80 kamper, startet 55. Snittet på 21.7 minutter, 7 returer og 10 poeng i hans første NBA-sesong. Havnet på NBA All-Rookie First Team og kom på tredjeplass på Rookie of the Year-avstemningen.

Beste plassering i OL: Gull i 1980, den gang under Jugoslavia.

Vår vurdering: 12 år siden sist Serbia deltok i et olympisk mesterskap. Får kun med seg en NBA-spiller i Jokic - Marjanovic og Bjelica stiller ikke. Havnet på en overraskende 2.plass i VM i 2014, men måtte gi tapt for USA, 129-92, i finalen. Savnet av spesielt Bjelica kan bli stort, hadde 18 poeng i finalen. Bør komme seg videre og slå både Venezuela og Kina. 4.plass i gruppa og ryker i kvartfinale mot vinneren i gruppe B, mest sannsynlig Spania.

Kampoppsett: 

7/8 - 03.30 - Serbia-Venezuela

8/8 - 19.15 - Serbia-Australia

10/8 - 19.15 - Serbia-Frankrike

13/8 - 00.00 - Serbia-USA

15/8 - 03.30 - Serbia-Kina

Australia:

Tropp: 
David Andersen, Cameron Bairstow, Aron Baynes, Andrew Bogut, Ryan Broekhoff, Matthew Dellavedova, Chris Goulding, Joe Ingles, Kevin Lisch, Damian Martin, Patty Mills, Brock Motum.

NBA-spillere: Aron Baynes, Andrew Bogut, Joe Ingles, Matthew Dellavedova og Patty Mills.

NBA-spillere som mangler: Dante Exum og Ben Simmons.

Aron Baynes: Er NBA-mester med Mills fra 13-14-sesongen med Spurs. Spiller nå i Detroit, 81 kamper sist sesong, kun en kamp fra start - var langt bak Drummond i køen. Snittet på 4.7 returer og 6.6 poeng på 15.2 minutter per kamp. Om Bogut blir frisk i tide kommer nok Baynes til å komme inn fra benken.

Andrew Bogut: Centeren ble nylig tradet til Dallas Mavericks, etter fire år og en tittel i GSW. Førstepicket i 2005-draften ble skadet i kamp 5 mot Cavs i midten av juni og ble rapportert til å være ute i seks-åtte uker. Jobber en kamp mot klokka om å rekke mesterskapet.

Joe Ingles: Udraftet i 2009, spilte i Barcelona fra 2010-13. Maccabi Tel Aviv i 13-14, før han imponerte i VM i 2014 for Australia. Ble signert av Clippers, men ble waivet etter fem pre-seasonkamper. Spiller nå i Utah Jazz, hvor han fikk minutter i 81 kamper i 15-16 sesongen, men kun en fra start. Snittet på 15.3 minutter og 4.2 poeng i årets sesong.

Matthew Dellavedova: 25-åringen fikk nylig en feit fireårskontrakt, verdt $38 millioner, med Milwaukee Bucks, etter å ha vært andrevalget på point guard-plassen hos Cleveland de siste tre årene. Ble ikke draftet i 2013, men fikk kontrakt med Cavs og har alltid vært en hardtarbeidende spiller som gjør det han blir bedt om. Ikke akkurat like pent å se på, men vant NBA-sluttspillet med Cavs i mai.

Patty Mills: NBA-mester med Spurs i 2014. Valgt som nummer 55 i 2011-draften av Portland, signerte med Spurs i mars 2012. Benkspiller for Spurs, som snittet på 20.5 minutter per kamp i 2015-16-sesongen. Spilt 423 NBA-kamper, 10 fra start. Snittet på 21.2 poeng per kamp i OL i 2012, best i hele mesterskapet.


 

Beste plassering i OL: Tre fjerdeplasser, i 1988, 1996 og 2000.

Vår vurdering: Flere NBA-spillere i dette laget med gode kvaliteter, blant annet "Delly", som vant NBA-mesterskapet med Cleveland i midten av juni. Største stjernen er Mills, som har spilt i Spurs i fire år, og Bogut, som nylig ble tradet til Dallas. Fem NBA-spillere i troppen, det er nok det sterkeste australske laget gjennom tidene. Havner på tredjeplass i gruppa bak USA og Frankrike, men ryker i kvartfinalen mot andreplass i gruppe B.

