hits

september 2017

Denne mannen har scoret flest poeng de siste fem sesongene

Det er fortsatt en drøy måned til NBA-start mellom Golden State Warriors og Houston Rockets i Oracle Arena i Oakland. I denne saken ser vi på de 12 spillerne som har scoret flest poeng siden starten av 2012-13-sesongen!

1 - James Harden - 10 823 poeng

Houston Rockets' shooting guard James Harden, hadde sitt beste poengsnitt i karrieren med 29,1 poeng per kamp i 2016/17-sesongen. I tillegg snittet han høyere på både returer og asister per kamp enn han har gjort noen gang tidligere i karrieren. Nå har Harden hatt fem sesonger i Houston etter overgangen fra Oklahoma City Thunder. I løpet av de fem årene har Harden vært den soleklare eneren, men laget har til nå ikke nådd helt fram til NBA Finals. Rockets tradet til seg Chris Paul i sommer som gjør at Harden blir en del av en spennende duo. Kanskje står ikke Harden for over 25% av Rockets poeng i 2018, slik han gjorde i 2016/17. 

Harden er kjent for å koke opp treere fra dypet. I tillegg skaper han mange farlige situasjoner, hvor motstanderne blir nødt til å feile han. Han var den spilleren i ligaen som scorte på flest straffekast per kamp i fjorårssesongen, med 9,2. 

James Harden har vært ligaens aller største storscorer de siste fem årene. FOTO: Ronald Martinez/AFP

2 - Steph Curry - 9933 poeng

Steph Curry har i løpet av de siste sesongene utviklet seg til å bli en av de aller største NBA-stjernene, og en av ligaens ansikter utad. Mye takket være hans enorme poengproduksjon, dype trepoengsskudd og særegne skuddteknikk. Måten Curry nærmest uhemmet slenger ballen lynraskt opp i lufta fra 3-poengslinja er unikt. I tillegg har det vært revolusjonerende effektivt og avgjørende i avgjørende situasjoner. 

Den virkelige store hypen kom i 2015, da Curry vant NBA MVP for første gang. I 2016 fulgte han opp sesongen før med å bli stemt fram enstemmig som ligaens mest verdifulle spiller. I 2016/17-sesongen snittet Steph Curry på 25,3 poeng per kamp. En statistikk som var litt ned sammenlignet med sesongene før. Det faktumet kan kobles til Kevin Durants ankomst i Oakland før fjorårssesongen. Han har gjort arbeidsmengsden og skuddansvaret til Curry mindre. 

Curry kan sammen med blant annet James Harden, tilskrives ansvaret for at NBA har blitt en liga hvor 3-poengsskudd dominerer mer av spillet. i 2015/16 satte Curry ny rekord for antall 3-poengere på en sesong (402). I tillegg har han to andre historiske sesonger, som gjør at han har de tre beste gjennom tidene. Han klatrer stadig på rangeringen over flest antall 3-poengere i NBA totalt, og de eneste aktive spillerne over han på lista per nå er folk med betydelig flere sesonger på baken enn han selv. 

Warriors' point guard Steph Curry feirer deres NBA-triumf i juni i år. FOTO: Justin Sullivan/AFP

3 - LeBron James - 9742 poeng

LeBron James har produsert mye poeng helt siden han ble draftet til Cleveland Cavaliers fra high school i 2003. Totalt etter 14 sesonger i verdens beste basketballiga har "King James" snittet på 27,1 poeng. I 2016/17-sesongen nådde Cavaliers NBA Finals nok en gang, og James leverte et poengsnitt på 26,4 poeng gjennom grunnserien. Det var faktisk hans høyeste poengsnitt i regular season siden han returnerte fra Miami Heat  26,4 2017, høyeste poengsnitt siden han returnerte fra Miami sommeren 2014. 

James er også med sine 28787 poeng totalt i NBA, den med nest flest poeng blant aktive spillere. Kun den tyske Dallas Mavericks-forwarden Dirk Nowitzki er bedre. Riktignok har James 333 kamper færre enn Nowitzki. 

LeBron James har båret Cavaliers på sine skuldre de siste sesongene, også poengmessig. FOTO: Even Lübeck

4 - Russell Westbrook - 9227 poeng

Hva er det som ikke har blitt sagt om Russell Westbrook? Ordentlig villmann av en point guard som snittet på hele 31,6 poeng fra hans legendariske 2016/17-sesong, der han også ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller. Sist sesong slo han for alvor tilbake etter "bare" 23,5 poeng per kamp fra 2015/16-sesongen. Men en av grunnene til hans legendariske sesong og rekordhøye poengsnitt, var også at stjernespiller Kevin Durant forlot klubben til fordel for Golden State Warriors foran 16/17-sesongen. Det betydde at Westbrook måtte ta mer ansvar - og det gjorde han. 

