hits

oktober 2016

Hvem vinner hva?

Sesongen er rett rundt hjørnet og vi har samlet AltomNBAs skribenter til å skrive en samlet sak hvor vi tipper:

 • Rookie of the Year
 • Defensive Player of the Year
 • Most Valueable Player
 • Spiller som snitter på flest poeng
 • Overraskelseslag
 • Skuffelseslag
 • Breakout player

Panel: Ulrik Sydnes, Amund Gjeitnes, Ole Christian Nymoen og Even Lübeck + Morten Bjerkelund.Cavaliers vant finaleserien mot Warriors i juni. Hvordan ender tabellen i år? Les tipset her!

Most Valueable Player:

Ole Christian: Russell Westbrook er nå den soleklare kongen i Oklahoma. Triple-double maskinen kommer til å ha en vanvittig god sesong i år. Kevin Durant er borte, men til gjengjeld så har han fått mange andre spennende unge spillere rundt seg. Skal ikke se bort ifra at Westbrook er i toppen i både scoring og assists denne sesongen.

Amund: Stephen Curry som har vunnet de to siste MVP-utmerkelsene vill også i år være med i diskusjonen. LeBron James har vært i diskusjonen helt siden han ble draftet i 2003. Selv om de to er de beste spillerne i ligaen tror jeg Russell Westbrook tar denne gjeve prisen. Med et snev av sympati fordi hans partner Kevin Durant forlot Thunder kombinert med at ALT av Thunders offensive spill vil være igjennom Russell tror jeg han vil ha folket på sin side og statistikklinjen hans vil være smått sensasjonell.

Ulrik: Veldig vanskelig å spå denne prisen i år. Curry og Durant vil antagelig stjele stemmer fra hverandre, Westbrooks lag er kanskje for dårlig og hvor hardt satser LeBron i grunnserien? Om han går for å vinne så tror jeg LeBron James vinner i år, men se også opp for James Harden som vil putte opp enorme stats i Mike D'Antonis system.

Even og Morten: James Harden. Blir mer alene i år uten Dwight, men har fått bra spillere rundt seg. Laget er for dårlig uten Harden og mye hviler på hans skuldre. Får mer ball i år også, så ikke se bort ifra at han snitter på 30 poeng per kamp. Dette blir året til Harden!

Blir dette året hvor James Harden blir kåret til den mest verdifulle spilleren?

Rookie of the Year:

Ole Christian: Kris Dunn. Minnesota Timberwolves point guard ble valgt som nummer 5 i årets draft. Han blir sett på som en perfekt spiller til Tom Thibodeaus spillestil. Han er god defensivt og er en god ballfordeler offensivt. Han må forbedre skytterferdighetene sine, men han har potensialet til å bli en av NBAs beste toveisspillere.

Amund: Joel Embiid. Mannen som ble hyllet som et beist før han kom inn i ligaen for to år siden, har stort sett vært skadet siden. Nå er han tilbake og har jobbet godt over lengre tid. Modenheten og det faktum at han kjenner til ligaen for han en fordel med tanke på å vinne Rookie of the Year.

Ulrik: Mer enn noe annet handler denne prisen om å få spilletid. Ben Simmons hadde vært den store favoritten, men i hans skadefravær tror jeg Buddy Hield kan vinne prisen. Vinneren er veldig ofte den som scorer flest poeng og er det noe Hield kan så er det akkurat det!

Even og Morten: Denne går til Joel Embiid. Vært skadet i to år nå, men bygget bra med muskler og er bra offensivt og defensivt. Fryktelig god rundt kurv og har sett bra ut i pre-season. 2.13 høy, ser ut som han holder en håndball i hånda når han har basketballen der og 113 kilo tung som center skader ikke.

 

Defensive Player of the Year:

Ole Christian: Kawhi Leonard. San Antonios nye gullkalv har vunnet denne prisen de siste to sesongene, så er ikke noen stor overraskelse at jeg har han som min favoritt denne sesongen også. Han har en enorm rekkevidde og han er kapabel til å forsvare seg mot hvem som helst. Kommer til å ha mange steals i år.