Kampoppsett: 

6/8 - 19.15 - Australia-Frankrike

8/8 - 19.15 - Australia-Serbia

11/8 - 00.00 - Australia-USA

12/8 - 19.15 - Australia-Kina

15/8 - 00.00 - Australia-Venezuela

Frankrike:

Tropp:
Nicolas Batum, Nando de Colo, Boris Diaw, Antoine Diot, Michael Gelabale, Rudy Gobert, Thomas Huertel, Charles Kahudi, Joffrey Lauvergne, Tony Parker, Florent Pietrus, Kim Tillie.

NBA-spillere: Tony Parker, Nicolas Batum, Boris Diaw, Rudy Gobert, Joffrey Lauvergne og Tony Parker.

NBA-spillere som mangler: Kevin Seraphin, Evan Fournier, Joakim Noah, Alexis Ajinca, Ian Mahinmi,

Boris Diaw: Elegant spiller som ofte har blitt kritisert for vekten sin. Ble draftet som nummer 21 av Hawks i 2003, og var innom Hawks, Suns og Charlotte før han signerte for Spurs i 2012. Vant - i likhet med Parker - NBA-sluttspillet i 2014. Tradet til Utah Jazz 8.juli.

Nicolas Batum: Var en av nøkkelspillerne til Portland i syv år, før Trailblazers ble ribbet for spillere før starten av 15-16-sesongen. Ble tradet til Charlotte i juni 2015, og snittet på 14.9 poeng og 5.8 assists på 35 minutter per kamp i 2015-16-sesongen. Signerte sommeren 2016 en ny, feit kontrakt med Hornets - 5 år, verdt $120 millioner.

Rudy Gobert: 92-modellen har spilt i Utah Jazz siden 2013, året han ble draftet som nummer 27 av Denver.  Gikk fra å starte 0 av 45 kamper i 2013-14 til 60 av 61 i 15-16. Vært mye plaget av skader, men ryktes å være frisk nå. Centeren på 2.16 snittet på 31.7 minutter, 11 returer og 9.1 poeng per kamp i 2015-16-sesongen.

Joffrey Lauvergne: Franskmannen spilte denne sesongen 59 kamper for Denver Nuggets, hvor han startet i 15 av dem. I løpet av sesongen snittet han på 17,6 minutter per kamp og 7,9 poeng per kamp. Memphis Grizzlies draftet Lauvergne i 2013, med tradet senere spillerrettighetene til Denver Nuggets.

Tony Parker: Point guarden imponerte stort i den avgjørende kampen mot Canada, hvor vinneren gikk til OL. 26 poeng i 83-74-seieren gjorde at Frankrike ble det siste laget som kvalifiserte seg. Har også annonsert at han legger opp på internasjonalt nivå etter OL. Ble draftet av Spurs som nummer 28 i 2001-draften, og har siden den tid vunnet fire titler, senest i 2014. Ble Finals MVP i 2007, og har vært på All-Star-laget seks ganger.


 

Beste plassering i OL: Sølv i 1948 og 2000.

Vår vurdering: Kom seg videre til OL med et nødskrik, ved å slå Canada i kvalifiseringsfinalen. Har med mange NBA-veteraner som nok spiller sitt siste OL-mesterskap, og som vil gi jernet for landet en siste gang. I en gruppe med USA som den soleklare eneren tror vi Frankrike ender på 2.plass i gruppe A, og avanserer til kvart. Ryker for Spania i semi.

Kampoppsett: 

6/8 - 19.15 - Frankrike-Australia

9/8 - 03.30 - Frankrike-Kina

10/8 - 19.15 - Frankrike-Serbia

13/8 - 03.30 - Frankrike-Venezuela

14/08 - 19.15 - Frankrike-USA

Kina:

Tropp: 
Zhao Jiwei, Liu Wei, Guo Ailun, Zhao Tailong, Ding Yanyuhang, Zhai Xiaochuan, Zhou Peng, Yi Jianlien, Li Gen, Li Muhao, Wang Zhelin, Zhou Qi.