Han snittet på en triple-double gjennom hele sesongen(31,6 poeng, 10,7 returer og 10,4 assists), og ble med det den første siden Oscar Robertson gjorde det for Cincinnati Royals i 1961/62-sesongen. Han noterte seg for hele 42(!) triple-doubles ila sesongen - ny rekord. Forøvrig har han snittet på 20 poeng per kamp eller mer siden 2011-12, men hans desidert høyeste poengsnitt kom altså denne sesongen. Westbrook er drøye 500 poeng bak James, men har hatt syv sesonger færre i ligaen enn LeBron.

Med sine 31,6 poeng per kamp i 2016-17,

var Russell Westbrook poengkonge i NBA. FOTO: J Pat Carter/AFP

5 - Kevin Durant - 9143 poeng

Durant har blitt kalt det meste negative det siste året, etter at han valgte å dra fra OKC til GSW 4.juli 2016. Snake, betratior, arrogant, loser, quitter, weak. Det er bare noen av ordene som har blitt brukt om Durant, som nå lanserer sine egne sko. 

Men uansett hva som blir sagt om Durant, er han en virkelig verdensklassespiller. Han kan det meste med sin høyde, sitt smude touch. Han kan skyte, drive til kurven, blokkere skudd, plukke returer, være leder på banen og fordele baller og dele ut målgivende pasninger. Durant er en enorm scorer og skytter, og det viste han spesielt i finaleserien mot Cleveland Cavaliers. Snittet på 35,2 poeng over fem(!) kamper, og scoret totalt 176 poeng på de fem kampene. Ellers snittet han på 25.1 poeng per kamp i hans første sesong med Warriors, noe som ikke er blodig høyt, men tenk på at han måtte dele skudd og poeng med både Curry, Klay Thompson og Draymond Green. 

Kevin Durant med Finals MVP-trofeet, etter tittelen ble sikret i Kamp 5 hjemme i Oakland. FOTO: Thearon W. Henderson/AFP

6 - Damian Lillard - 8880 poeng

7 - DeMar DeRozan - 8330 poeng

8 - Carmelo Anthony - 8230 poeng

Carmelo Anthony har scoret 7. flest poeng siden 2012-13 med 8230 poeng. Foto: Even Lübeck

9 - Klay Thompson - 8028 poeng

10 - DeMarcus Cousins - 8005 poeng

11 - Isaiah Thomas - 7688 poeng

Thomas er klar for Cavaliers. I 2016/17-sesongen snittet han på 28,9 poeng. Foto: Even Lübeck

12 - Anthony Davis - 7497 poeng

 

Hvem tror DU blir toppscorer i år? Tipp i kommentafeltet!

- En av disse fem blir ligaens mest verdifulle spiller

av Even Lübeck og Morten Bjerkelund

NBA-start er litt over en måned unna. I denne saken ser vi på de fem spillerne med lavest odds til å vinne prisen for ligaens mest verdifulle spiller:

Til info, fra 10. til 5.plass: delt 9.plass - Chris Paul og Paul George - 29 i odds, 8.plass - Anthony Davis - 21 i odds, 7.plass - Steph Curry - 13 i odds, 6.plass - Giannis Antetokounmpo - 10 i odds,

5. James Harden - 8.50 i odds

Grunnen til at Harden, som kom på 2.plass, rett bak Westbrook i 16/17-stemmingen, har hele 8.50 i odds, er på grunn av at klubben har signert Chris Paul fra Los Angeles Clippers. Paul er nok en av de beste gjennom tidene til å ikke ha vunnet en MVP-tittel, men med både han og Harden på samme lag blir det tøft for begge å vinne. Hvem skal ta skuddene, hvem skal styre spillet? Kan nesten garantere at ikke begge kommer til å snitte på enorme tall, men det bryr nok ingen av de seg om: de har ett mål sammen, og det er å - uansett hvordan de gjør det - vinne kamper. Med PJ Tucker og Luc Mbah a Moute inne på laget i tillegg, blir det tøft for Harden å vinne en MVP-tittel i den kommende sesongen. 

Kan James Harden herje, selv med en verdensklasselagkamerat som Chris Paul? Foto: Ronald Martinez, AFP

4. Russell Westbrook - 7 i odds

Hæ, Westbrook, som vant i 2016/17, er bare nummer fire? Ja, tenk på en hovedfaktor til det: Paul George. Med to så store stjerner på laget blir det vanskeligere for RW å dominere like mye som han gjorde i fjor, i hans første sesong uten Kevin Durant. Startfemmeren fra fjorårssesongen var Westbrook, Oladipo, Ilyasova, Sabonis og Adams. I år blir det mest sannsynlig Westbrook, Roberson, George, Patterson og Adams, en vesentlig sterkere femmer enn fra 2016/17-sesongen.

Westbrook er nok den mest ekstreme atleten i hele ligaen, men nå vil nok noe av ansvaret også ligge på George. Han er free agent til neste sommer og hele OKC-organisasjonen vil beholde George, men han har lenge vært ryktet til Lakers. Derfor kan det godt hende at RW "lar" George ta litt mer over i enkelte kamper og lar den tidligere Pacers-spilleren få mer ansvar. Men fortvil ikke - Westbrook kommer fortsatt til å dominere og være på mange høydepunktfilmer med ekstreme dunker og elleville assists.