Amund: Valget faller på mannen som har vunnet prisen de siste to årene, Kawhi Leonard. Mannen med de gigantiske hendene har en kombinasjon mellom vanvittig sideforflyttningsevne, blikk for spillet og frekkhet som gjør han til min favoritt til å vinne prisen for tredje gang på rad.

Ulrik: Kawhi Leonard tar denne for tredje år på rad. Sjeldent man finner defensive ankere som ikke er big men, men det er livsfarlig å drible ballen i nærheten av Leonard. De tøffeste konkurrentene er Rudy Gobert og Draymond Green.

Even og Morten: Det blir Kawhi Leonard i år og. Lange og gode hender, smart og høy IQ. Også bra offensivt. Ikke vanskelig å skjønne hvorfor LeBron rista på hodet da Kawhi kom inn i en finalekamp mot Heat for noen år siden.

Panelet tror at Kawhi Leonard stikker av med prisen som Defensive Player of the Year.

Spiller som snitter på flest poeng:

Ole Christian: Russell Westbrook. Westbrook er et atletisk unikum. Han kan blåse forbi forsvarsspillere og dunke ballen over ligaens høyeste spillere, eller stoppe opp og senke en trepoenger. Denne sesongen kommer han til å få styre showet i OKC helt alene og derfor vil han score opp mot 30 poeng per kamp.

Amund: James Harden er min store favoritt til denne tittelen. Jeg synes ikke samarbeidet mellom James Harden og Dwight Howard passet så godt sammen sist sesong, mye fordi Dwight okkuperte painten for mye. Nå er Dwight borte og painten mer åpen. Litt som med Russell i Thunder, vil alt Rockets gjøre være å spille igjennom Harden. Forskjellen mellom Westbrook og Harden i den sammenheng er at Harden ser mer etter sitt eget skudd, dermed kommer han til å ha flest poeng ved sesongslutt.

Ulrik: Tror denne vil stå mellom Russell Westbrook og James Harden, som begge vil ha stor frihet og ballen i sine hender hvert angrep. Harden har i hvert fall gode skyttere rundt seg å sentre til, så Westbrook må kanskje ta enda større scoringsansvar.

Even og Morten: Litt overraskende og frekk denne, men har god tro på DeMarcus Cousins. Er hissig, svær og dominerende. Også fått et trepoengsskudd, og uten Rondo må Cousins ta mye mer scoringsansvar.

Oklahoma City Thunder guard Russell Westbrook jumps to dunk during an NBA Global Games basketball match between Real Madrid and Oklahoma City Thunder in Madrid, Spain, Monday, Oct. 3, 2016. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Snitter Westbrook på flest poeng den kommende sesongen?

Overraskelseslag:

Ole Christian: Minnesota Timberwolves. De har fått en fantastisk trener i Tom Thibodeau. De har også en av ligaens aller beste centere i Karl-Anthony Towns. Blant dette sammen med spennende unge spillere som Andrew Wiggins og Zach Lavine så får man et av NBAs mest spennende lag. De vant kun 29 kamper i fjor, i år tror jeg de sniker seg inn i sluttspillet og avslutter med rundt 40 seiere.

Amund:  I år har jeg tro på det Minnesota Timberwolves driver med. Med en bred stall og mange våpen offensivt vil de bli en håndfull for de fleste. Når situasjonen er som den er, med at flere lag i vest er svekket, tror jeg at Timber fort kan havne rundt en 5-6 plass i vest, noe som få hadde trodd bare noen få år siden.

Ulrik:  Utah Jazz vil ta et stort steg fremover og være blant de 4-5 beste lagene i West. Med Gobert og Favors inside kommer de til å ha et veldig bra forsvar og i George Hill har de fått inn en god point guard som komplimenterer Hood og Hayward. Houston Rockets kan også overraske en del folk med et veldig sterkt angrep.

Even og Morten: Detroit Pistons. Var i sluttspill for første gang på syv år sist sesong. Kom til kort mot Cleveland, men bet godt fra seg. Fortsetter den gode trenden i år med ny avtale på Andre Drummond og en bedre benk enn det de hadde i 2015-16.