NBA-spillere: Wang Zhelin og Zhou Qi.

Wang Zhelin: Wang Zhelin ble i sommer draftet av Memphis Grizzlies med det 57. valget. 22-åringen med 213 cm på strømpelesten regnes som et av Kinas aller mest spennende talenter, og muligens vil han vise fram noe av potensiale sitt under årets olympiske turnering i Rio.

Zhou Qi: Qi deltok på NBAs årlige Draft Combine, og ble til slutt draftet av Houston Rockets. Siden 2014 har Qi spilt for det kinesiske landslaget, og han var også med på seieren i Asia-mesterskapet i 2015. Han ble forøvrig kåret til mesterskapets beste center. Snakkes om at han tar et år til i Kina, for selv om han kan skyte treere og drive til kurven mangler han svært mye muskler. Kan ha godt av et år i Kina før han eventuelt returnerer til NBA og Houston Rockets. 


 

Beste plassering i OL: 8.plass tre ganger, i 1996, 2004 og 2008.

Vår vurdering: Et noe ukjent lag som svært få kjenner noe særlig til. Ikke akkurat Yao Ming-klasse over noen av spillerne i dagens tropp, og skal slite med å komme seg videre fra en tøff gruppe A. Blir jevnt mellom Venezuela og Kina om å ta 5.plassen, men tror Kina trekker det lengste strået der. Har to spennende NBA-spillere, spesielt Qi blir spennende å se.

Kampoppsett: 

7/8 - 00.00 - Kina-USA

9/8 - 03.30 - Kina-Frankrike

11/8 - 03.30 - Kina-Venezuela

12/8 - 19.15 - Kina-Australia

15/8 - 03.30 - Kina-Serbia

Venezuela:

Tropp: 
Gregory Echenique, Greivis Vasquez, Dwight Lewis, Miguel Marriaga, Gregory Vargas, Jose Vargas, Luis Bethelmy, Miguel Ruiz, David Cubillan, John Cox, Windi Graterol, Heissler Guillent, Anthony Perez og Nestor Colmenares.

NBA-spillere: Greivis Vasquez.

Greivis Vasquez: Guarden signerte nylig en ettårsavtale med Brooklyn Nets, verdt $4.3 millioner. Laget fra New York blir med det venezuelerens sjette NBA-klubb siden han ble draftet av Memphis Grizzlies i 2010. Per dags dato har han 422 NBA-kamper på CV-en å vise til, startet i 157 av dem. Vasquez har slitt mye med skader, og spilte kun 23 kamper for Milwaukee i 2015-16-sesongen etter en skade i høyre ankel i desember 2015. SISTE NYTT: Greivis Vasquez spiller IKKE OL for Venezuela. Den nye klubben Brooklyn Nets ønsker at Vasquez skal bli frisk og 100 % klar til seriestart i slutten av oktober. 

Beste plassering i OL: Kun deltatt i ett mesterskap - 1992 - 11.plass.

Vår vurdering: Stjernespilleren Vasquez må holde et skyhøyt nivå gjennom hele mesterskapet om Venezuela i det hele tatt skal ha mulighet for å komme blant de fire beste i en tøff pulje. Vanskelig å vite hvor Vasquez står formmessig etter skaden, men han må levere. Tror uansett det blir tøft, og at de ender siste i gruppe A.

Update: Vasquez skal ikke delta for Venezuela, og da blir det ekstremt tøft for laget fra Sør-Amerika. Holdt faktisk greit følge med USA, men amerikanerne sleit voldsomt bak trepoengslinja(4/25) og vant til slutt 80-45 over Venezuela. Ser ikke helt hvordan de skal vinne en kamp i gruppespillet. 

Kampoppsett: 

7/8 - 03.30 - Venezuela-Serbia

9/8 - 00.00 - Venezuela-USA

11/8 - 03.30 - Venezuela-Kina

13/8 - 03.30 - Venezuela-Frankrike

15/8 - 00.00 - Venezuela-Australia

 

Gruppe B: Argentina, Spania, Nigeria, Litauen, Kroatia og Brasil

Argentina:

Tropp: 
Manu Ginobili, Luis Scola, Facundo Campazzo, Patricio Garino, Marcos Delia, Andres Nocioni, Gabriel Deck, Nicolas Laprovittola, Nicolas Brussino, Leo Mainoldi og Carlos Delfino.