Westbrook ble MVP sist sesong, blir han det i år og, med Paul George på laget? Foto: Matthew Stockman, AFP

3.plass - Kevin Durant - 6 i odds

Kevin Durant avsluttet fjorårssesongen forrykende og vant Finals MVP-tittelen etter spesielt å ha herjet i finaleserien mot Cleveland, der han snittet på 39.8 poeng, 55.6 % fra gulvet, 47.4 % fra trepoengslinja, 8.2 returer, 5.4 assists og hele 35.2 poeng. Likevel har Small Forwarden hele 6 i odds for å vinne årets MVP-tittel. Hvorfor?

Det er én klar grunn til at han ikke er oddsfavoritt før denne sesongen. Forklaringen er i bunn og grunn ganske enkel, og er noe lik som i Westbrooks tilfelle(selv om WB kommer til å styre showet mer i OKC enn det Durant kommer til å gjøre i GSW). Etter all sannsynlighet vil KD ha en ny sesong på samme nivå for Warriors, og med kanskje enda flere seire enn fjorårets 67 på 82 forsøk. Det vil resultere i at mange stemmer blir delt mellom Durant, Curry(Steph har hele 13 i odds for å vinne tittelen), og muligens vil også Draymond Green og Klay Thompson få noen. Grunnet Warriors' muligheter til å gjennomføre nok en historisk god sesong får man mindre penger igjen for å spille på Durant enn f.eks. Westbrook og Antetokounmpo, som er større stjerner på sitt eget lag. 

Durant ble Finals MVP i 2016/17-sesongen, kan han bli MVP i grunnserien i 207/18-sesongen? Ezra Shaw, AFP.

2.plass - LeBron James - 5,50 i odds

Mange entusiaster og eksperter er av den oppfatning at LeBron James er den beste enkeltspilleren totalt sett i ligaen, og også den mest verdifulle spilleren for laget sitt med tanke på hvor Cavaliers hadde han. For flere hadde det ikke vært unaturlig om LeBron James vant MVP-tittelen hvert eneste år. Uansett, om man er enig eller ikke i slike lovprisninger av LeBron James, er det ikke slik denne "mest verdifulle" spiller-kåringen fungerer alltid. Man kan påstå at den i større grad benyttes til å sette historiske enkeltpersoner og lagprestasjoner i fokus, som f.eks. Russell Westbrooks historisk gode fjorårssesong. 

Til tross for dette er LeBron James naturlig nok en av de soleklare favorittene for NBA MVP i 2018, og LeBron kommer nok til å virkelig kjøre på fra start i år uten Isaiah Thomas klar. Selv om LeBron sjeldent "bryr" seg om regular season har han vært aktiv på Twitter før denne sesongen og virker gira på å gå ut i 100. Linjen til Cavaliers er på 53.5, så om Cavs blåser over den og LeBron styrer showet, kan vi fort se at LBJ vinner. 

Muligens har han større fordel denne sesongen ved at Kyrie Irving har forlatt klubben. Med tiden kan det bli en vellykket trade for Cavs' og James' del. Uansett vil det imponere eksperter og publikum hvis LeBron klarer å levere en sesong fra øverste hylle med nye medspillere og mye drama rundt organisasjonen.

Setter du en hundrelapp på at LeBron blir MVP, sitter du igjen med 550 kr.

Ikke gærent det, for en av ligaens beste spillere? Bilde: Even Lübeck.

1.plass - Kawhi Leonard - 4.50 i odds

San Antonio Spurs' posisjon i Western Conference har vært udiskutabel i lang tid. Med Kawhi Leonard som den klare lederen vil de antageligvis være å regne med i toppen av conferencen i de kommende årene også. Oddsen på Leonard er den laveste, siden han er blant de mest stabile spillerne i ligaen. Samtidig har han flere strenger å spille på som basketspiller. I tillegg til å være en leder, er han en fremragende offensiv spiller, og han har også vunnet NBA Defensive Player of the Year to ganger. 

Han var nummer tre under fjorårets avstemning, bare bak vinner Russell Westbrook og andremann James Harden. Både Oklahoma City Thunder og Houston Rockets har mistet stempelet som one-man-teams etter signeringene av henholdsvis Paul George og Chris Paul. Det gjør at Kawhi Leonard allerede nå før sesongen starter, ser ut som en viktigere enkeltspiller for sitt lag.

Klarer han å være blant de tre beste defensive spillerne i ligaen i tillegg til å lede laget helt mot toppen av Western Conference sammen med GSW er kanskje dette et år hvor MVP-en ikke blir tildelt en helt sinnsyk scorer, men en annen type spiller som kanskje får veldig mye skryt, men allikevel ikke den enorme rosen han faktisk fortjener.  

Kawhi er favoritt til å vinne ligaens MVP den kommende sesongen. Foto: Ronald Martinez, AFP

Hvem tror DU vinner MVP? Kommenter i kommentarfeltet under!