Skuffelseslag:

Ole Christian: Chicago Bulls. Derrick Rose er borte, Joakim Noah er borte. Chicago har hentet Dwayne Wade, Rajon Rondo og Robin Lopez. På papiret er dette et veldig spennende lag, men i realiteten tror jeg det blir en stor skuffelse. De mangler spillere som kan skyte trepoengere. Både Rondo, Wade og Butler er best i nærheten av kurven. Bulls trener Fred Hoiberg er heller ingen populær figur i garderoben. Det kan bli en trist sesong for en av NBAs mest kjente franchiser.

Amund: Flere lag vet man hvor befinner seg, og forventningene er der etter. Med signeringene av Wade og Rondo er det mange som har store forventinger til Chicago Bulls. Jeg derimot har ikke det. Foruten Doug McDermott er de få som er gode skyttere, og Doug er langt ifra bland de beste skytterne i ligaen. Selv om spillerne på papiret er imponerende tror jeg Bulls går en skuffende sesong i vente.

Ulrik: Jeg er redd Chicago Bulls-fansen kan blir skuffet denne sesongen. De har hentet inn store navn i Wade og Rondo, men de er langt unna gammel storhet og passer ikke godt sammen. Har et lag med veldig lite skyting og forsvarsspill, som fort kan mislykkes i å nå sluttspillet.

Even og Morten: Brooklyn Nets. I år blir det tungt for Nets. Svakt lag rundt Lopez, som har vært mye skadet. Men her er det mange andre som også kan være med.

Chicago Bulls' Jimmy Butler (21) laughs during a portrait session with his new teammates, from left Robin Lopez (8), Rajon Rondo and Dwyane Wade (3) during the NBA basketball team's media day Monday, Sept. 26, 2016, in Chicago. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Kommer Bulls-gutta til å kose seg så mye utover i sesongen som på dette bildet?

Breakout player:

Ole Christian: D'Angelo Russell. Russell hadde en turbulent førstesesong, men viste mot slutten av sesongen hvor god han kan bli. Han hadde en fantastisk summer league i år, noe som er et godt tegn før årets sesong. Kobe Bryant er borte, noe som vil bety flere muligheter for Russell, både til å få assists men også score poeng på egen hånd.

Amund: Denne er den vannskeligste å spå, men mitt valg lander hos tyskeren Dennis Schröder. For all del, Dennis har hatt gode kamper før, men nå er Jeff Teague borte og tyskeren er tenkt å starte. Med en voldsom fart og gode avslutningsegenskaper tror jeg han får en strålende sesong.

Ulrik: Zach Lavine kan få en veldig god sesong i år. Har allerede skuddet og fysikken som skal til, under den nye treneren Thibodeau vil han også måtte fokusere på forsvarsspillet. Tror også dette er året hvor Giannis Antetokounmpo tar steget opp til å bli en All-Star spiller. 

Even og Morten: Devin Booker. Booker blir ikke 20 før 30.oktober, rett etter sesongstart. Startet kamper for Suns etter at Bledsoe ble skadet og var god. Snittet på 17.4 poeng per kamp på 51 starter. Har hatt flere 30+ poeng kamper i serie og pre-season. Blir farlig god i år. 

Los Angeles Lakers guard D'Angelo Russell (1) loses the ball while being fouled by Phoenix Suns guard Devin Booker, left, during the first half of an NBA preseason basketball game in Anaheim, Calif., Friday, Oct. 21, 2016. (AP Photo/Kelvin Kuo)
Vinner en av disse prisen for årets nykommer?

 

Enig/uenig? Diskuter i kommentarfeltet under!

Alle bilder: NTB Scanpix.

GSW anno 2016/17 - tidenes beste basketlag?

Grunner til GSWs dominans kan oppsummeres i et par punkter:

 • GSW anno 2010
 • Curry draftet i 2009
 • Klay ble valgt i 2011
 • Kerr valgte GSW
 • Durant inn i sommeren 2016

Golden State Warriors vant NBA-tittelen i 2015, og satte rekord for antall seire i grunnserien forrige sesong. Før årets sesong har de forsterket seg enda mer med signeringen av Kevin Durant. Sammen med spillere som Steph Curry, Klay Thompson og Draymond Green kommer GSW til å mønstre et lag basketverden aldri har sett maken til.