NBA-spillere: Manu Ginobili og Luis Scola.

NBA-spillere som mangler: Pablo Prigioni.

Luis Scola: Mannen med den karakteristiske manken har vært i NBA siden 2007. Ble draftet i 2002 av Spurs som nummer 56, men fikk aldri en kamp for klubben. Vært innom Rockets, Suns, Pacers og Raptors før han 13.juli signerte med Brooklyn Nets. Har over 750 NBA-kamper, startet over 530 av disse. Ble MVP i 2015 FIBA Americas, der Argentina tok sølv.

Nicolas Brussino: 23-åringen ble ikke draftet i 2015, men signerte nylig med Dallas Mavericks. Spilte i argentinske Penarol i 2015-16, hvor han snittet på 14.6 poeng, 5.5 returer og 3.1 assists per kamp.

Manu Ginobili: Ringrev i NBA-sirkuset som lenge var usikker på om han skulle delta i OL eller ikke. Ombestemte seg etter å ha først sagt nei. Ble draftet som nummer 57 i 1999-draften, men fikk sin første kamp for Spurs, klubben som draftet han, først i 2002. Har 1110 NBA-kamper totalt, alle for Spurs. Kun startet ti kamper for Spurs i grunnserien de siste fem årene, men bidrar bra når han først får spille - 19.6 minutter og 9.6 poeng per kamp i 2015-16-sesongen. 

Beste plassering i OL: Gull i 2004.

Vår vurdering: Scola og Ginobili er NBA-spillerne som deltar for Argentina, som også har med mye kvalitet fra hjemlig liga. Kommet i en overkommelig gruppe, og spesielt Ginobili, som har annonsert at han legger opp på landslaget etter OL, er nok ekstremt fysen på å levere på sitt absolutte toppnivå. Tror de tar seg videre fra gruppe B som nummer fire, men ryker nokså greit i kvartfinalen mot USA.

Kampoppsett: 

8/8 - 03.30 - Argentina-Nigeria

10/8 - 03.30 - Argentina-Kroatia

12/8 - 03.30 - Argentina-Litauen

13/8 - 19.15 - Argentina-Brasil

16/8 - 00.00 - Argentina-Spania

Spania:

Tropp: 
Jose Calderon, Nikola Mirotic, Pau Gasol, Ricky Rubio, Sergio Rodriguez, Willy Hernangomez, Juan Carlos Navarro, Rudy Fernandez, Felipe Reyes, Sergio Llull, Fernando San Emeterio, Victor Claver, Pau Ribas og Alex Abrines.

NBA-spillere: Jose Calderon, Willy Hernangomez, Ricky Rubio, Sergio Rodriguez, Pau Gasol og Nikola Mirotic.

NBA-spillere som mangler: Serge Ibaka og Marc Gasol.

Jose Calderon: Den 34 år gamle point guarden fra Spania ble ikke draftet i 2003, men signerte for Raptors i 2005. Spilte i Toronto i åtte år før han ikledde seg både Pistons- og Mavericks-drakta i 2013. Ble tradet til Knicks i 2014, og sleit mye med skader i det første året for laget fra det store eplet. Etter å ha blitt tradet til Bulls etter endt sesong ble han igjen tradet, denne gang til Los Angeles Lakers. Har to sølvmedaljer fra OL i Beijing og London.

Nikola Mirotic: Den skjeggede power forwarden er født i Jugoslavia, men representerer det spanske landslaget. Spilte for Real Madrid i seks år - fra 2008 til 2014 - før han signerte med Chicago Bulls sommeren 2014. Var ute i store deler av 2015-16-sesongen med akutt blindtarmbetennelse, og fikk kun 66 kamper med et poengsnitt på 11.8 per kamp. Var en del av laget som vant EM i Frankrike i 2015.

Ricky Rubio: Den "lille" point guarden, med 193 centimeter på strømpelesten, har spilt for Minnesota Timberwolves siden 2011. Er også den yngste spilleren noensinne til å spille i en OL-finale, da han fikk noen minutter som 17-åring i 2008. Har startet de siste 180 NBA-kampene han har spilt, og i 2015-16-sesongen snittet Rubio på 30.6 minutter, 8.7 assists og 10.1 poeng.

