hits

november 2016

- Dette har vært NBAs beste så langt

NBA-sesongen er bare to uker gammel, men allerede er det et knippe spillere som har skilt seg ut fra resten. Vi har bestemt oss for å plukke ut fem brennheite kandidater til å ta hjem prisen for den mest verdifulle spilleren.

Disse fem har skilt seg ut på en positiv måte: 

5.plass:

Kawhi Leonard

Den langarmede gullkalven til Spurs har åpnet sesongen bra. Etter dominerende forestillinger i sesongens to første kamper har Leonard kjølnet litt ned. 20 poeng mot Pelicans og kun 3 av 13 i skuddstatistikken hjemme mot Clippers lørdag natt, fører Kawhi Leonard helt ned på en femteplass for oss.

Kawhi i kamp med Westbrook.

4.plass:

Damian Lillard

Var lenge usikre på om vi skulle gå for LeBron eller Damian, men LeBron "skal" levere på det nivået han er på. Lillard hadde 38 poeng i nattens knepne seier over Suns, som gjorde at han gikk opp på 4.plass. Lillard har hatt fire kamper med 37+ poeng og snitter også på 5.6 returer og 4.6 assists på 36.4 minutter per kamp. Trekker ned at laget kun har vunnet fire og tapt tre, men Lillard har vært gnistrende god og snitter på 50.6 % fra gulvet, noe som er fryktelig imponerende.

Portland Trail Blazers guard Damian Lillard, left, dribbles around Phoenix Suns guard Eric Bledsoe during the first half of an NBA basketball game in Portland, Ore., Tuesday, Nov. 8, 2016. (AP Photo/Craig Mitchelldyer)
Lillard noterte seg for 38 poeng i nattens knepne seier over Suns.

3.plass

DeMar DeRozan

DeRozan og Kyle Lowry har - siden 2012 - vært de to største stjernene i Toronto. I år har DeRozan for alvor vist seg som den storscoreren han er etter flere sesonger i skyggen av Lowry. 33.7 poeng per kamp de første seks kampene!! Han hadde 32 poeng eller mer i de første fem kampene før noe skuffende 23 i tapet for Kings. Det som gjør at ikke DeRozan når lenger opp er to ting - 20 %  fra trepoengslinja(det gjør det også enda mer ekstremt med 33.7 poeng per kamp, men 20% fra trepoengslinja er ufattelig svakt), og 4-2 record i Eastern Conference. Spesielt tapet hjemme mot Kings var svakt, men DeRozan har storspilt og vært veldig, veldig god.

DeRozan snitter på ekstreme 33.7 poeng per kamp så langt!

2.plass

James Harden

James Harden har vært dominant for Rockets offensivt i år, men han sliter fortsatt stort defensivt. I år har han vist at scoringsferdighetene hans har blitt komplementert med fantastiske pasningsferdigheter. Dette har resultert i 13 assists og 32 poeng per kamp så langt. Dette bringer «The Beard» opp på andreplass på vår MVP-rangering, til tross for et ydmykende tap for Lakers i første serierunde.

1.plass

Russell Westbrook

32. 51. 33. 35. Det var antall poeng Westbrook scoret i de første fire kampene. Siden den gang har han hatt 20, 28 og 14 poeng, men åpningen på sesongen for point guarden har vært helt, helt ellevill. I tillegg snitter han på 9.9 assists og 8.4 returer, altså nær en triple-double. Kampen mot Golden State var svak, men uten Westbrook hadde garantert ikke OKC hatt den beste åpningen på ligaen siden klubben het Seattle SuperSonic. Snitter så langt på 30.4 poeng på 33.1 minutter. 
 

Spillerne som falt rett utenfor:

Chris Paul, LeBron James, Isaiah Thomas, Kemba Walker, Steph Curry, Kevin Durant, Anthony Davis og CJ McCollum..

 

Hva syntes du? Er du enig/uenig? Diskuter i kommentarfeltet under!