NRK-journalist og basketentusiast Mads Støstad mener tiden vil vise om Warriors er tidenes beste lag.

- Tiden vil vise om de er tidenes beste lag. Men på papiret, ja. Dette er utvilsomt den største ansamlingen baskettalenter vi har sett noensinne, sier Støstad.

- Om Warriors er tidenes beste lag er selvsagt altfor tidlig å si. De har muligheten til å bli enormt gode, selvsagt. Men de har mye de skal finne ut av. Hvordan erstatte Bogut, hvordan fordele skudd, hvordan holde Draymond Green fornøyd, mener sportskommentatoren Arnstein Friling. 

Men hvordan har Warriors kommet dit de er i dag? Hvordan har de klart å få så mange superstjerner på samme lag uten å gå over lønnstaket til NBA? For å finne løsningen på disse spørsmålene må man helt tilbake til Currys første år i NBA.

Durant, Curry og Green. Er Golden State Warriors anno 2016/17 tidenes beste basketlag?

Golden State Warriors anno 2010

Dagens situasjon er en helt annen enn det den var i 2010 for Warriors' del. Laget hadde kun nådd sluttspillet én gang i løpet av de siste 15 sesongene. De hadde dog en spennende spiller i Steph Curry, som hadde vist gode takter under sin førsteårssesong året før. Golden State var helt tydelig et lag som manglet en profil, og varierende Monta Ellis var det nærmeste laget kom en NBA-stjerne.

15. juli ble klubben solgt til de nye eierne Peter Guber og Joe Lacob for rekordsummen 450 millioner dollar.

Draftet Steph Curry i 2009

I 2009 endte Warriors tredje sist i Western Conference, med kun 26 seire på 82 forsøk, noe som ga dem syvende-valget i draften. Der valgte de Steph Curry, en god skytter, men det var stor usikkerhet rundt hans fysikk og pasningsferdigheter. Curry viste et stort potensial i sin første sesong, da han spilte 80 kamper og snittet på ca. 18 poeng per kamp.

I 2010/11-sesongen begynte skadetrøbbelen for Curry. Han påførte seg en ankelskade i desember 2010, som førte til at han mistet åtte kamper den sesongen. Ankelen ble operert i mai 2011, men i januar 2012 skadet han den samme ankelen igjen, noe som medførte at han gikk glipp av 40 kamper.

Etter 2011/12-sesongen fikk Curry forlenget kontrakten sin hos Warriors med fire år. Lønnen hans bar dog preg av ankelskadene. Hans avtale verdt 44 millioner dollar over fire år gjør han til den 73. best betalte spilleren i NBA per dags dato.

hv4XbJPQLTo

Klay Thompson går som nr. 11 i 2011-draften

Currys ankelskade i 2010/11-sesongen førte til at Warriors igjen fikk et tidlig draftvalg i 2011-draften. Med det 11. valget valgte de Klay Thompson fra Washington State. Han slet i sin første NBA-sesong og spilte kun 66 kamper. Men siden har han utviklet seg til å bli en av NBAs aller beste skyttere og har ved to anledninger blitt valgt til All-Star-laget.

Traff gull i 2012

2012-draften til Golden State var sensasjonelt bra. De draftet både Harrison Barnes og Festus Ezeli i den første runden, mens Draymond Green ble draftet i andre runde. Samtlige av disse var store bidragsytere for Warriors tittel-lag i 2015. Nå er kun Green igjen i laget av disse tre. Barnes fikk en maks-kontrakt hos Dallas Mavericks, mens Festus Ezeli gikk til Portland Trail Blazers.

Draymond Green er uten tvil en av de aller beste power forwardene i NBA. Samtidig som han har hatt noen uheldige hendelser både på og utenfor banen, er det vanskelig å ikke anerkjenne ferdighetene hans som basketspiller. Ved siden av Steph Curry så mener jeg Draymond Green har vært den nest største grunnen til Warriors' suksess.

Golden State Warriors, from left, Klay Thompson, Draymond Green, and Stephen Curry celebrate a score against the Los Angeles Clippers during the first half of a preseason NBA basketball game Tuesday, Oct. 4, 2016, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Klay, Draymond og Steph. Splash Brothers + The Beast.