Sergio Rodriguez: Etter fire strake år i NBA - fra 2006-2010 - inkludert tre klubber, er endelig Rodriguez tilbake i NBA. Gjorde sine saker bra for Real Madrid i år, og det gjorde han såpass attraktiv at 76ers signerte han i midten av juli. Har EM-gullet fra 2015 og OL-sølvet fra 2012 som de beste merittene på den internasjonale CVen.

Willy Hernangomez: Bestekompisen til Kristaps Porzingis. Centeren på 2.08 signerte i starten av juli med New York Knicks, etter å ha blitt draftet som nummer 35 av 76ers året før. Også Willy var med i Frankrike i 2015, da Spania tok gull.

Marc Gasol: Tar Marc Gasol med her, selv om han ikke deltar. Trakk seg dessverre fra troppen 19.juli. Marc brakk foten i februar og var ute for resten av sesongen, etter å ha operert rett etter skaden inntraff. Var noen forhåpninger om at han skulle rekke mesterskapet, men den gang ei. Vant VM-gull med Spania i 2006, hvor bror Pau ble kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller.

Pau Gasol: Spanias største stjerne som nylig signerte for San Antonio Spurs, etter to år i Bulls, seks år i Lakers og syv i Grizzlies. Har to NBA-titler, begge med Lakers. Seks ganger All-Star, senest i 2016. Spilt over 1100 NBA-kamper - kun 13 av disse har han startet på benken. Snittet i år på 11 returer og 16.5 poeng per kamp for Bulls, som hadde en ekstremt skuffende sesong som ikke endte med playoff. Tre EM-gull, et VM-gull og to OL-sølv på den internasjonale merittlisten. 

Beste plassering i OL: Sølv i 1984, 2008 og 2012

Vår vurdering: Aldri nådd helt opp til de uslåelige amerikanerne, Spania. Veldig trist og kjedelig for mesterskapet og spenningen at Marc Gasol ikke deltar - virkelig en spiller med et svært høyt toppnivå. Bør gå greit gjennom gruppe B som gruppevinner, og slå 4.plass i gruppe A i kvartfinale. Vi tror også de vinner semifinalen, men kommer til kort mot USA i finalen, som i 2008 og 2012.

Kampoppsett: 

8/8 - 00.00 - Spania-Kroatia

9/8 - 19.15 - Spania-Brasil

12/8 - 00.00 - Spania-Nigeria

14/8 - 00.00 - Spania-Litauen

16/8 - 00.00 - Spania-Argentina

Brasil:

Bruttotropp:
Leandro Barbosa, Vitor Benite, Vitor Faverani, Alex Garcia, Guilherme Giovannoni, Rafael Hettsheimer, Marcel Huertas, Augusto Lima, Nene, Raul Neto, Anderson Varejao, Larry Taylor, Marquinhos, Rafael Luz.

NBA-spillere: Cristiano Felicio, Leandro Barbosa, Marcelinho Huertas, Nene og Raul Neto.

NBA-spillere som mangler: Tiago Splitter, Lucas Nogueira.

Anderson Varejao:  En veteran i NBA-sirkuset med 12 sesonger bak seg i Cleveland - store deler plaget av skader. En av få spillere som har hatt over ti år i en og samme klubb, men signerte for GSW i februar, og ble med det den eneste spilleren som hadde - i løpet av en og samme sesong - spilt for begge lagene som møttes i finalen. Valgte å takke nei til ringen fra Cleveland. Signerte ny kontrakt med Warriors i midten av juli.

Update: deltar ikke for Brasil. Skadet. Erstattet av Bulls-center Cristiano Felicio. 

Marcelinho Huertas: Annerledes og spennende bakgrunn på den 33 år gamle point guarden fra Sao Paulo. Ble ikke draftet i 2005, signerte med Lakers 10(!) år senere. Treffprosent på 93.1 fra straffelinja, og var en spiller fra benken i årets sesong for Lakers - 53 kamper, ingen fra start. Intelligent og smart spiller som i de første månedene ble mest kjent for å skyte med en arm baklengs fra trepoengslinja, i tillegg til å ha blitt 'dribla på ræva' av enkelte spillere. Men 4.5 poeng og 3.4 assists på 16.4 minutter per kamp er for all del godkjent. Signerte ny kontrakt med Lakers i midten av juli.