 

Alle bilder: NTB Scanpix

Spinnvill avtale for Rudy Gobert

Hørt om Rudy Gobert? Nei, det er ikke veldig overraskende. Franskmannen er en god basketballspiller som spiller i NBA, men ikke langt unna å være en av verdens beste spillere. Hvorfor lager vi en sak på han da? Vel, han har fått ny kontrakt med klubben Utah Jazz. De neste fire årene kommer Gobert til å tjene elleville 847 millioner kroner. Hvorfor tjener ikke-verdensklasse NBA-spillere sinnsyke summer med penger? 

Av Even Lübeck og Morten Bjerkelund

Etter at ligaen signerte en massiv TV-avtale tidligere i år, valgte NBA å høyne lønnstaket for klubbene før 2016/17-sesongen. Lønnstaket økte drastisk fra 70 millioner dollar til hele 94 millioner dollar, noe som medførte at hvert enkelt lag plutselig hadde over 30% mer penger de kunne benytte seg av. Samtidig har ligaen bestemt at hver klubb er nødt til å bruke 90% av lønnsbudsjettet. Selv om straffen for å ikke innfri kravet er nokså mild, har dette vært et tydelig insentiv for NBA-klubbene til å bruke penger i år.

Så hvem er denne Rudy Gobert? Han ble draftet i 2013 som nummer 27 av Denver Nuggets. Samme natt ble han tradet til Utah Jazz, der han har vært siden 27.juni 2013. Franskmannen spilte 45 kamper for Jazz i 2013-14 og spilte flere kamper for D-League-laget Bakersfield Jam samme sesong. Året etter spilte han samtlige kamper for Utah, men snittet på 26.3 minutter per kamp og startet kun 37 kamper.

Frederik Gnatt, basketballekspert hos TV 2, syntes kontrakten til Gobert er en god forlenging.

- Jeg syntes det er en kjempekontrakt for Utah Jazz. Gobert er på mange måter blitt ansiktet til Jazz som tar voldsom ære i forsvaret sitt. Der er han et fantastisk anker, sier Gnatt.

Los Angeles Clippers' Blake Griffin, right, is defended by Utah Jazz's Rudy Gobert during the first half of an NBA basketball game Sunday, Oct. 30, 2016, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong)

Blake Griffin i kamp med Rudy Gobert. Franskmanen er kjent for å være ekstremt god under kurven.

Med nokså få kontraktløse stjernespillere i sommer, og samtidig flere lag i posisjon til å måtte bruke mye penger, har dette ført til en betydelig inflasjon i spillerlønninger. Da særlig for rollespillere og mindre viktige spillere. Dette er noe forklaringen for at Rudy Gobert og flere andre signerer kontrakter som er mer lukrative enn hva spillernes kvalitetsnivå tilsier. I tillegg kommer lønnstaket etter all sannsynlighet til å øke i årene framover som gjør at klubbene ikke trenger å bekymre seg altfor mye, selv om de bruker store summer nå.

Gobert var en viktig bidragsyter for Frankrike under Rio-OL.

61 kamper i 2015-16 var fasit for Gobert, som slet mye med vonde knær. Han snittet på 11 returer og 9.1 poeng sist sesong, i tillegg til 31.7 minutter per kamp. Men hvor god er Gobert? Franskmannen kom på 7.plass da "Defensive Player of the Year" skulle kåres for 2015-16-sesongen. Gobert fikk tilsammen 13 poeng, ti journalister ga Gobert 1 poeng(3.plass) og en journalist ga Gobert 3 poeng(2.plass). Han havnet over 530 poeng bak den soleklare vinneren Kawhi Leonard. 

- Han har fortsatt en veldig lang vei å gå offensivt. Men med tanke på dagens lønnstak (og det vil fortsatt stige) er 100 millioner dollar en veldig god deal for Jazz, utrolig nok, fortsetter Gnatt.

I denne artikkelen fra Fran Blinebury ranker han Gobert som ligaens niende beste center. Ser vi på lønnen til 1.plassen på lista, DeMarcus Cousins, tjener han "bare" 535 millioner kroner over fire år. Til sammenligning tjener altså Gobert 847 millioner kroner over fire år. Så vi kan vel egentlig konkludere med en enkel ting:

Vær en brukbar basketballspiller, få en feit kontrakt og ha råd til en ganske eksklusiv salt i grøten.

Alle bilder: NTB Scanpix.