Andre Iguodala melder sin ankomst i 2013

Sommeren 2013 signerte Golden State forsvarsveteranen Andre Iguodala. Han kom fra Denver Nuggets, hvor han hadde vært fast inventar i startoppstillingen. I Warriors derimot har han blitt kjent for å være en energiplugg som kommer inn fra benken. 2015 ble han kåret til den mest verdifulle spilleren i NBA-finalen, etter flere gode defensive prestasjoner mot LeBron James og Cleveland Cavaliers.

Steve Kerr velger California over New York

I 2014 er Warriors på jakt etter en ny hovedtrener. Etter tapet mot Los Angeles Clippers i første runde av sluttspillet fikk Mark Jackson sparken. Golden State skal ha hatt Stan Van Gundy øverst på ønskelisten, men Van Gundy valgte å trene Detroit Pistons i stedet for Warriors.

Den tidligere Chicago Bulls point guarden Steve Kerr hadde gjort en muntlig avtale med Phil Jackson om å hjelpe han i New York Knicks. Så meldte Warriors seg på i kampen om den blonde amerikaneren. Kerr likte det han så i Warriors-laget. De var mer talentfulle og hadde en tydelig plan for hva de ville gjøre.

Steve Kerr angrer neppe på valget han gjorde i 2014. Hans suksess som trener for Golden State har vært nærmest surrealistisk. Han vant også prisen for beste trener i NBA etter fjorårssesongen.

- Kerr skal ha stor, stor ære for at Warriors kommer til å unngå superlag-syken, altså at det ikke er nok ball til alle. Han har designet en uselvisk offensiv kultur hvor ballen flyr fra mann til mann, sier Støstad.

- Det må ha kostet å innføre dette når man har verdens beste pick and roll- og isolation-spiller i Stephen Curry. Men nå høster de fruktene.

Kerr hadde en muntlig avtale med Jackson, men endte til slutt opp hos Warriors. Rimelig godt valg.

Durant inn

I sommer sto Warriors for en av de mest sjokkerende signeringene i NBAs historie. Ligaens mest verdifulle spiller i 2013/14-sesongen, Kevin Durant, signerte for California-laget. Mye takket være Curry og Greens billige langtidskontrakter var det mulig for Warriors å få signert Durant, til tross for hans høye lønnskrav.

I årets sesong kommer altså Golden State til å ha fire av NBAs beste spillere. Så hva kan vi som tilskuere forvente oss? Støstad mener at denne gruppen som Warriors har passer ypperlig sammen.

- Vi har sett superlag før, men det spesielle med dette laget er at brikkene passer så nydelig sammen. LeBron James og Dwyane Wade passet egentlig elendig sammen offensivt, men de fire-fem beste spillerne til Warriors er som puslespillbiter hvor alt faller rett på plass, sier basketentusiasten.

- Alle kan utfordre, alle kan skyte, alle kan spille forsvar.

Arnstein Friling, på sin side, sier følgende:

- Durant gjør at det blir fryktelig mange å holde styr på når GSW sprer seg ut og lar ballen gå fort. Det er lett at en av stjerneskytterne blir åpen, og det er demoraliserende for motstandere når det regner tre-poengere. Han er i tillegg en hypereffektiv skytter, så Warriors har samlet tre av de beste langskytterne noensinne, og alle tre virker som spillere som er først og fremst opptatt av laget.

Det å toppe fjorårssesongen blir ekstremt vanskelig, med tanke på grunnserien, men i sluttspillet er kun en tittel godt nok for dette mannskapet. Tapet mot Cleveland i finalen i fjor tror jeg ga dem en viktig lærdom. De bør har et bedre toppnivå i år, til tross for at de har mistet flere sentrale spillere i sommer. Mot slutten av sesongen kommer vi til å se Warriors hvile flere av spillerne sine inn mot sluttspillet. Personlig tror jeg de fortsatt vil være det beste laget i Western Conference, og tror de vinner mer enn 65 kamper for tredje sesongen på rad.

OL-vinnerne som til daglig spiller for GSW. Green, Durant og Klay.

Hvordan tror du det vil gå med Golden State Warriors i årets sesong? Kommenter i kommentarfeltet!

Alle bilder: NTB Scanpix.