Nene: Draftet i 2002 som nummer 7 av Knicks, men gikk til Denver, hvor han fikk 10 sesonger. Deretter fire år i Washington, før han denne sommeren signerte med Houston Rockets. Blir nok 33-åringens siste OL. Henvist til benken i store deler av 15-16-sesongen - fra å starte 58 av 67 kamper i 14-15 til 11 av 57 i 15-16. Snittet på 19.2 minutter og 9.2 poeng sist sesong.

Raul Neto: 92-modellen ble draftet som nummer 47 i 2013 av Atlanta Hawks. Fikk debuten sin først i 2015, for Utah Jazz. Fikk spilletid i 81 kamper - startet hele 53. Snittet på 18.5 minutter, 2.1 assists og 5.9 poeng per kamp. Ble i 2010 den yngste brasilianeren til å spille for et A-landslag, men fikk minimalt med spilletid i VM i 2010 i Tyrkia.

Leandro Barbosa: Barbosa er endelig tilbake der det hele startet - i Phoenix Suns. Ble draftet i 2003 av Spurs, men ble sendt til Suns umiddelbart. Var i Suns i syv år før han i tur og orden var innom Raptors, Pacers, Celtics og Suns i 2014(20 kamper) før han til slutt endte opp i Golden State Warriors. Vært en spiller som ofte har kommet fra benken, i løpet av de ti siste årene har han aldri startet mer enn 18 kamper for et NBA-lag. Vant tittel i 2015 med GSW, men har nå returnert til Phoenix, for tredje gang.


 

Beste plassering i OL: 5.plass i 1992.

Vår vurdering: Vertsnasjonen har fått alle kampene sine 19.15, perfekt TV-tid for oss nordmenn. Har med flere NBA-veteraner i årets tropp, både Nene, Huertas, Varejao og Barbosa er 33 år, og det er sannsynlig at dette er deres siste OL-mesterskap. Mye erfaring i troppen, og det vil de dra nytte av. Tror de tar seg videre i gruppespillet, men

Kampoppsett: 

7/8 - 19.15 - Brasil-Litauen

9/8 - 19.15 - Brasil-Spania

11/8 - 19.15 - Brasil-Kroatia

13/8 - 19.15 - Brasil-Argentina

15/8 - 19.15 - Brasil-Nigeria

Litauen:

Tropp: 
Jonas Valanciunas, Donatas Motiejunas, Domantas Sabonis, Adas Juskevicius, Marius Grigonis, Mindaugas Kuzminskas, Robertas Javtokas, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankunas, Renaldas Seibutis, Jonas Maciulis og Mantas Kalnietis.

NBA-spillere: Domantas Sabonis, Jonas Valanciunas, Donatas Motiejunas og Mindaugas Kuzminskas.

Domantas Sabonis: Sabonis er fersk i NBA-sirkuset og ble nylig draftet som nummer 11 av Orlando Magic, men ble tradet til Oklahoma City Thunder, i avtalen med blant andre Serge Ibaka og Victor Oladipo. Kommer fra collegebasket hos Gonzaga, og snittet i Sophomore-sesongen på 31.9 minutter, 11.8 returer og 17.6 poeng per kamp. Den 211 centimeter høye spilleren spiller både power forward og center. Faren? Arvydas Sabonis, som vant bronse i 92 og 96.

Donatas Motiejunas: Donatas står for øyeblikket uten klubb, og et godt mesterskap vil føre til at de fleste NBA-klubbene vil løpe etter han med feite sjekkhefter. Motiejunas har spilt i Houston Rockets i fire strake år, men ble draftet året før av Minnesota Timberwolves, som nummer 20. Hadde en middels 15-16-sesong med 6.2 poeng og 2.9 returer på 14.8 minutter per kamp - 14 minutter per kamp færre enn i 14-15-sesongen. Sleit dog lenge med en skade, og fikk ikke sin første NBA-kamp i 15-16-sesongen før i desember.

Mindaugas Kuzminskas: Rookien på 26 år, som ikke ble draftet i 2011, signerte en toårsavtale med Knicks i starten av juli. Ikke noen voldsomt imponerende tall for Unicaja Malaga, men small forwarden er langt bak i køen hos Knicks - der spiller deres kjæledegge Carmelo Anthony. Hadde forøvrig en svært god kamp mot Team USA i FIBA VM i 2014, med 15 poeng og 9 returer. Kanskje ikke så rart, forsvareren hans fra USA var James Harden...

Jonas Valanciunas: Største stjernen på dette laget. Snittet på 16 poeng og 8.4 returer per kamp i fjorårets EM, der Litauen noe overraskende gikk hele veien til finalen, men tapte mot Spania. Ble også kåret til Litauens beste spiller, og kom på turneringens lag. Spiller i Toronto Raptors, klubben som draftet han som nummer 5 i 2011. Har startet 298 av totalt 306 NBA-kamper, og spilte 60(59 fra start) i 15-16-sesongen. Fikk en skade tidlig i sesongen, som plaget han i sluttspillet. I kamp 3 mot Heat i sluttspillet tråkket han over og var ute i åtte kamper, men kom tilbake i kamp 5 mot Cleveland i finalen i øst. Var en av bærebjelkene til Raptors og en av hovedgrunnene til at laget fra Canada satt klubbrekord for antall kamper i et og samme sluttspill. 

Beste plassering i OL: Tre bronsemedaljer, i 1992, 1996 og 2000.

Vår vurdering: Et veldig spennende lag som blir morsomt å følge. Imponerte mange med sølv i EM i 2015, og har med et arsenal av NBA-spillere denne gangen. Største stjernen er utvilsomt Valancunias, som har slitt med mye småskader i 15-16-sesongen. Må være på 100 %, for han er viktig for Litauen. Tror de gjør sakene sine bra i gruppespillet og havner på 2.plass i gruppe B, og slår Australia i kvartfinale før det blir bråstopp mot USA i semifinale. Eller sjokkerer de alle og slår amerikanerne?

Kampoppsett: 

7/8 - 19.15 - Litauen-Brasil

10/8 - 00.00 - Litauen-Nigeria

12/8 -03.30 - Litauen-Argentina

14/8 - 00.00 - Litauen-Spania

16/8 - 03.30 - Litauen-Kroatia

Kroatia:

Tropp: 
Marko Arapovic, Mario Hezonja, Dario Saric, Bojan Bogdanovic, Miro Bilan, Luka Babic, Roko Ukic, Filip Kruslin, Darko Planinic, Krunoslav Simon, Rok Stipcevic og Zeljko Sakic.

NBA-spillere: Mario Hezonja, Dario Saric og Bojan Bogdanovic.

Mario Hezonja: 95-modellen ble draftet som nummer 5 i fjorårets draft av Orlando Magic, etter å ha spilt i Barcelona siden 2012. Spilte 79 kamper for Magic i 2015-16-sesongen, 9 fra start. Snittet på 6.1 poeng og 2.2 returer i grunnserien. Mest kjent for uttalelsene vedrørende Messi, da en reporter spurte han om Mario hadde tenkt å se superstjernen spille for FC Barcelona. Svaret til Hezonja? "Messi should come see me".

Dario Saric: Saric reddet på mange måter kroatene etter at de måtte ut i en avgjørende kvalikkamp mot Italia i starten av juli. 22-åringen, som nylig ble klar for 76ers etter å ha blitt draftet av de i 2014, noterte seg for 11 poeng og 10 returer, og ble med det kåret til kvalikens beste spiller.

Bojan Bogdanovic: Stor profil i EuroBasket før han i 2014 signerte en treårskontrakt med Brooklyn Nets. Spilte 79 kamper i 2015-16-sesongen, 39 fra start. Snittet på 26.8 minutter og 11.2 poeng per kamp. Spilte også for Kroatia i EM 2015, hvor de røk i åttendels mot Tsjekkia. Snittet på 10.8 poeng og 3.4 returer per kamp i det mesterskapet.


 

Beste plassering i OL: Sølv i OL i 1992

Vår vurdering: Kom seg videre til OL med et nødskrik - spilte overtime i den avgjørende kampen mot Italia. Får det tøft i en gruppe med gode lag, og selv om laget har med tre NBA-spillere har Hezonja ett år i ligaen, Bogdanovic to år og Saric nylig signert. Blir tøft for kroatene, og tror ikke de avanserer fra gruppespillet.

Kampoppsett: 

8/8 - 00.00 - Kroatia-Spania

10/8 - 03.30 - Kroatia-Argentina

11/8 - 19.15 - Kroatia-Brasil

14/8 - 03.30 - Kroatia-Nigeria

16/8 - 03.30 - Kroatia-Litauen

Nigeria:

Tropp: 
Josh Akognon, Alade Aminu, Al-Farouq Aminu, Ike Diogu, Ebi Ere, Michael Gbinije, Stanley Gumut, Ekene Ibekwe, Olaseni Lawal, Onyenma Dan Nwaelele, Derrick Obasohan, Andy Ogide, Chamberlain Oguchi, Stan Okoye, Jamal Olasewere, Ben Uzoh, Abubakar Usman, Michael Umeh, Mfon Udofia og Olumide Oyedeji.

NBA-spillere: Al-Farouq Aminu og Michael Gbinije.

NBA-spiller som mangler: Festus Ezeli.

Al-Farouq Aminu: Eneste profilerte NBA-spilleren i den nigerianske OL-troppen med Ezeli ute. 25-åringen har spilt i fire NBA-klubber siden han ble draftet som nummer 8 i 2010 - Clippers, Pelicans, Mavericks og nå Portland. Startet alle 82 kampene i grunnsteinen i fjor, og snittet på 10.2 poeng på 28.5 minutter per kamp. Personlig bestenotering med tanke på poengfronten og minuttfronten sist sesong for Aminu, som var en viktig brikke i et overraskende bra Portland-lag. SISTE: Al-Farouq Aminu deltar IKKE for Nigeria etter problemer med det nigerianske forbundet. 

Michael Gbinije: Detroit Pistons' nydraftede guard er født i Hartford, Connecticut, men representerer Nigeria grunnet nigerianske aner. I løpet av college-årene fikk han prøve seg for to av de aller største basket-skolene i USA, nemlig Duke og Syracuse. Selv om han ikke fikk muligheten til å vise seg fram i årets Summer League etter han skadet ankelen, ble han og Pistons-ledelsen enig om en kontrakt.

Nigeria's Michael Gbinije, left, shoots over USA's Jimmy Butler during an exhibition basketball game Monday, Aug. 1, 2016, in Houston. (James Nielsen/Houston Chronicle via AP)
 

Beste plassering i OL: 10.plass i 2012.

Vår vurdering: Selv med norske Mathias Eckhoff i spissen får Nigeria det tøft i dette mesterskapet. Mangler center Festus Ezeli og Aminu. I tillegg har de nylig draftede Gbinije, men i en tøff gruppe kommer Nigeria til å slite voldsomt. Tror de skal være fornøyde med å vinne en kamp i denne gruppa, men også det kan bli vanskelig, spesielt uten både Ezeli og Aminu

Kampoppsett: 

8/8 - 03.30 - Nigeria-Argentina

10/8 - 00.00 - Nigeria-Litauen

12/8 - 00.00 - Nigeria-Spania

14/8 - 03.30 - Nigeria-Kroatia

15/8 - 19.15 - Nigeria-Brasil

 

Vårt tippetips for turneringen:

Gruppe A:

 1. plass: USA
 2. plass: Frankrike
 3. plass: Australia
 4. plass: Serbia
 5. plass: Kina
 6. plass: Venezuela

Gruppe B:

 1. plass: Spania
 2. plass: Litauen
 3. plass: Brasil
 4. plass: Argentina
 5. plass: Kroatia
 6. plass: Nigeria

Utslagsrunde:

Kvartfinale 1: USA-Argentina

Kvartfinale 2: Australia-Litauen

Kvartfinale 3: Frankrike-Brasil

Kvartfinale 4: Serbia-Spania

 

Semifinale 1: USA-Litauen

Semifinale 2: Frankrike-Spania

 

Finale: USA-Spania